Грб Краљевине Србије Грб Центра
ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ

064/ 201 27 26
czipm@yubc.netГрб града Новога Сада


С трибине посвећене књизи «Победити или нестати» Отачаственог покрета Образ

Србство, ал' без Токија

Човек који увече легне у кревет и помисли «шта сам данас урадио за свој народ», а не може да се сети ничега што је урадио, он је тај дан бацио, упропастио – поручио је Ненад Јовановић


     -Браћо и сестре! Потомци светога Саве и свих светих Срба и Србкиња. Не обраћамо вам се као још једна у низу многобројних овдашњих партија и странака које лукаво прижељкују само ваше гласове. Обраћамо вам се у светосавској љубави као као Отачаствени покрет Образ – каже се (додуше, уз ситније правописне грешке) у прогласу овог покрета, који је у петак увече у згради Већа синдиката Војводине одржао трибину поводом представљања књиге Победити или нестати аутора Небојше Крстића, «блаженопочившег председника» Образа.


ЂАВО


     Бројној (и те како) публици коју су чинили углавном старци, старице и набилдовани лепушани, најпре се обратио Ђорђе Србуловић у име Српског народног покрета «Светозар Милетић». «Дубоко забринут» због амбиса у који му пропада народ, равнодушан према онима који га у тај амбис гурају, Србуловић је мудро и зналачки приметио како је «ђаво највећи успех постигао онда када је убедио људе да не постоји».
     -Ако свако од нас одлучи и почне да ради за добробит свог отачаства, а престасне да бесплодно жваће о томе, онда ћемо остварити здраво српско друштво. Морамо одлучити који је наш смер. Немамо права више на лутање, на пасивност. Онај човек који увече легне у кревет и помисли «шта сам данас урадио за свој народ», а не може да се сети ничега што је урадио, он је тај дан бацио, упропастио.


ФИЛОЗОФ


     -Дакле, морамо схватити своју личну одговорност да бисмо били одговорни као народ. Пред нама је велики посао – истакао је Ненад Јовановић, директор Центра за истраживање православног момархизма.
     Драгослав Бокан, филмски редитељ, помало исфрустриран због неуспеле каријере, сликовито и готово уметнички упоредио је српство с магнетом.
     -Шта спаја ратника, филозофа, студента, нашу спортску звезду у Америци, ако не српство? То је највиши и једини облик преживљавања.

     Као последњи говорник наступио је главни секретар Образа Младен Обрадовић, лепушкасти, голобради дечкић (нешто налик Чеди Јовановићу), који је, реторичком снагом и вештином какве је поседовао можда још једино Мирко Марјановић, успео да убеди слободоумну и за сазнање отворену публику да уколико Крстићеву «дилему победити или нестати не схватимо на прави начин, она ће нам доћи главе».Д.Д.
Фото: М. Мирић

(Преузето: «Грађански лист» бр.549.; «Грађански» д.о.о.; Нови Сад; 17. јун 2002.; стр.9.)


Српска Православна Црква

Епархија Рашко-Призренска - најновије информације са Косова - сведочења о терору над Србима

Принц Александар Карађорђевић

Кнез Александар Карађорђевић

Иконографска радионица Павловић
веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер