Грб Краљевине Србије Грб Центра

SPIRITUAL PATRONAGE
ДУХОВНИ
ПОКРОВИТЕЉ

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ
(2005-2016)

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ДРЖАВОТВОРНЕ И
ПРАВНЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR THEOLOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
БОГОСЛОВСКЕ
СТУДИЈЕ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИНАБАВИТЕ НАША ИЗДАЊА
НАБАВИТЕ НАША ИЗДАЊА

 

Facebook
Facebook

 

YouTube
YouTube

 

Удружење за Борбу
Против Болести Зависности
''Свитање''
УДРУЖЕЊЕ ЗА БОРБУ
ПРОТИВ БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ
''СВИТАЊЕ''

 

EDICT OF MILAN 313-2013
МИЛАНСКИ ЕДИКТ
(313-2013)

Свети Царски Мученици
ЦАРСКИ МУЧЕНИЦИ
(1918-2018)

Чланица:

Conférence Monarchiste Internationale
Међународнa
Монархистичкa
Конференцијa

064/ 800 47 90

czipm.org@gmail.comНОВА И ИЗУЗЕТНО АКТУЕЛНА КЊИГА
ИЗ ДОМЕНА ПОЛИТИКОЛОГИЈЕ РЕЛИГИЈЕ
И СРПСКО-АМЕРИЧКИХ ОДНОСА


   Као плод труда Института за политичко умрежавање, у суиздаваштву са Центром за истраживање православног монархизма и уз подршку ИН4С-а и МИР Publishing-а, из штампе је недавно изашла нова књига ђакона Хаџи Ненада М. Јовановића, теолога, мастер религиолога, докторанда политичких наука и секретара Центра за истраживање православног монархизма, под насловома: Религија, Бајден и Србија и поднасловом: Религијски фактор у политици председника Бајдена и како би могао да утиче на српске интересе.

   Ова књига, на неких 184 страница опскрбљених свом научном апаратуром, излаже своју материју у оквиру поглавља: 1. Утицај религије на формирање америчке спољне политике на Балкану; 2. Америчка религијска слика и њен утицај на балканску политику Вашингтона и 3. Промена религијске етичке парадигме и њен утицај на америчку политику. Научни приступ и методологија овог дела имају за циљ да покушају да скрену пажњу стручне и шире јавности на неке од мање познатих, али веома битних, елемената верске природе, који би могли да произведу одређене конкретене политичке последице по виталне интересе Србије, Српске Православне Цркве и српског народа у непосредној будућности.

   Још прецизније, настојање овог научног рада јесте да расветли неке доминантне и занимљиве елементе утицаја религијског фактора на политику нове америчке председничке администрације и какво би они дејство могли да имају на неке од кључних српских националних интереса. Како ти интереси стоје у великој зависности од интереса и спољнополитичког курса Сједињених Америчких Држава, природно је да се српска политикологија религије нарочито заинтересује за могућу улогу религије у формирању праваца политичког деловања нове америчке председничке администрације, на чијем челу се налази председник Бајден, што ову књигу чини првом своје врсте, код нас и у свету.

   Аутор полази са становишта да је, у светлу најважнијих политичких догађаја у Сједињеним Америчким Државама крајем 2020. и почетком 2021. године, који ће битно утицати на политички живот читавог света, важно позабавити се одређеним научним предвиђањима и анализама у вези са могућим односом нове америчке председничке администрације према Србији и српским интересима.

   Одбијање да се овом материјом озбиљно и одговорно позабавимо може само да шкоди сагледавању важности и улоге религијског фактора у америчкој политици, што може да произведе неповољне резултате по правилније сагледавање и антиципацију њених будућих токова.
   Наиме, није непознато и мора се узети у обзир да није мали број различитих странака, политичких, супкултурних и других иницијатива, покрета и интересних група, који имају одређену религијску или псевдорелигијску садржину, али, истовремено, имају и незанемарљив потенцијал да утичу на друштвена кретања у једној од најснажнијих светских сила, која има јасно профилисане и интензивне интересе и у нашем делу света. Такође, сасвим је очигледна заинтересованост и конкретна политичка делатност већине релевантних верских заједница у Сједињеним Америчким Државама, које имају веома живу политичку активност у настојању да своја гледишта пласирају и опредмете у политичкој делатности Вашингтона. Управо је, стога, овај проблем неопходно сагледавати, превасходно, из угла политикологије религије.

   О кавлитету, научном приступу и садржају ове књиге сведоче, веома ласкаве, рецензије ауторитета из ове области, као што су: проф. др Мирољуб Јевтић са Факултета политичких наука у Београду; проф. др Дејан Мировић са Правног факултета у Косовској Митровици; проф. др Душан Пророковић са Факултета за дипломатију и безбедност у Београду; доц. др Срђан Перишић са Философског факултета у Источном Сарајеву и др Александар Раковић са Института за новију историју Србије у Београду.

   Подсећамо да је, из пера истог аутора, наше читалаштво раније, већ, могло да чита и монографије: Грбови, заставе и химне у историји Србије (Светигора, Цетиње-Београд, 2010); Државна хералдика у служби формирања нових идентитета : државни символи, као елемент религијске и националне самобитности (Поредак, Београд, 2019) и Српски мислиоци о хришћанским основама монархије (Центар за проучавање религије и верску толеранцију, Београд, 2020), као и: Обреновићи (Теодоровићи – Обреновићи) – изумрла српска династија (ауторско издање, Београд, 2016), чији је коаутор, заједно са вредним сарадником нашег Центра, г-дином Александром В. Бачком.

   Књигу Религија, Бајден и Србија је могуће набавити у књижарама књижарских ланца: Делфи, Лагуна и Вулкан; у књижарама Службеног гласника; у књижарама Православног богословског факултета Университета у Београду (ул. Краља Петра 2 и ул. Мије Ковачевића 11Б), у црквеној продавници Храма Светог Апостола и Јеванђелисте Луке у Кошутњаку (ул. Кнеза Вишеслава 100, Београд), где је сав приход од продаје опредељен као прилог за одржавање ове Светиње, као и у другим књижарама, у којима је и иначе могуће набавити издања Центра за истраживање православног монархизма (погледајте овде).


О КЊИЗИ СУ РЕКЛИ:

Проф. др Мирољуб Јевтић
(Университет у Београду, Факултет политичких наука, Београд):

   „Посебно је важно да мотиви који воде Бајденову амдминистрацију, исто као и администрације Била Клинтона и Барака Обаме, јесу геополитчки, али је та геополитика изазвана религијским разлозима. Због свега тога, ова књига Ненада Јовановића јесте једно веома важно светло у објашњавању полититке САД према Србији и Србима.”


***Проф. др Дејан Мировић
(Университет у Приштини, Правни факултет, Косовска Митровица):

   „Монографија ђакона Хаџи Ненада М. Јовановића: Бајден, религија и Србија : Религијски фактор у политици председника Бајдена и како би могао да утиче на српске интересе представља вредан и интересантан научни допринос покушају сагледавања могућих тенденција у развоју будућих односа Србије и Сједињених Америчких Држава, али кроз једну ређе сагледавану призму, тј. кроз мрежу компликованих религијских односа у овој великој сили, у којој религија традиционално игра необично живу политичку улогу.”


***Проф. др Душан Пророковић
(Факултет за дипломатију и безбедност, Београд):

   „Монографија Ненада М. Јовановића „Бајден, религија и Србија“, представља важно дело, не само посматрано са становишта главног истраживачког питања оличеног у поднаслову („Религијски фактор у политици председника Бајдена и како би могао да утиче на српске интересе“), већ и са становишта укупних међународних односа на чију динамику и архитектуру и даље пресудан утицај имају управо САД.”


***Доц. др Срђан Перишић
(Университет у Источном Сарајеву, Философски факултет, Пале):

   „Научна монографска студија аутора Хаџи Ненада М. Јовановића представља књигу која је недостајала међу научним и академским радовима на тему карактера политичког система САД, и утицају религијског фактора на обликовање политике председничке администрације. Књига се може користити и као уџбеник на факултетима, пре свега на постдипломским студијама, што је од велике важности.”


***Др Александар Раковић
(Институт за новију историју Србије, Београд):


   „Уравнотежено и ваљано избалансирано штиво, које ђакон Хаџи Ненад М. Јовановић нуди нашој пажњи, вероватно представља прву научну монографију која се бави овом веома актуелном и политички врло важном темом.”

НА РУССКОМ
rus

ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
gre

ÎN ROMÂNĂ
rom

НА БЪЛГАРСКИ
bul

IN ENGLISH
eng

EN ESPAÑOL
esp

Српска Православна Црква

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара


Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Њ.К.В. Принцезa Катаринa (Toмиславова) Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Руски Царски Дом

Грузински Краљевски Дом

Грчки Краљевски Дом

Румунски Краљевски Дом

Њ.В. Цар Симеон II Сакскобургготски од Бугарске

Друштво Српских Грбоносаца ''Милош Обилић''

Сибирска хералдичка колегија

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Хералдички Уметник Срећко Никитовић

Хералдички Уметник Небојша Дикић

Хералдички уметник Љубодраг Љ. Грујић

Хералдички уметник Ђорђе Реџа

ПОСМАТРАЧ

Издавачка кућа ''Конрас''

Савез Православних Хоругвоносаца

Русское Имперское Движение

Иконограф
Драган Јовановић

Српска.ру

Часопис за књижевност и културу ''Људи Говоре''веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер