Грб Краљевине Србије Грб Центра
ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ

064/ 201 27 26
czipm@yubc.netГрб Центра за истраживање Православнога МонархизмаЧЕСТИТИ ВИДОВДАН !ДОГОДИНЕ У ПРИШТИНИ !
    Данас, чини се више него икада у нашој повести, Српство се јавља обезглављеним. Лишено своје духовне крстообразне вертикале и хоризонтале, оно лута и тумара у злехудоме своме магновењу, опасно се примичући ивици понора, који пред њим зјапи.

    Да размере нашега народнога удеса буду још веће, Српство је за свој небоземни државотворни модел занавек усвојило онај, Свештени Идеал Симфоније, који је символички изображен у виду двоглавога орла Стетородних Лоза Немањића и Лазаревића. Сва трагика је у томе што се Српство још није неопозиво определило за одрицање од својих нововековних прелести југословенства, комунизма и демо(но)кратије, а за обнову ових својих аутентичних закона живота.

    Због тога, ни данас, једној од двају глава српскога орла, нашој Светој и Мученичкој Цркви, није опште призната њена државотворна и државочуварна улога, улога осмислитеља и тумача Завета! Због тога, ни данас, ни другој од двају глава српскога орла, нашој витешкој Краљевској Династији, није призната њена државотворна и државочуварна улога, улога бранича и отелотворења Завета! Због тога је и Српство обезглављено и обезлогошено!

    Саберимо се, зато, и овога пута око онога који, иако обезглављен од богоборних Исмаилћана, није изгубио главу! Због тога његово страдање није било без смисла и зато његова смрт није била пораз! Његова жртва је ологошена и вечни је узор онима, којима је дато да понесу Христов и његов Крст.

    Саберимо се и у овим временима смутним, дакле, око Главоноснога Лазара, који заједно са Равноапостолним Савом возглављује сву повест српску и сву будућност српску! Саберимо се око овога духовнога стожера српскога, око Свештенога Завета Косовскога и поздравимо се заветним речима:


ЧЕСТИТИ ВИДОВДАН !

ДОГОДИНЕ У ПРИШТИНИ !
Било је, јесте и биће - СРПСКОУ Београду,
о Видовдану 2005. године Господњe
Центар за истраживање
Православнога Монархизма

Ненад М. Јовановић

(директор)

(Објављено: ''Слобода или смрт''; Честерфилд; Митровдан 2005.; стр.6.)

Српска Православна Црква

Епархија Рашко-Призренска - најновије информације са Косова - сведочења о терору над Србима

Принц Александар Карађорђевић

Кнез Александар Карађорђевић

Иконографска радионица Павловић
веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер