Грб Краљевине Србије Грб Центра

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''

 

ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ

064/ 201 27 26
czipm@yubc.netР. Лончар
МОГУ ЛИ СЕ ПОСЛЕ ЗАЈЕДНИЦЕ СЦГ
ОБНОВИТИ МОНАРХИЈЕГрб Краљевине Србије            Грб Краљевине Црне Горе    Без обзира на тренутно расположење актуелне владајуће елите, након раздруживања Србије и Црне Горе увећавају се шансе за обнову краљевине, понаособ у обе државе, ако се народу дозволи да изрази своју политичку вољу, сматра Драгомир Ацовић, члан Крунског савета престолонаследника Александра Другог Карађорђевића. Легално гледано, монархија званично никада није укинута ни у Србији ни у Црној Гори, а оне су као две међународно признате краљевине 1. децембра 1918. године унеле своју државност у стварање нове Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, потоње Краљевине Југославије.

    - Због тога је процедура за обнову монархије у Србији ствар политичког договора. То значи да се после распада Југославије и након црногорског референдума, после којег престаје постојање државне заједнице Србија и Црна Гора, враћамо на стање од пре 1. децембра 1918, када су као самосталне и међународно признате државе постојале Краљевина Србија и Краљевина Црна Гора - тумачи за "Вести" Ацовић.

    Уколико Србија хоће обнову уставне парламентарне монархије и повратак својим коренима, правна процедура није компликована, напомиње правник проф. др Коста Чавошки.


Од Немањића до Карађорђевића


Принц Александар Карађорђевић    Територија данашње Србије први пут је званично постала краљевина 1220. године, под краљем Стефаном Првовенчаним. После пропасти српске средњовековне државе и изумирања владарске лозе Немањића, у Србији под турском влашћу, истиче се 1804. вођа Првог устанка, имућни трговац Ђорђе Петровић Карађорђе, родоначелник династије Карађорђевић. Године 1811. проглашен је за владара, а његова породица стекла је право наслеђа трона. Године 1813. Турци су угушили устанак. Други је 1815. године подигао књаз Милош, родоначелник Обреновића, и до 1903. на српском трону се, свргавањем, смењују Обреновићи и Карађорђевићи. Када је у војном пучу 1903. убијен последњи владар династије Обреновића, краљ Александар и његова жена Драга Машин, који нису имали потомства, изумрла је владарска лоза Обреновића. Скупштина Србије одлучила је да принц Петар Карадорђевић, Карађорђев унук, ступи на престо.Принц Александар Карађорђевић и Принцеза Катарина Карађорђевић

    - Најбољи начин је да се распишу избори за Уставотворну скупштину, која одлучује о обнови монархистичког уређења и да се донесе нови устав који би дефинисао уставну парламентарну краљевину Србију, као модерну, демократски уређену правну државу. Уставно ограничена власт краља, али и неспорно висок ауторитет, као симбола јединства и трајности државе, као и његова нестраначка позиција, омогућавају монарху улогу арбитра и помиритеља у политичком животу земље и сигурна су залога демократије. Не треба сметнути с ума да је Србија увек била монархија (осим под Брозом, Милошевићем и у последњих неколико година транзиције), и да је у време важења својих устава из 1888. и 1903. Србија досезала врхунце европске уставности - појашњава Чавошки.


Демократа Петар ПрвиПринц Никола Петровић-Његош и Принцеза Франсин Петровић-Његош     Са Петром Првим Карађорђевићем у Србији је од 1904. године почела ера демократије и либералног управљања земљом. Његов син краљ Александар Први, који је од 1914. вршио дужност принца регента уместо болесног оца, познатији је као Ујединитељ и први суверен Краљевине Југославије. Са румунском принцезом Маријом имао је три сина: престолонаследника Петра и краљевиће Томислава и Андреја. Александар Први убијен је у Марсељу 1934. године, а његов син Петар имао је само 11 година када је постао краљ. Као малолетан, почетком Другог светског рата, 1941. нашао се у егзилу. Последњи југословенски суверен Петар Други Карађорђевић преминуо је 1970. године у изгнанству и сахрањен је у САД, у српском манастиру Светог Саве у Либертивилу. Краљев син јединац, престолонаследник Александар Други, који је рођен у Лондону 1945. године, вратио се са породицом у Србију 17. јула 2001. Има три сина: принца наследника Петра и близанце, принчеве Филипа и Александра.

    Престолонаследник Александар Други Карађорђевић јавно се заложио за обнављање Краљевине Србије и исказао да је спреман да се стави на располагање народу и држави, црногорски принц престолонаследник Никола Други Петровић засад се не оглашава по питању монархије у Црној Гори. Праунук краља Николе једном приликом је рекао: "Иако сам принц, ја сам заклети републиканац." Међутим, уочи недавног референдума, изјавио је: "Тражим да се питање реституције добара реши правним актом, а да независна Црна Гора уставом званично рехабилитује краља Николу и династију Петровића." При том је одбацио помисао да то тражи због политичких амбиција.


Династија Петровића


Принц Никола Петровић-Његош    Књаз Никола Први Петровић постао је краљ, а Црна Гора Краљевина 1910. године. Његова најстарија кћи удајом за принца Петра Првог Карађорђевића постала је српска принцеза која је родила краља Александра Ујединитеља. Након присаједињена Црне Горе Србији на Подгоричкој скупштини, новембра 1918, и стварања Краљевине Југославије, свргнутом краљу Николи је забрањен повратак у земљу и умро је у Француској 1921. године. Посмртни остаци краља и краљице Милене пренети су на Цетиње 1989. Краљев праунук, принц престолонаследник Никола Други Петровић, рођен је у Француској 1944. године, по занимању је архитекта, живи у Паризу и има сина, принца наследника Бориса, који носи титулу великог војводе Грахова и Зете.
Монограм Принца Александра Карађорђевића                     Монограм Принца Николе Петровића-Његоша

(Преузето: ''Интернет новине сербске'')
Српска Православна Црква

Епархија Рашко-Призренска - најновије информације са Косова - сведочења о терору над Србима

КОСОВО - Истина нема власника!

ОДБОР ЗА КОСОВО И МЕТОХИЈУ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара

Епархија Западноевропска - Холандија


Српска Православна Црквена Општина Успења Пресвете Богородице у Цириху

Њ.К.В. Кнез Александар (Павлов) Карађорђевић

Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнегиња Јелисавета Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Никола и Кнегиња Љиљана Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Никола Петровић-Његош

Монархија кроз векове

Руски Царски Дом

Грчки Краљевски Дом

Српско хералдичко друштво ''Бели Орао''

Руска хералдичка колегија

Словеначко хералдичко друштво

Српски хералдички Интернет магазин ''Глас хералда''

Руско Православно Монархистичко друштво

Русија Верних

Иконографска радионица ''Павловић''

Амерички журнал за руске и словенске студије

Зауставите Б-92!

КОСОВСКА ГРАМАТА
веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер