Грб Краљевине Србије Грб Центра
MAINABOUT USSYMBOLSACTIVITIESTREASURYNEWLINKS WRITE US

Under High Patronage
of His Royal Highness
Prince Aleksandar Pavla Karegeorgevich
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ

Board for Heraldic and Geneaogical Studies
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ПОЛИТИЧКУ
ТЕОРИЈУ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''

 

ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ

064/ 201 27 26
czipm@yubc.net
Немања С. Мрђеновић


НЕКОЛИКО ЦРТИЦА О СЛОЗИ
Немања С. Мрђеновић
са Његовом Светошћу, Архиепископом Пећским, 
Митрополитом Београдско-карловачким 
и Паријархом Српским Г.Г. Павлом


   Слога је Србима вазда била једна од кључних тема, кроз целу нашу историју. Колико год се враћали уназад, или планирали унапред, питање сложности, или саборности, увек се јављало као једно од основних питања успеха односно неуспеха. Било да се ради о пословном удруживању, слози унутар породице, или одбрани земље и народа, слога је увек онај кључни елемент целог подухвата. Питање слоге код Срба показало се толико значајним да је чак ушло и у националну крилатицу: „Само слога Србина спасава“. Овде ћемо се позабавити диктомијом слоге као идеала и неслоге као проблема чије се решење тражи, као и потенцијалним узрочницима једног и другог.


„Слога и неслога“


   Ово питање, без обзира на своју наглашеност у Србији, није неки аутентично србски проблем. Са њиме се рву и око њега окупљају и многи други народи, а може се наћи чак и у још неким националним мотоима, попут Грузијског „У слози је снага“. Али на овом месту и у ово време, када је србска нација подељена више него икада и када се међу Србима могу препознати две оштро подељене половине народа, овај појам код нас достиже врхунац своје битности.

   Шта значи национална слога, или национална саборност, питање је које и дан данас нема свој коначни одговор. Многи идеалисти који се воде мотивом националне слоге постављају пред себе практично неостварив циљ општенационалне сагласности по скоро свим државним и народним питањима, слепо верујући да ће такав моменат доћи и још илузорније да ће се одржати и сам по себи решити друга горућа питања.

   Из саме чињенице да се многи баве питањем националне слоге долазимо до закључка да је досадашње искуство показало да ми за слогом жудимо јер је до сада нисмо имали, а неслога се није показала као иоле конструктиван део нашег „националног кода“. Наша национална неслога, иако није искључиво србски проблем већ се јавља и код свих других народа код нас је преизражена. Та преизраженост неслоге доводи до опште фрустрације у свим националним секторима, што попут ланчане реакције доводи до још веће неслоге и блокира сваки плодонсонси рад на њеном елиминисању или барем умањивању.


„Борци за слогу“


   Као што смо напоменули, бројни су појединци и организације који на врх листе својих идеалистичких циљева постављају нациналну слогу. Врло је илсутративан пример невладиног монархистичког и патриотског сектора, који се скоро у целости опредељује ка овом циљу као кључном за свој рад. Правећи малу дигресију морамо констатовати да се такви циљеви не могу очекивати од партијског сектора, јер је он антисаборан сам по себи.

   Бројне србске монархистичке и патриотске организације боре се и бориле су се за превласт и преимућство у том цивилном сектору, како би сви остали кренули са њима, или за њима, у походу на националну саборност. Природа те борбе показала се несаборном и од остварења таквог циља само се још више удаљило. Иако је било покушаја уједињавања, повезивања, умрежавања, сарадње, окупљања око минимума заједничких интереса, до опште сагласности није дошло, а изгледно је да неће ни доћи.

   Идеја „стоглаве аждаје“, односно једног монархистичког националног покрета или идеје са стотинама својих манифестационих облика, тј. стотинама покрета и организација коорднисаних и уједињених у истом фронту дегенерисала се у нешто што више личи на „сто гуштера“ него на „стоглаву аждају“. Питање неслоге, које је увек постојало, фрустрирајући борце за слогу претворило их је у један од главних извора те неслоге и тако метастазирало из бенигног општераширеног феномена у злоћудни србски рак рана.

   Ни на овом месту не заносимо се идејом лаког излечења оваквог националног проблема, али сматрамо да указивање на основни узрочник и извор кисеоника овом пожару, може допринети сузбијању његовог ширења и указати на могуће облике његовог заобилажења. На крају крајева, општа саборност може и мора се постићи само и искључиво у Богу, док је свако остало једноумље ништа друго до диктатура и испирање мозга претежно карактеристично за религијске секте.


„Сујета као камен спотицања“


   Оно што ми овде дефинишемо као највећи источник неслоге, а што се може и наслутити из горњег текста, је сујета. Сујета је појава, која не дозвољава појединцу или групи да рационално сагледа своје место у друштву, већ га тера на бескомпромисну борбу у којој се не бирају средства а која за циљ има само и искључиво доминацију међу својим потенцијалним саборцима. Док год постоји сујета у количини у којој је данас присутна међу Србима, неће бити ни говора о сузбијању неслоге.

   Сујета може да се јави и из најдобронамернијих дела, и тако бити карика која затвара зачарани круг сујете и неслоге. Један од таквих примера је непромишљено и неприпремљено атаковање на неслогу кроз површно уједињавање и зближавања. У ситуацијама када једна група појединаца и организација жели да се уједини само уједињења ради и тако покажу да они раде на националној саборности, оставља се неограничен простор за извор сујетних претензија и неслоге. Ову тезу доказују небројени пропали покушаји уједињавања, умрежавања и повезивања на тако рећи стакленим ногама, односно без чврсте подлоге.


„Идеологија као темељ саборности“


   Чврста подлога за слогу и саборност, које сујета неће уништити, је идеолошка опредељеност. Група која се окупља у једну целину, мора имати конкретну идеју, односно идеологију, око које се окупља. То можемо видети како на примеру монархистичког и патриотског тако и антинационалног цивилног сектора. Једна иста формула успеха важи за све, без обзира на идеолошко опредљење. Оно што је неопходно је само то идеолошко опредељење, какво-такво, само да постоји. Ако постоји идеологија око које се група окупља онда она има простора за рад и развијање, а ако је нема она ће се распасти у парампарчад.

   Наравно, идеолошко уједињење не значи да та група у рукама има неоспорну формулу тријумфа те идеологије. За тријумф идеје потребно је много рада, труда, а и Божије воље на крају крајева. Тријумф идеолошког јединства даје простор за тај труд и рад. Исто тако, очигледно је да овакво уједињавање идеолошких „сродника“ неће довести до опште националне слоге, али ће кроз укрупњавање и идеолошко профилисање неоспорно довести до идеолошке стабилизације у држави и народу. Та стабилизација може бити кључни фактор по питању националне саборности у критичним моментима попут спољне агресије и сличних екстремних ситуација које су једини моменти када се, било где у свету, јавља општа национална саборност.Први Васељенски Сабор
Српска Православна Црква

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара

Епархија Западноевропска 
- Холандија


Српска Православна Црквена Општина
 Успења Пресвете Богородице 
- Цирих

Српска Православна Парохија 
Светога Василија Великога 
- Хелсингборг

Њ.К.В. Кнез Александар (Павлов) Карађорђевић

Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнегиња Јелисавета Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Никола и Кнегиња Љиљана Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Фонд Краљевић Томислав Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Руски Царски Дом

Грузински Краљевски Дом

Грчки Краљевски Дом

Монархија кроз векове

Српско хералдичко друштво ''Бели Орао''

Друштво Српских Грбоносаца ''Милош Обилић''

Руска хералдичка колегија

Сибирска хералдичка колегија

Словеначко хералдичко друштво

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Српски хералдички Интернет магазин ''Глас хералда''

Српски Радио Сутон

Хералдички Уметник Срећко Никитовић

ПОСМАТРАЧ

Иконографска Pадионица ''Павловић''

Издавачка кућа ''Конрас''

Каљевски Ред Витезова

Савез Православних ХоругвоносацаРуске победе
веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер