Грб Краљевине Србије Грб Центра

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ПОЛИТИЧКУ
ТЕОРИЈУ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''

 

ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ

064/ 201 27 26
czipm@yubc.netХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!
Мирко Ј. СтојнићПОГЛЕДИ И МИШЉЕЊА
ЛАИЧКИ УРАЂЕН ГРБ ВОЈВОДИНЕ
Откуд чемпрес уместо јаблана?
Предлог грба Војводине
(Мирко Ј. Стојнић)Творци грба Војводине користили су хералдички нетачну
књижицу издату у Загребу 30-их година за пропагандне потребе
немачке фирме за производњу кафе „Кава Хаг”

   Грб Војводине, да прво разочарам песимисте и злогуке мозгове,не представља никакву тежњу ка сепаратизму. Све савезне државе САД имају и грбове, и свој цвет или дрво, заставу, химну. Сви кантони Швајцарске имају грбове и ко се дели? Друго, грб није одраз феудалних односа, надмоћи и власти крунисаних, рецимо, глава. Од свих, око милион грбова европске традиције на свету, једва да 20% представља племиће, краљеве и властелу. Значи, ни то нам није никаква препрека да поново стекнемо грб. Још 1998. објавио сам чланак са идентичним предлогом.

   Стварни проблем лежи у незнању, крајњем шарлатанству, дилетантизму и изнад свега, несавесном приступу задатку. Према тексту у „Дневнику” од 28. јуна, изглед грба је посланицима презентовао директор Музеја града Новог Сада Илија Комненовић. То несумњиво указује на Музеј града као „творца” овог, приказаног, неславног знамења. У исто време, Музеј Војводине располаже много комплетнијом и стручно и ликовно професионалном, документацијом. Речено је да је штит сложен из три поља. Хералдичким језиком, штит је подељен на три поља, што је иначе реткост. Даље, сасвим лаички и нестручно, речено је да су два усправна поља, а једно положено, што је хералдички нонсенс, поготову што се даље објашњава да је „у левом усправном пољу” - потпуно нетачно - јер према хералдичким законима лево и десно су појмови везани за штит, како га носи штитоноша „с апостолом Павлом, који држи мач. А, у ствари, ослоњен је на мач, јер да га држи, био би уздигнут - десном руком, „а у левој (држи) књигу”. Ако знамо да је Св. апостол Павле био у Бачкој и на Фрушкој гори 65 година после Христа, књигу није могао ни да замисли, а не да је држи. Тада су постојали свитци пергамента и слично, а не књиге. На грб Срема ћу се још вратити, али је несхватљив чемпрес иза јелена, наместо јаблана. Откуда такви нонсенси? Пре неких 65-70 година фирма за производњу кафе без кофеина, „Кава Хаг”, иначе немачка, у склопу својих пропагандних акција у свакој од земаља у којој је имала представништво (и, наравно, продају) издала је књижице за улепљивање маркица са грбовима места те земље. То сам и ја радио око 1933-35.

   Књига се звала „Грбови Југославије” (Издаватељ Кава Хаг Д. Д. Загреб). Концепт и текстове дали проф. др Рудолф Хорват и Емилије Лашовски равнатељ Краљевског државног архива у Загребу. Цртеже грбова радила је Вјера плем. Бојничић-Замола, хрватска позната сликарка. Међутим, две су ствари за чуђење: помиње се у уводу Вараждин као најстарији (тада наш) град са грбом из 1467. Али, аутори прескачу Нови Винодолски - ускочки, српски град, који статус краљевског слободног града и грба, „на плавом пољу сребрна кула, испод осмокрака, сребрна звезда, добио за ратне заслуге од краља Матеје Угарског, сина Сибињанин Јанка (Hunuadu Janos - где презиме потиче од приморске речи хуњад - зет, од италијанског cognao, а по родослову из мађарске историје отац му има надимак серб...)

   Друго, у недостатку података, Војводина (а и нека наша места) има за грб - грб Србије, са крстом и оцилима. Даље, нису знали да и Банат има грб, те су се „сложитељи” садашњег грба Војводине послужили грбом Грабовца (лав на црвеном штиту), скенирали га и додали ханџар уместо сабље кривошије. А грб Срема је неодговорно, крајње дилетантски искасапљен, да би га уклопили у доње поље. Истина, основну грешку чини Хуго Герард Штрел, дајући плаву боју свим пољима, осим са јеленом (и чемпресом). Бачка има смешног апостола Павла, уместо у црвеној, у мркој одори, који држи мач за оштрицу и већ поменуту књигу.

   Међутим, наша погрешка је у несхватању хералдике и потпуно игнорантском односу. Уопште није важан цртеж грба, поготову у овако издуженом штиту, већ садржина дата у опису - хералдички: блазону грба. Цртеж се мора држати блазона, свих, у њему поменутих детаља.

   Никакав „талон” се хералдички не признаје и не би требало ни на покрајинском, градском, а посебно не на југословенском нивоу, чиме доказујемо пословични недостатак општег образовања. Блазон грба Војводине би требало да садржи поделе штита, боје, боје „беyева” - одеће особа, лава, итд. и, наравно, јаблана.

   Како ће се грб употребљавати на разним нивоима власти, неопходно је дати средњу варијанту, украшену само венцем ловора и храста (хералдички култура и ратна слава), а трећи, за зграду Извршног Већа, Скупштине, аутомобил председника, са кацигом и лацинијама (траке текстила које се вијоре од кациге, па око штита). Круна без феудалне садржине (дата на примеру) потпуно је прихватљива. На крају, Република Мађарска у грбу носи круну и, у парламенту и на сувенирима још неке, не баш „питоме”, детаље.

   А веза са Србијом иста је као и у традиционалном грбу: у срцу штита са елементима грба Војводине, грб Србије са крстом и оцилима. Па, и звали смо се некад, у Аустрији, Војводство Србија.(Објављено: дневни лист ''Дневник''; Нови Сад; 6.(19.) август 2002.)
Српска Православна Црква

Епархија Рашко-Призренска 
- најновије информације са Косова 
- сведочења о терору над Србима

КОСОВО - Истина нема власника!

ОДБОР ЗА КОСОВО И МЕТОХИЈУ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара

Епархија Западноевропска 
- Холандија


Српска Православна Црквена Општина
 Успења Пресвете Богородице 
- Цирих

Српска Православна Парохија 
Светога Василија Великога 
- Хелсингборг

Њ.К.В. Кнез Александар (Павлов) Карађорђевић

Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнегиња Јелисавета Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Никола и Кнегиња Љиљана Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Монархија кроз векове

Руски Царски Дом

Грчки Краљевски Дом

Српско хералдичко друштво ''Бели Орао''

Руска хералдичка колегија

Сибирска хералдичка колегија

Словеначко хералдичко друштво

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Српски хералдички Интернет магазин ''Глас хералда''

Руско Православно Монархистичко друштво

''Србија'' - Глас Четника

Русија Верних

Иконографска радионица ''Павловић''

Издавачка кућа ''Конрас''

''Гусле'' - лист Савеза гуслара Србије

Амерички журнал за руске и словенске студије

Руске победе

КОСОВСКА ГРАМАТА

ПОКРЕТ ЗА ЖИВОТ
веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер