Грб Краљевине Србије Грб Центра
MAINABOUT USSYMBOLSACTIVITIESTREASURYNEWLINKS WRITE US

Under High Patronage
of His Royal Highness
Prince Aleksandar Pavla Karegeorgevich
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ

Board for Heraldic and Geneaogical Studies
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ПОЛИТИЧКУ
ТЕОРИЈУ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''

 

ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ

064/ 201 27 26
czipm@yubc.net


Џералд Ворнер*
Да ли је то само до мене?
ОБЕСХРАБРЕНА ГРУЗИЈА МОЖЕ
ДА СЕ ОБНОВИ ПОНОВНИМ
ВАСПОСТАВЉАЊЕМ СВОЈЕ МОНАРХИЈЕЏералд Ворнер

   Док се ратом захваћена Грузија бори да поврати свој суверенитет и поново спозна свој идентитет, све више се указује могућност да ова земља потражи решење у могућности, која се на њеној политичкој сцени крчкала у последњих 18 година, а то је обнова њене древне монархије и позивање главе Династије Багратиона на престо.

   Чак и пре руске инвазије о овом предлогу расправљало се током прошле године. Династија Багратиона стара је више од хиљаду година, а са грузијског престола уклоњена је силом, од стране Русије 1801. године. Грузини никада нису дали пристанак ни на укидање монархије, ни на укидање државног суверенитета.

   Кадa се Совјетски Савез срушио и Грузија прогласила независност, један од првих предлога за уставно уређења био је васпостављање монархије. Грузијска влада и скупштина су 1991. године званично признали Кнеза Ђорђа Багратиона-Мукранског, од раније познатога као тркачкога возача, за старешину Краљевскогa Дома. Сама чињеница да су се тиме позабавили указује да је монархија била значајно политичко питање.

   Током грађанскогa рата и општих немира, који су уследили, питање монархије је скрајнуто, али никада није сасвим исчезло. Истраживања јавногa мнења показивала су изразито промењиво мишљење јавности о рестаурацији, варирајући од 2 до 45 процената подршке (са само 29 процената против). Смењивање ауторитарних председника – Гамзахурдија, Шевернадзе и Сакашвили – изазвало је негодовањa у односу на председичку моћ. Недавно су опозиционе партије усвојиле гесло: „Грузија без председника“.

   Демократе су говорилe о монархији по британскоме моделу и наводилe пример Краља Хуана Карлоса у Шпанији, доказујући практичност рестаурације. Међутим, оно што је поново довело ствари до тачке кључања, била је проповед, коју је одржао поглавар Грузијске Православне Цркве, Патријарх Илија II, 7. октобра прошле године, у којој је јавно позвао на рестаурацију монархије, као „прижељкиванога сна грузијског народа“. To је довело до тога да је о овоме питању расправљано у скупштини.

   Сада се стање радикално преобликовало. Михаил Сакашвили је значајно изгубио на угледу. Нација ће се можда, за тренутак, окупити око њега као символа националногa идентитета, али тај ефекат неће дуго да траје. Његова партија је била једина у Грузији, која се недвосмислено противила рестаурацији, али она сада има малу подршку. У времену пораза и патњи, народ се окреће Цркви, која је ројалистичка.

   Грузија нема војнога решења против Русије, њена економија је уништена, недостаје јој дипломатске тежине. Ипак, постоји један политичко-културни гест, који би могла да учини да би се обновила, да би повратила свој национални идентитет, да би се ујединила око непартијскога символа, а то је да обнови своју монархију. Чињеница да је првобитно укинута од стране Русије би могла да пружи додатно значење овоме чину државотворне обнове.

   Признати поглавар Краљевскога Дома, de jure Краљ Ђорђе XIV, умро је раније ове године, међутим, његов тридесетдвогодишњи син Кнез Давит би могао да буде позван на престо својих предака, као Давид XIII. То би могло да буде свеобухватно самопроналажење, које је овој несрећној држави неопходно.
Да ли ни грузински идентитет имао користи од рестаурације монархије?
*Џералд Ворнер је писац, новинар, колумниста и полемички коментатор, који пише о политици, религији, повести, култури и друштву уопште. Ако је преувеличавање рећи да он сматра да је свет сасвим пропао, онда је то само незнатна хипербола.Превод: Ђакон Ненад М. ЈовановићИзвор


Српска Православна Црква

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара

Епархија Западноевропска 
- Холандија


Српска Православна Црквена Општина
 Успења Пресвете Богородице 
- Цирих

Српска Православна Парохија 
Светога Василија Великога 
- Хелсингборг

Њ.К.В. Кнез Александар (Павлов) Карађорђевић

Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнегиња Јелисавета Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Никола и Кнегиња Љиљана Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Фонд Краљевић Томислав Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Руски Царски Дом

Грузински Краљевски Дом

Грчки Краљевски Дом

Монархија кроз векове

Српско хералдичко друштво ''Бели Орао''

Друштво Српских Грбоносаца ''Милош Обилић''

Руска хералдичка колегија

Сибирска хералдичка колегија

Словеначко хералдичко друштво

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Српски хералдички Интернет магазин ''Глас хералда''

Српски Радио Сутон

Хералдички Уметник Срећко Никитовић

ПОСМАТРАЧ

Иконографска Pадионица ''Павловић''

Издавачка кућа ''Конрас''

Каљевски Ред Витезова

Савез Православних ХоругвоносацаРуске победе
веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер