Грб Краљевине Србије Грб Центра

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ПОЛИТИЧКУ
ТЕОРИЈУ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''

 

ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ

064/ 201 27 26
czipm@yubc.net

ОТВОРЕНО ПИСМО ГРАЂАНИМА КОСТОЛЦАЗЛОБА У СРЦУ И ЛАЖ НА ЈЕЗИКУ –
САДИЗАМ НАД ДЕЦОМ КОСМЕТА
Саша Ј. Мишковић


Цењени Костолчани,
Браћо и сестре,    Обраћам Вам се, пре свега, као Костолчанин, поносан на свој град и народ у њему. Потичем из честите и угледне костолачке породице, школовао сам се у Србији и иностранству, члан сам многих хуманитарних, друштвених и политичких организација. Бавим се сликарством и аутор сам многобројних публикација у матици и расејању. На функцији уредника за сарадњу са медијима српског Гласа дијаспоре, као покретач Српског Монархистичког Покрета у Немачкој и председник удружења за помоћ ергели Љубичево, сарадњом са друштвеним, стручним и другим организацијама, заједницама и осталим правним лицима, активан сам учесник свих напора родољубиве дијаспоре да се опере српско име у свету. Као жртва несрећне Милошевићеве политике и локалних режимских марионета, у изгнанству живим пуних осам година. У опису мог породичног грба, између осталог, пише: “ ...из коронета златнога израста полукоњ пропети црни, гриве, копита, језика и репа златних, држећи у предњим ногама два чекића унакрст у зупчанику црвена...“ Тај зупчаник и слој наталоженог костолачког пепела на плућима су довољан морални разлог да Вам се свима јавно обратим.

    У својству Старешине и координатора за дијаспору Србске Православне Акције „Сабор“, при Центру за Истраживање Православнога Монархизма, са седиштем у Београду, примљен сам код директора Привредног друштва „Термоелектране и копови Костолац“, г. Драгана Живковића, како бих пренео апел за помоћ несрећних Српчића и Српкињица основне школе „Браћа Аксић“ из Липљана (Космет). На моје питање о могућој донацији, тј, евентуалном, покривању трошкова грејања школе, директор Д. Живковић је, у више наврата, загарантовао и потврдио одобрење новчане донације. Као услов за остварење ове, надасве, братске солидарности, потребно је било доставити званични апел управе школе, што је у истом дану било и учињено. Срећа и нада обави срца липљанских малишана, да ће и они, бар један дан, провести у топлим учионицама.

    Авај, радости и наде залудне. И баш у време, кад сви српски медији извештавају о томе како школе на Космету немају огрев, у време када се липљанска школа данима налази под кишом камења албанских екстремиста, без струје и грејања, директор Д. Живковић, у народу познат као „Пикља“, ћути. Није доступан! Избегавањем телефонских позива и крајње нељудском игноранцијом, директор Д. Живковић, пуних месец дана, свесно држи напаћену српску нејач у хладном. Да ли Вас то испуњава директоре? Својим несавесним и неморалним понашањем, поиграли сте се ионако тешком судбином липљанских ученика, малене Теодоре и малог Луке. Та деца, г. Живковићу, која осмехом пркосе невољи својој, су последњи браниоци, не само Липљана, већ, и Вашег идентитета, Светог Имања наших Светих Предака. Ипак, језик је слуга срца. И кад слуга лаже, брзо себе издаје. 'Што излази из уста од срца излази' (Мат.15,18).

    У складу са важећим законима Републике Србије и Вама повереним функционалним надлежностима и овлашћењима, Ви г. Живковићу, одговарате за сваку изјаву, било у писаној или усменој форми. Напоменуо бих да Ви нисте били дужни да одобрите било какву врсту донације. Ипак, Вашим одобрењем, а затим игноранцијом и неиспуњењем обећаног, проузроковали сте следеће:


- Свесно држање ученика и управе школе у хладним учионицама и апсолутној неизвесности пуних месец дана.

- Избегавањем конкретних одговора на Вама упућене упите и одлагањем предмета, онемогућили сте проналажење другог донатора, чиме сте свесно продужавали липљанску агонију.

- Лажним обећањима, онемогућили сте рад свих сарадничких организација у проналажењу новог донатора пуних месец дана, те се на тај начин поругали истинском и искреном залагању српске дијаспоре у проналажењу решења за помоћ српској деци на Космету.

- Као директор ПД „ТЕ-КО Костолац“, лажима и крајње нехуманим поступком, окаљали сте, не само свој образ, већ образ свих честитих Костолчана.

- Пошто нам је у једном од разговора са Вашим сарадником речено да, се овакве одлуке „не доносе“ без претходног обавештења и одобрења ЕПС-а, узимајући у обзир Ваше усмено одобрење, које сте више пута за време пријема поновили пред сведоцима и за које сносите одговорност, поставља се питање прекорачења законских регулатива, тј, злоупотребе службеног положаја.

    Најзад, ако сте хтели одобрењем, глумећи свемоћног директора, да ме импресионирате, а затим попут непоправљиве лажовчине сакријете у неку од Ваших рупетина неиспуњавајући обећано, верујте ми, онако неиспаван, мамуран, необријан и у кожној ветровци, заваљен у фотељи, не бисте импресионирали ни моју баку Милосаву, а камоли, тобоже, неког потенцијалног пословног партнера.


Грађани Костолца,


    Требало ми је времена да размислим и одлучим да ли да напишем ово писмо или да игноришем поступке „вука у јагњећој кожи (читај ветровци)“. Примарна потреба је да и такви људи једном схвате да се пласирањем лажи и неморалним понашањем излажу ризику да упрљају и себе и друге. Ово нису вредности Костолца и, свакако, не би требале да буду његових лидера. Ово су мрачне вредности. Нема одвратније и гадније обмане и преваре него ли код онога који скрива злобу и лаж под маском искрености. Костолац заслужује много више од моралних наказа и којекаквих лажљиваца. Костолчани ће морати да схвате да имају права на све и да заслужују боље. Ипак, вероватно, ће још доста пепела засути уснули град, док се сами себи не будемо смучили и почистили све загађиваче. Све зависи колико нам је добар желудац, шта све можемо да истрпимо и колико дуго ћемо затварати очи пред истином.Како радили тако нам Бог помогао!
Саша Ј. Мишковић
Костолчанин
Српска Православна Црква

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара

Епархија Западноевропска 
- Холандија


Српска Православна Црквена Општина
 Успења Пресвете Богородице 
- Цирих

Српска Православна Парохија 
Светога Василија Великога 
- Хелсингборг

Њ.К.В. Кнез Александар (Павлов) Карађорђевић

Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнегиња Јелисавета Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Никола и Кнегиња Љиљана Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Фонд Краљевић Томислав Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Руски Царски Дом

Грузински Краљевски Дом

Грчки Краљевски Дом

Монархија кроз векове

Српско хералдичко друштво ''Бели Орао''

Друштво Српских Грбоносаца ''Милош Обилић''

Руска хералдичка колегија

Сибирска хералдичка колегија

Словеначко хералдичко друштво

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Српски хералдички Интернет магазин ''Глас хералда''

Српски Радио Сутон

Хералдички Уметник Срећко Никитовић

ПОСМАТРАЧ

Иконографска Pадионица ''Павловић''

Издавачка кућа ''Конрас''

Каљевски Ред Витезова

Савез Православних ХоругвоносацаРуске победе
веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер