Грб Краљевине Србије Грб Центра

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ

SPIRITUAL PATRONAGE
ДУХОВНИ
ПОКРОВИТЕЉ

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ДРЖАВОТВОРНЕ И
ПРАВНЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR THEOLOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
БОГОСЛОВСКЕ
СТУДИЈЕ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИНАБАВИТЕ НАША ИЗДАЊА
НАБАВИТЕ НАША ИЗДАЊА

 

Facebook
Facebook

 

YouTube
YouTube

 

EDICT OF MILAN 313-2013
МИЛАНСКИ
ЕДИКТ

Удружење за Борбу
Против Болести Зависности
''Свитање''
УДРУЖЕЊЕ ЗА БОРБУ
ПРОТИВ БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ
''СВИТАЊЕ''

 

Чланица:

Conférence Monarchiste Internationale
Међународнa
Монархистичкa
Конференцијa

064/ 800 47 90
czipm@yubc.net

ЗДРАВО СРБИЈО*

"Србијо. Највећи грчки народни песник ренесансе устаје из гроба да поново живи за тебе. Само за тебе, о земљо страшна као коб, непобедна и вечна слобода.

"Земљо, натопљена крвљу, јаче но кишом, ударена својом судбином, јаче но својим громовима. Легендо, урезана у мишице деце твоје, у мишице које су осећале бол, али нису задрхтале; у мишице руку осветничких и часних у страшним, праведним и светим ратовима. Пред твојим стиховима силног полета, као морски таласи, епска песма оставља Омира. О, свети храме, освештан најузвишенијом жртвом, белим лобањама, које је дотајила смрт, тврдим костима, које нагриза земља. Стари векови завидеће твојој слави, а нови биће свештеници.

"Ти си окрвављена, али ниси мртва, ти си несрећна, али не и неутешна; ти си робиња али не и понижена. Том крвљу и ропством, као златом, сребром и драгим камењем, везала си, у пламену смрти, своју веридбу са животом, са вечношћу. Проливаш сузе, али твоја звезда сија као звезда Даница, у ноћи твојих очију, и где год кане суза твоја чини већа чуда од росе, јаче од огња пали веру твоју.

"Знам да је угашена ватра у колибама твојим, и птице ти не певају, и цвеће ти је погажено, а твоје реке теку лагано, лагано као суза низ јагодице твоје. Знам да је ласта узалудно тражила место за гнездо твоје, под обореним крововима твојим. И ништа није остало необорено, сем душе твоје, Србијо. И ако нико не остаје у теби, сем мртвих твојих седих стараца који теше унучад своју. И ако часови сутона тону у дубину твојих поља и губе се у шумама твојих планина, умотаних црнином, као ожалошћене жене. Ипак, све ће то минути, Србијо. Разгореће се ватра у колибама твојим, пропеваће птице твоје, процветаће цвеће твоје и вратиће се ласта под кров твој. А старица ће причати заборављене легенде унучићима својим. Часови ће пролазити путем вечности И сећаће те јутром и вечером на много што-шта. Србијо, ни једна кап твоје крви није изгубљена.

"Не брини што су зарђали плугови у стајама твојих ојађених села. Не брини што су ти њиве упарложене. Не брини што нема пшенице. Други плугови од љућег челика, други сејачи, дивни и неуморни засејали су крвљу земљу твоју. И нема никакве Божје непогоде која тај усев може уништити, нити ће бити икакве птице небесне која ће га позобати, ни разбојника који би га уништио. А усев је диван свом земљом, јер си ти Србијо, отворила вене своје да теку свуда као реке твоје. И дан жетве велике, плодне жетве, није далеко. А кад дође тај дан, нико неће толико пожњети Славе и зденути части као ти, Србијо.

"Твоја судбина била је као река, која је бризнула коритом твога бола, сигурно као нож који циља у срце. Таква је увек твоја судбина, Србијо. Брза као бујна планинска река и сурова као оштрица. Јер је од вајкада било суза, да испуне корита твог бола и непријатеља са изоштреним ножевима за тебе.

"Јер кад се варварска најезда спуштала на тебе, бржа од муње и страшнија од буре, ти си нам озарена правдом, самопоуздањем и одушевљењем изгледала силно узвишеном и сви смо те видели , Србијо, као што гледамо звезде на небу.

"Стајала си тако усправно, високо и гордо, са извађеним мачем и страшним погледом. Узвишенија од једног народа као символ; узвишенија од символа као божанство.

"Груди су ти, Србијо, пламтеле новим силним полетом и кипеле смрћу и ратом. А твоји погледи у тами твојих планина сипали су муње. Твој глас, ширином твојих поља, личио је на оркан. И твој ход, по нестрпљивој земљи твојој, био је земљотрес".*Атински лист "Патрис" у свом броју од 7. новембра 1916. донео је ову песму, једног од грчких песника чије нам је име остало непознато. Српске новине које су излазиле на Крфу, објавиле су је у преводу. Песма је објављена у Зборнику радова "Црква и српски ратови, Поводом 50-годишњице Албанске голготе и сећања на њене мученике", Београд 1966., стр. 12-14, који су приредили академик Миладин Пећинар и Владан Д. Поповић.НА РУССКОМ
rus

ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
gre

ÎN ROMÂNĂ
rom

НА БЪЛГАРСКИ
bul

IN ENGLISH
eng

EN ESPAÑOL
esp

Српска Православна Црква

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара


Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Њ.К.В. Принцезa Катаринa (Toмиславова) Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Руски Царски Дом

Грузински Краљевски Дом

Грчки Краљевски Дом

Румунски Краљевски Дом

Њ.В. Цар Симеон II Сакскобургготски од Бугарске

Друштво Српских Грбоносаца ''Милош Обилић''

Сибирска хералдичка колегија

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Хералдички Уметник Срећко Никитовић

Хералдички Уметник Небојша Дикић

Хералдички уметник Љубодраг Љ. Грујић

Хералдички уметник Ђорђе Реџа

ПОСМАТРАЧ

Издавачка кућа ''Конрас''

Савез Православних Хоругвоносаца

Русское Имперское Движение

Иконограф
Драган Јовановић

Српска.ру

Часопис за књижевност и културу ''Људи Говоре''веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер