Грб Краљевине Србије Грб Центра

SPIRITUAL PATRONAGE
ДУХОВНИ
ПОКРОВИТЕЉ

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ
(2005-2016)

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ДРЖАВОТВОРНЕ И
ПРАВНЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR THEOLOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
БОГОСЛОВСКЕ
СТУДИЈЕ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИНАБАВИТЕ НАША ИЗДАЊА
НАБАВИТЕ НАША ИЗДАЊА

 

Facebook
Facebook

 

YouTube
YouTube

 

Удружење за Борбу
Против Болести Зависности
''Свитање''
УДРУЖЕЊЕ ЗА БОРБУ
ПРОТИВ БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ
''СВИТАЊЕ''

 

EDICT OF MILAN 313-2013
МИЛАНСКИ
ЕДИКТ

Чланица:

Conférence Monarchiste Internationale
Међународнa
Монархистичкa
Конференцијa

064/ 800 47 90

czipm.org@gmail.com

ЗНАЧАЈНО ИМЕНОВАЊЕ НАШЕ САРАДНИЦЕ


Сарадница нашег Центра др Александра Пећинар,
промовисана у званичног представника
Националне Истраживачке Фондације "Елефтериос К. Венизелос",
Крит, Грчка у Србији


    Сарадница нашег Центра др Александра Пећинар, историчар и стручњак у области српско-грчких политичких контаката у првој половини 20. века, недавно је промовисана у званичног представника Националне Истраживачке Фондације "Елефтериос К. Венизелос", Крит, Грчка у Србији.


    Ова институција од националног значаја, која носи име највећег грчког државника са почетка протеклог века, Елефтериоса К. Венизелоса родом са Крита, са седиштем у Резиденцији и месту рођења овог чувеног грчког дипломате, изграђена је давне 1877. године у месту Халепа, а већ деценијама се бави културном, истраживачком и образовном делатношћу. Ова реномирана грчка фондација поред снажно развијене међународне сарадње, веома живе издавачке делатности и богатих архива, обухвата између осталог и "Музеј Елефтериоса Венизелоса", који је након рестаурирања 2005. године инаугурисан од стране грчког Председника, господина Прокопиоса Павлопулоса. Управни одбор ове институције представљају најеминентније личности грчког научног, дипломатског, политичког и пословног света, а један од оснивача јесте и грчки Парламент, док ужива безрезервну подршку како локалних, тако и грчких црквених власти. Чак једна од зграда у овиру комплекса Фондације носи име једног од оснивача, чувеног критског митрополита Иринеја Галанакиса.


    Научно-истраживачка Фондација "Елефтериос К. Венизелос" сваке године за изузетне заслуге, истакнутим појединцима додељује "Медаљу Елефтериоса Венизелоса", којом је 2016. одликована и др Пећинар.

    Треба нагласити да је делатност Елефтериоса К. Венизелоса уско повезана са судбином српског народа, а посебно Краљевине Србије.


    "Две земље, заузимајући југозападни део Балканског полуострва, нашле су се у ситуацији да поведу оружану борбу ради потврђивања својих интереса, од животног значаја. Неопходно би било поменути и додатни моменат – да Србија и Грчка никада у прошлости нису улазиле у ратни сукоб! Појединачни географски положај сваке од држава није играо главну улогу, већ оријентисаност ка објективном суочавању са међусобним разликама ради предузимања мировних иницијатива. Ова дубља историјска солидарност показала се и у недавној прошлости, када је, скоро једино Грчка, влада и народ, изразила саосећање са неправдом оружаног напада против Србије… Први пут су две земље направиле искорак из својих незавидних положаја већ крајем 19. века, током кога су били наглашени заједнички интереси грчког и српског народа, али и створени предуслови за развијање међусобних веза. Током 1912–1913. године, најпре у оквиру Балканског савеза, а касније у виду заједничког супротстављања оружаном ширењу Бугарске, наглашена је посвећеност двеју држава очувању равнотеже у свом суседском геополитичком простору. Та тежња биће потврђена и током Првог светског рата, када две земље постану део европске политичке сцене….."*


    Истрајност грчке стране у таквој политици, пре свих, изразио је Елефтериос Венизелос, премијер земље током највећег дела друге деценије 20. века. Док су трајали балкански оружани сукоби и Први светски рат одлучно је подржавао Србију у суседском простору. Управо је Венизелос био тај који ће одсудне 1920. године утицати да на грчки престо дође Александар I, Краљ Грка, деда по мајчиној страни нашег Престолонаследника, Њ. К. В. Принца Александра II Kарађорђевића. Такође, неко, ко ће као апсолутни приоритет, долазећи поново на власт 1928. године, решити комплексне проблеме што су искрсавали након стварања увећане уједињене Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, непосредно након Великог рата. Др Александра Пећинар осветљава у свом научно-истраживачком раду управо те неистражене аспекте, али и систематично приповеда о обликовању појединачних веза пресудних за две суседне државе.


*Цитирани одломак припада Предговору књиге Др. Пећинар " Српско-грчки дипломатски и савезнички односи", Медија центар "Одбрана", Београд 2016, који потписује Председник Грчке Академије Наука 2009-2010, Академик Константинос Сволопулос.

НА РУССКОМ
rus

ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
gre

ÎN ROMÂNĂ
rom

НА БЪЛГАРСКИ
bul

IN ENGLISH
eng

EN ESPAÑOL
esp

Српска Православна Црква

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара


Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Њ.К.В. Принцезa Катаринa (Toмиславова) Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Руски Царски Дом

Грузински Краљевски Дом

Грчки Краљевски Дом

Румунски Краљевски Дом

Њ.В. Цар Симеон II Сакскобургготски од Бугарске

Друштво Српских Грбоносаца ''Милош Обилић''

Сибирска хералдичка колегија

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Хералдички Уметник Срећко Никитовић

Хералдички Уметник Небојша Дикић

Хералдички уметник Љубодраг Љ. Грујић

Хералдички уметник Ђорђе Реџа

ПОСМАТРАЧ

Издавачка кућа ''Конрас''

Савез Православних Хоругвоносаца

Русское Имперское Движение

Иконограф
Драган Јовановић

Српска.ру

Часопис за књижевност и културу ''Људи Говоре''веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер