Грб Краљевине Србије Грб Центра
ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ

064/ 201 27 26
czipm@yubc.netГрб Његовога Краљевскога Височанства Кнеза Александра Павловога Карађорђевића
Његово Краљевско Височанство
Кнез Александар Павла Карађорђевић
OБРАЋАЊЕ СЕЉАЦИМАСвршено није јоште дело наше,
Још овај народ даље ићи има,

("Свршено није", Прока Јовкић-Нестор Жучни)
Његово Краљевско Височанство Кнез Александар Павла Карађорђевић
    "У последња два века Србија је изнедрила две сељачке династије".

    У разним приликама, са поносом су ми то казивали моји саговорници. А онда би, чинило се, устукнули и не би покушавали да ми објасне зашто и како. Најпре сам био у недоумици, али сам размислио и казало ми се: то би им излетело и одједном би се призвали, та разговарају са Кнезом, шта ће Кнез мислити ако га његови Срби буду стално подсећали да је порекла сељачкога? Или су били убеђени да је Кнез превише отмен па му је гадно свако подсећање на село, на опанак и шајкачу или шубару, на мирисе једнога дворишта...

    А мени је увек било као да сам руком помиловао бокор босиљка. Много волим мирис босиљка, подсећа ме на Србију, тако је свечан и освештан, краљевски. И обично би се у таквим приликама сетио једне песме Милана Ракића, коју сам као дечак знао напамет: Ја осећам данас да у мени тече/Крв предака мојих, јуначких и грубих(...).

    Мој отац Кнез Павле и Краљ Александар су ми причали о врлинама наших сељака-ратника, о великој њиховој љубави за земљу и породицу, о томе како су лако умирали у борби верујући у вечност и неуништивост српског народа. Временом сам и прочитао многа сведочанства, не само из ратова и убеђен сам, највећа је отменост бити од тога соја, од те груде, од те муке и радости. Јер то је најбољи корен, стабло и крошња.

    Свако ко воли Србију, зна колико је то лепа земља, само, зар је могуће замишљати пејзаж без људи, онако, чисто идеално? Дабоме да није изводљиво. У тој лепоти живе слободни људи - сељаци. Кад посматрам шта се све догађало за ових пола века и више, јасно ми је да је српски сељак највише поднео. Њега су највише прогањали и убијали. Раскућивали су га, утеривали у задруге, терали на робију, насилице правили од њега "пролетера", то јест, сиромаха, настојали да разбију сеоску породицу, оно што називамо домаћинска кућа. Много су зла нанели нихилисти српскоме сељаку, али нису успели да га сатру. Лепота и слобода су претежније од њихове убиствене утопије.

    И у последњој деценији, ко је највише страдао? Српски сељаци из Крајина, из бивше Босне и Херцеговине и сада са Косова и Метохије. Од домаћина постали су "избеглице". И у самој Србији, сељак је опљачкан и уназађен, а његов поштен рад извргнут руглу.

    Зашто је то тако? Зато што идеологије комунизма, социјализма и југословенства сматрају, да никако неће бити могуће усрећити човечанство, ако сви сељаци не постану вагабонде, проскитани сиромаси, спремни да гроб рођеног оца продају за бедну месечну плату. У главама њихових истомишљеника на Западу - "мондијалиста" и "либерала" - сазрела је замисао о "пролетеру-номаду", једној новој врсти човека, којег им ваља истесати зарад остварења новога робовласничког поретка. "Jugosloveni", који још увек владају нашом Србијом, обичне су дахије - секундарни производ - тога империјалног новога азујатлука.

    Слутим да ће српски сељаци, који су једини слободни Срби, сада, када се пружила прилика да опет буду ослободиоци, због својега природног интереса одагнати тлачитеље и раскућнике и јасно исказати своју суверену вољу да Србија буде Краљевина, значи једна велика домаћинска кућа.

    Карађорђа је велики Његош назвао "бич тирјанах", а знано је да се тиранији само слободан човек може успротивити. Дубоко свестан своје припадности српској сељачкој династији, надам се, да ће ме разумети ко треба и да ће моја браћа опет доказати, да су достојни потомци својега великог сељачког узора, онога оличеног у Црноме Ђорђу из Тополе. Када бих могао, њима бих апотеозу сачинио, овако, ако их неко пита како се презивају, нека кажу - моје презиме је Карађорђевић!Грб Његовога Краљевскога Височанства Кнеза Александра Павловога Карађорђевића
(Пренесено са званичнога Интернет сајта Његовога Краљевскога Височанства Кнеза Александра Павловога Карађорђевића)


Српска Православна Црква

Епархија Рашко-Призренска - најновије информације са Косова - сведочења о терору над Србима

Принц Александар Карађорђевић

Кнез Александар Карађорђевић

Иконографска радионица Павловић
веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер