Грб Краљевине Србије Грб Центра

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ

SPIRITUAL PATRONAGE
ДУХОВНИ
ПОКРОВИТЕЉ

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ПОЛИТИЧКУ
ТЕОРИЈУ

BOARD FOR THEOLOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
БОГОСЛОВСКЕ
СТУДИЈЕ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''

Удружење за Борбу
Против Болести Зависности
''Свитање''
УДРУЖЕЊЕ ЗА БОРБУ
ПРОТИВ БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ
''СВИТАЊЕ''

 

ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ

064/ 800 47 90
czipm@yubc.net

Радмила ТаминџићОД ВИТЕШКОГ ГРБА
ДО ЖИГА НА ФЕЈСБУКУ


Небојша ДикићБудући да хералдика, наука о грбовима, спада у отмени реликт традиције, чињеница да у ери интернета доживљава праву ренесансу делује прилично апсурдно. Али само на први поглед   Потекла из пуке потребе да се зараћене стране на бојном пољу разликују специфичним ознакама, хералдика се током последњих десетак векова развила у праву науку, такозвану помоћну историјску. Само што грбови више нису обележја витезова, већ већину данашњих грбоносаца чине обични људи, затим људи „плаве крви” свих могућих фела и нивоа, делимично и помодари који јако жуде да на њих личе, најзад и велики број оних  којима је потребан неки властити жиг на фејсбуку, твитеру, сајту или визиткарти.


   Ма колико то чудно изгледало, хералдика, као отмени реликт традиције, буквално је процветала са савременом појавом интернета. Онима који су раније аматерски цртали грбове, нове могућности пружају прилику да се професионализују и да се међусобно повежу, што је случај и с нашим саговорником Небојшом Дикићем, хералдичким уметником Центра за истраживање православног монархизма, кнежевске гране породице Карађорђевић, Краљевског дома Грузије, Краљевског регистра афричке Краљевине Буњоро-Китаре, као и сарадника интернет часописа „Глас хералда” и „Оцило”. Он је такође и члан свих српских хералдичких друштава, осим оног елитистичког „Белог орла” на челу с господином Драгомиром Ацовићем, о чему каже:


   – Сви смо ми под утицајем „Белог орла” у коме су углавном академици и професори, а господин Ацовић је наш највећи хералдичар, захваљујући коме је српска хералдика конзервирана за период од неких педесетак година. Он нагиње енглеској школи која допушта мало флексибилнији и модернији приступ систему знакова, док је, рецимо, немачка хералдика врло стриктна у правилима – не признаје никакве елементе којих није било у средњем веку.


   Први формализовани хералдички симболи, сазнајемо од саговорника, настали су током Првог крсташког рата, исцртавањем по штитовима, оклопима и кацигама најпре обележја у облику крстова, а касније животиња и биљака. Утврђивање ознака по којима ће се препознавати владари и племство европских земаља ангажованих у крсташком походу радили су посебно обучени људи – хералдичари или хералди, који су осмислили читав систем знакова и симбола чије је додељивање вршено под патронатом владара држава. Њихову категоризацију наметнула је појава турнира у Европи, грбови су постали обележје племства, полако су се уобличавала хералдичка правила у смислу да две особе не могу имати исти грб, да једна особа не може имати два грба, итд., итд.… После средњег века, кад више није било витезова осим по звању, настаје период тзв. папирнате хералдике која се, иако отмени реликт прошлости, задржала до дана данашњег јер чини лого неког човека или породице, поготову што има доста европских држава које су краљевине.


   – Хералдичар проучава хералдичка правила и саставља оно што ми зовемо блазон, језички опис грба, док хералдички уметник црта грб уз неки минимум уметничке слободе која је ограничена тим блазоном и шаржама, односно хералдичким елементима – објашњава господин Дикић. – Погрешан је утисак да само аристократе могу да имају грбове, може свако да их има, али уз поштовање одређених правила. Сматрам да у данашње време твитера, фејсбука, сајтова, хералдика може да доживи своју ренесансу зато што је људима потребна нека ознака, начин да се препознају.


   Грбови се, сазнајемо од саговорника, могу разврстати на: грбове краљевина и држава, грбове достигнућа, институционалне грбове, покровитељске грбове, породичне грбове, грбове супружника, наследне грбове... А о хералдичким фигурама написано је мноштво књига, али је за лаике довољно да знају да су то линије различитих боја и облика, као и да име сваке фигуре зависи од позиције коју заузима на штиту. Стари хералдичари признају само девет основних фигура: глава штита, стуб, привез, леви привез, појас, пречка, шеврон, крст и салтир.------------------------------------------------------------------Лав чува круну
Племићки грб кнеза Карађорђевића и 
институционални грб Петровца, Република Српска   Украси који окружују штитове показују додатне информације о носиоцу грба (армигеру), као, на пример, рођење, достојанство, службу… Над краљевским грбом стоји круна најчешће обогаћена крестом. Над грбовима краљева Енглеске на круни је лав у стојећем ставу, над папским грбом надвија се тијара или трострука круна, без кресте. Кациге су смештене изнад грбова и, металом од кога су израђене, обликом или положајем, указују на ранг армигера. У хералдичку симболику спадају и драперије или плаштови који раскошно падају низ обе стране кациге.

Објављено у дневном листу ''Политика'', 13.(26) новембра 2012.


Српска Православна Црква

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара

Епархија Западноевропска 
- Холандија


Српска Православна Парохија 
Светога Василија Великога 
- Хелсингборг

Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнегиња Јелисавета Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Никола и Кнегиња Љиљана Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Руски Царски Дом

Грузински Краљевски Дом

Грчки Краљевски Дом

Монархистички Гласник

Друштво Српских Грбоносаца ''Милош Обилић''

Руска хералдичка колегија

Сибирска хералдичка колегија

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Хералдички Уметник Срећко Никитовић

Хералдички Уметник Небојша Дикић

Уметничка Радионица ''Завештање''

ПОСМАТРАЧ

Издавачка кућа ''Конрас''

Каљевски Ред Витезова

Равногорски Покрет Вишеград

Савез Православних Хоругвоносаца

Русское Имперское Движение

Руске победе

Иконограф
Драган Јовановићвеб мајстор Преузмите банер Преузмите банер