Грб Краљевине Србије Грб Центра

SPIRITUAL PATRONAGE
ДУХОВНИ
ПОКРОВИТЕЉ

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ
(2005-2016)

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ДРЖАВОТВОРНЕ И
ПРАВНЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR THEOLOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
БОГОСЛОВСКЕ
СТУДИЈЕ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИНАБАВИТЕ НАША ИЗДАЊА
НАБАВИТЕ НАША ИЗДАЊА

 

Facebook
Facebook

 

YouTube
YouTube

 

Удружење за Борбу
Против Болести Зависности
''Свитање''
УДРУЖЕЊЕ ЗА БОРБУ
ПРОТИВ БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ
''СВИТАЊЕ''

 

EDICT OF MILAN 313-2013
МИЛАНСКИ
ЕДИКТ

Чланица:

Conférence Monarchiste Internationale
Међународнa
Монархистичкa
Конференцијa

064/ 800 47 90

czipm.org@gmail.com

О КЊИЗИ САВЕ ДЕЧАНЦА И
ПРИНЦИПИМА ПРАВОСЛАВНОГ МОНАРХИЗМА   На дан када Света Црква празнује Чудо Светог Архангела Михаила и Светог Мученика Евдоксија, 6.(19) септембра 2018. године Господње, Васељенски радио ''Светигора'', чији је оснивач Епархијски управни одбор митрополије црногорско-приморске и који је ове године обележио две деценије успешног рада , емитовао је интересантан интервју са директором Центра за истраживање православног монархизма, Часним ђаконом Хаџи Ненадом М. Јовановићем.

   Разговор је осмислио и зналачнки водио угледни и врсни новинар ове црквене медијске куће, г-дин Павле Божовић, а повод за овај тридесет пето минутни разговор био је излазак из штампе деветог издања Центра за истраживање православног монархизма, књиге Епископа жичког Саве (Бараћа) Дечанца: Владалац и народ: крунисање и миропомазање владаоца, дужности његове и народне.

   Осим о самом новом издању нашег Центра, овом приликом је понешто речено и о принципима православног монархизма, као таквог. Проговорено је и о повесној димензији овог питања, као и о актуелној перцепцији православне монархистичке идеје у нас, али и о неким од специфичности ове државотвоне идеје, нарочито у последњих две стотине година, a oсобито код Срба и Руса, али и са освртом на остале некадашње православне балканске монархије.

   За, иоле, ваљано разумевање ове проблематике је неопходно упознавање са овим делом владике Саве Дечанца, о чему је било речи и овом приликом на поменутом угледном црквеном електронском медију, а о чему сведочи и заменик директора нашег Центра, Пречасни протонамесник мр Немања С. Мрђеновић, када вели:

   ''Свеобухватно теолошко, антрополошко и историографско дело Епископа Саве Дечанца (Бараћ) један је од најзначајнијих наслова у историји православног монархизма. Камен темељац политичке теологије у српском богословљу. Незаобилазна повезница између Светог Филарета Московског и Светог Николаја Охридског и Жичког, двојице савременика са почетка и краја његовог живота. Обнова крштене монархије у Србији незамислива је без дела Владалац и народ''.

   На послетку, подсетили смо се и отрежњујућих и целебних речи самог владике Саве Дечанца, које је забележио у својој књизи: Помозимо Високим Дечанима! из 1902. године Господње, дакле у време када се српски живаљ на Косову и Метохији налазио, можда, и у далеко тежем положају него у наше доба:

   ''С братском молбом још једанпут напомињемо свима српским синовима, из свију српских земаља: како одраслим и ученим, који су историјом наше прошлости и фактима наше садашњости научени, тако и малима и простим: да смо сви подједнако позвани, да родољубиво подносимо све могуће жртве за св. веру и прадедовске задужбине, за владаоца и пространу нашу домовину.''

   За данашња српска поколења је битно да је, још у то доба, владика Сава Дечанац препознавао и упозоравао на чињеницу да српско Отачаство јесте угрожено са више различитих страна, али он, ипак, као најопаснијег, препознаје непријатеља са Запада, који, по његовим речима тежи: ''Да зграби светиње и задужбине српских царева, краљева, патријараха, великаша и благочестиво–побожних племенитих родољуба и богаташа, које су кроз толико опасне векове одржале пространу српску земљу и народ с именом српским непоколебиво у вери и народности својој; а с тим, пак, уништењем прадедовских задужбина непријатељ тежи да нас, још неослобођене, без корена остави.''

   Ова, врло успела, емисија на Радију ''Светигора'', осим што је обавестила шири аудиторијум о објављивању наше нове књиге, подсетила је и на богато и миленијумско духовно, државотворно и државочуварно искуство српског народа, које сведочи неоспорну чињеницу да је управо монархија, као ''диктатура савести'', једини природан државотворни оквир за нас, али и једини државотворни оквир, који нам нуди било какву шансу за опстанак и останак на нашим заветним просторима.

   Снимак ове емисије је могуће послушати ОВДЕ.
НА РУССКОМ
rus

ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
gre

ÎN ROMÂNĂ
rom

НА БЪЛГАРСКИ
bul

IN ENGLISH
eng

EN ESPAÑOL
esp

Српска Православна Црква

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара


Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Њ.К.В. Принцезa Катаринa (Toмиславова) Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Руски Царски Дом

Грузински Краљевски Дом

Грчки Краљевски Дом

Румунски Краљевски Дом

Њ.В. Цар Симеон II Сакскобургготски од Бугарске

Друштво Српских Грбоносаца ''Милош Обилић''

Сибирска хералдичка колегија

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Хералдички Уметник Срећко Никитовић

Хералдички Уметник Небојша Дикић

Хералдички уметник Љубодраг Љ. Грујић

Хералдички уметник Ђорђе Реџа

ПОСМАТРАЧ

Издавачка кућа ''Конрас''

Савез Православних Хоругвоносаца

Русское Имперское Движение

Иконограф
Драган Јовановић

Српска.ру

Часопис за књижевност и културу ''Људи Говоре''веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер