Грб Краљевине Србије Грб Центра

EDICT OF MILAN 313-2013
МИЛАНСКИ
ЕДИКТ

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ

SPIRITUAL PATRONAGE
ДУХОВНИ
ПОКРОВИТЕЉ

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ДРЖАВОТВОРНЕ И
ПРАВНЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR THEOLOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
БОГОСЛОВСКЕ
СТУДИЈЕ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИFacebook
Facebook

 

YouTube
YouTube

 

Удружење за Борбу
Против Болести Зависности
''Свитање''
УДРУЖЕЊЕ ЗА БОРБУ
ПРОТИВ БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ
''СВИТАЊЕ''

 

Чланица:

Conférence Monarchiste Internationale
Међународнa
Монархистичкa
Конференцијa

064/ 800 47 90
czipm@yubc.net
Протоманесник Немања С. МрђеновићО НАРОДНОМ ЦАРУ
   04. јануар 1217. (Крунисање Стефана Првовенчаног)

   06. децембар 1219. (Самосталност Српске Православне Цркве)

   28. Јул 1330. (Битка код Велбужда)

   16. април 1346 (Крунисање Цара Душана)

   Све су ово славни дани наше богате историје и све бисери у круни србског културног наслеђа. Са разлогом се поносимо што је србски краљ крунисан у Жичи сто година пре него што је настало Османско царство. Што је србска Црква добила самосталност триста година пре руске. Што је Цар Душан, чији су војници своје коње одмарали у Јадрану, Јону и Егеју, прогласио први србски устав четиристопедесет година пре него што је откривена Аустралија.

   Али исто тако знамо да се не мери величина народа пребројавањем глава као што се броје крда говеда, већ по величини дêла на којима почива тај народ. А величина дêла на којима почива народ не мери се бројем лешева непријатеља и километрима камена о који су своја копита отупели коњаници нашег цара.

   Слава и част Цару Душану, нашем највећем владару. Слава и част Стефану Првовенчаном, нашој првој крунисаној глави. Но ипак се делом изнад њих за копље испео кнез Лазар Хребељановић који се за живота није огрнуо пурпурним плаштом, нити му је на главу спуштена златна круна Немањића. Њега је народ у песми крунисао и то трновом царском круном, он је од Бога огрнут скарлетним плаштом страдања за који су војници бацали коцку. Његова глава која је засветлила на пању Косова Поља и данас је луча микрокозма сваког истинског Србина, јер она блиста непатвореном светлошћу јединог Светог, Господа и Спаситеља нашега Исуса Христа.

   Свети наш Лазар мученик косовски, наш једини господар од народа извикан за Цара, није окупљао народ и великаше око себе и своје каријере, није тражио латинску унију ради помоћи у једној земаљској борби, е да би се прославио међ’ својом генерацијом. Он је Србе окупио око крста голготског и од народа једног краткотрајног земаљског царства начинио Небески народ. Као што је Бог изабрао Цара Константина и дао му знак крста са речима ”Овим побеђуј”, тако је Лазар изабрао тај исти крст и Бога следећим речима:

   "Мили Боже, што ћу и како ћу?
   Коме ћу се приволети царству:
   Да или ћу царству небескоме?
   Да или ћу царству земаљскоме?
   Ако ћу се приволети царству,
   Приволети царству земаљскоме,
   Земаљско је за малено царство,
   А небеско увек и довека."

   Зато браћо моја и сестре, оци и господари, Србима није на уснама датум крунисња Стефановог ни Душановог, ни Савина хиротонија ни славне победе код Велбужда и Плочника, ни страшни пораз на Марици. Али се зато свако србско дете рађа са датумом Видовдана утиснутим у своје срце. Зато је Видовдан наш народни рођендан, наш имендан и наша крсна слава.

   Није Цар Лазар позвао Србе на пирове и славља већ на причешће и мучеништво, не у освајања него у одбрану. Није се Цар Лазар прославио великом победом светлог србског оружја већ победом србске слоге. Није нам у наслеђе оставио излизане сабље, сломљена копља и суве кости са којима се диче обезбожени козмољупци. Он је нама оставио свој Косовски завет, своју лествицу која везује србску земљу за небо, оставио нам је завет јединства и жртве, јунаштва и чојства.

   Слога је србска била и биће пораз сваком врагу. А слагати се нећемо као Турци и као разбојници који се удружују око свога ситног ћара и интереса. Нама се ваља окупљати око крста и око оне крунисане главе коју је Бог пред нас ставио. На Косову пољу постројене колонаде србских витезова, пред којима су колена клецала и Истоку и Западу, своју су снагу криле у слози и служењу. Они су верно и одано служили свога Господара као што је он верно и одано служио Господу. Тако и ми данас браћо тражећи крунисану главу гледамо у митру на глави нашег Епископа, гледамо у крст на грудима наших свештеника, гледамо у Косовски завет Цара Лазара. Цар је Лазар добио Косовски бој и пре боја. Он је победу однео већ у навечерје битке када је у Самодрежи разломљено јагње недељиво и када је Васељена била сведок речима- Исус Христос Побеђује!

   Није тајна да је великих србских имена и способних витезова било и на турској страни, као што је било и оних који су мислили да се оно на Косову пољу њих не тиче и који су остали код своје куће. Али они не само да нису сачували своје прћије већ су и своје име изгубили. Нико им се не сећа ни имена ни имања, остала је само њихова срамота. А на другој страни вјечнаја памјат Господња овенчала је и Цара Лазара и слугу Голубана. Ваљало је само следити од Бога даног господара који је тако следио Господа, да је благодат сијала из њега и да је његова кнежевска круна сијала и царским и ореолским сјајем.

   Браћо моја и сестре, оци и Господари, ево нас у светлој ноћи Видовдана, ево нас на Кнежевој вечери. Не заборавимо да је наш Видовдан и сутра и прекосутра и свакога дана када се испред нас стави избор да се приволимо или земаљском или небеском царству, да следимо свога Владику и свештенике или мудраце световне. Када се на дверима појави путир или ћемо следећи Лазара стати у строј пред свету чашу живота или ћемо сном мртвијем преспавати наш Видовдан. Или ћемо следити Цара Лазара и са њиме бити Небески народ који и на земљи зна за чуда, или ће нас покрити језива тама туђинска, са лепим именом и шареном одећом.

(Видовдан- Сиднеј, Лазарица 2015.)


НА РУССКОМ
rus

ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
gre

ÎN ROMÂNĂ
rom

НА БЪЛГАРСКИ
bul

IN ENGLISH
eng

EN ESPAÑOL
esp

Српска Православна Црква

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара


Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Њ.К.В. Принцезa Катаринa (Toмиславова) Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Руски Царски Дом

Грузински Краљевски Дом

Грчки Краљевски Дом

Румунски Краљевски Дом

Њ.В. Цар Симеон II Сакскобургготски од Бугарске

Друштво Српских Грбоносаца ''Милош Обилић''

Сибирска хералдичка колегија

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Хералдички Уметник Срећко Никитовић

Хералдички Уметник Небојша Дикић

Хералдички уметник Љубодраг Љ. Грујић

Хералдички уметник Ђорђе Реџа

ПОСМАТРАЧ

Издавачка кућа ''Конрас''

Савез Православних Хоругвоносаца

Русское Имперское Движение

Иконограф
Драган Јовановић

Српска.ру

Часопис за књижевност и културу ''Људи Говоре''веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер