Грб Краљевине Србије Грб Центра

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ПОЛИТИЧКУ
ТЕОРИЈУ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''

 

ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ

064/ 201 27 26
czipm@yubc.net

С. Николић
Уклонити војвођански грб и заставу
ПРИВРЕМЕНИ ОРГАН
ОПШТИНЕ ЗРЕЊАНИН ОДЛУЧИО

Симболи Аутономне Покрајине Војводине биће уклоњени из зграде зрењанинске Скупштине, одлучио је на јучерашњој седници Привремени орган зрењанинске општине, који је недавно уведен одлуком Владе Србије.

   Образлажући одлуку о уклањању симбола АПВ, председавајући привременог органа Борислав Гађански, који је и председник локалног одбора ДСС-а, истакао је да је истицање грба и “такозване” заставе Војводине у супротности са законском регулативом Републике Србије, Покрајне Војводине и локалне самоуправе. Гађански је подсетио на то да је о истицању тих симбола расправљао и Уставни суд Србије, а да је министар за државну управу и локалну самоуправу Зоран Лончар још 14. октобра 2004. године упутио допис-препоруку зрењанинској Скупштини да те симболе уклони из скупштинске зграде и с фасаде. У расправи приликом доношења одлуке начелник општинске управе Душан Ћулибрк покушао је оспори, али Привремени орган његово тумачење о нелегитимности и неоправданости није уважио.

   Одлука о симболима АПВ донета је у прошлом мандату покрајинске власти, када је председник Скупштине Војводине био лидер ЛСВ-а Ненад Чанак. Изглед војвођанског грба установљен је 2002. године, а заставе две године касније. Зрењанински адвокат Владимир Крлета затражио је 2004. године од Уставног суда Србије оцену уставности и законитости војвођанских симбола, јер Статут АПВ као највиши покрајински правни акт, а који је и данас важећи, није предвиђао њихово постојање. Уставни суд је по процедури дао могућност Покрајини да се о томе изјасни – да се, заправо, измени Статут и направи простор за увођење симбола АПВ. Тај суд је више пута излазио у сусрет покрајинским властима да то учине, продужавајући рокове за изјашњавање. Последњи пут договорено је да то буде крај ове године.

   Предлог за измену и допуну Статута АПВ је на мајском заседању Скупштине Војводине скинут с дневног реда да би се, како је тада речено, избегло подизање тензија и узнемиравање грађана тиме да у Војводини, наводно, постоји сепаратизам, и то само два-три дана након што је у Црној Гори одржан референдум о независности те државе. Уочи септембарског заседања, Извршно веће Војводине повукло је предлог јер се сматрало да ће та област за два месеца бити регулисана по усвајању новог Устава Србије, саопштено је у септембру из Бановине. Ни Пајтић ни председник Републике Борис Тадић, с којим се о повлачењу предлога војвођански премијер консултовао, нису имали дилему о томе да Покрајина треба да има и грб и заставу као своје симболе, “јер такве симболе имају све регије у Европи”.


+ + +


Смене на челу шест јавних предузећа   Привремени орган општине Зрењанин сменио је јуче директоре шест јавних предузећа и установа, као и чланове управних одбора и надзорних одбора тих буџетских институција. За вршиоца дужности директора галерије Уметничке колоније “Ечка” именовао је академског сликара Ненада Недељкова, за в.д. директора Културног центра дипл. економисту Среду Пајића, а за в.д. директора Дирекције за уређење града дипл. инг. архитектуре Илинку Арсић.У јавном предузећу “Чистоћа и зеленило” привремену функцију директора обављаће дипл. економиста Радивоје Драшковић, а управљање комуналним предузећем “Пијаце и паркинзи” поверено је дипл. економисти Жики Живадиновићу. За в.д. директора Народног позоришта “Тоша Јовановић” именован је глумац тог позоришта Милан Кочаловић.


+ + +   Нови Устав Србије сада у члану 183 предвиђа да „аутономне покрајине утврђују симболе покрајине и начин њиховог коришћења“. Уочи референдума о Уставу, шеф посланичке групе ДС-а у Скупштини Војводине Драгослав Петровић најавио је измену изгледа војвођанске заставе.


+ + +


Костреш: Позваћу Зрењанинце да истакну заставу
   Председник војвођанског парламента Бојан Костреш осудио је одлуку Привременог органа зрењанинске општине о уклањању симбола АПВ из просторија и са зграде зрењанинске Скупштине.

   - У Зрењанину имамо инквизицију која хоће да уништи све што је слободномислеће и европско, и да се на силу створи утисак да Зрењанин није у Војводини и да у Зрењанину не живе људи који желе да буду саставни део Европе - казао је јуче Костреш агенцији Бета. Он је додао да је то “још један од низа показатеља привремене власти у Зрењанину у којој су људи који раде најпрљавије послове на начин како су то у Зрењанину силом радили социјалисти, рушећи прву демократску општинску власт”.

   Поводом те одлуке, Костреш је најавио да ће позвати Зрењанинце да истакну симболе Војводине на свим другим зградама у граду “да би представници власти наметнуте из Београда видели шта Зрењанинци мисле о тим симболима”.


+ + +


Зрењанински ДС прекинуо сарадњу с ДСС-ом   Зрењанински ДС саопштио је јуче да је одлучио да прекине сарадњу с ДСС-ом због “понашања Привременог органа општине Зрењанин који предводе чланови ДСС-а”. У саопштењу ДС-а се каже да је именовањем привременог органа “прекројена изборна воља грађана и прекршен Устав Србије”, и тражи расписивање ванредних локалних избора у Зрењанину.

   Привремени орган је раније данас сменио директоре јавних предузећа без образложења, а зрењанински ДС је оценио да су новоименовани кадрови неспособни, некомпетентни и нешколовани и да је то један од разлога за прекид сарадње с ДСС-ом.

   ДС је осудио и забрану присуствовања новинара јучерашњој седници привременог органа. “То није рађено ни у најцрње време Слободана Милошевића, и ДСС управо сада, када се дочепао власти, приказује своје право лице као недемократска и константним поразима искомплексирана странка, с таквим вођством”, наводи се у саопштењу зрењанинског ДС-а.(Преузето: дневни лист ''Дневник''; Нови Сад; 1.(14.) децембар 2006.)
Српска Православна Црква

Епархија Рашко-Призренска 
- најновије информације са Косова 
- сведочења о терору над Србима

КОСОВО - Истина нема власника!

ОДБОР ЗА КОСОВО И МЕТОХИЈУ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара

Епархија Западноевропска 
- Холандија


Српска Православна Црквена Општина
 Успења Пресвете Богородице 
- Цирих

Српска Православна Парохија 
Светога Василија Великога 
- Хелсингборг

Њ.К.В. Кнез Александар (Павлов) Карађорђевић

Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнегиња Јелисавета Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Никола и Кнегиња Љиљана Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Монархија кроз векове

Руски Царски Дом

Грчки Краљевски Дом

Српско хералдичко друштво ''Бели Орао''

Руска хералдичка колегија

Сибирска хералдичка колегија

Словеначко хералдичко друштво

Српски хералдички Интернет магазин ''Глас хералда''

Руско Православно Монархистичко друштво

Русија Верних

Иконографска радионица ''Павловић''

Издавачка кућа ''Конрас''

''Гусле'' - лист Савеза гуслара Србије

Амерички журнал за руске и словенске студије

Руске победе

КОСОВСКА ГРАМАТА
веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер