Грб Краљевине Србије Грб Центра
ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ

064/ 201 27 26
czipm@yubc.netГрб Санкт ПетерсбургаСА КОНГРЕСА У САНКТ-ПЕТЕРБУРГУ

4. (17.) март 2005.Грб Центра за истраживање Православнога Монархизма                        Лого Сабора Православне интелигенције    Љубазношћу господина доц. др. Алексеја Николајевича Швечикова, председника Извршнога одбора Сабора Православне интелигенције и копредседавајућега Међународнога конгреса ''Православље, омладина и будућност Русије'', у прилици смо да донесемо неколико информација о раду овога сабрања одржанога у царствујушчему граду Санкт-Петербургу од 18. (3.) до 20. фебруара (5. марта) 2005. године Господње, на којему је и Центар за истраживање Православнога Монархизма узео учешћа.

    После свега, може се узети да је учинак Конгреса врло добар! Одзив на Конгрес је био врло велики, што је помало изненадило и саме организаторе, те је Национални организациони комитет Међународнога конгреса (чији је преседник био управо др. Швечиков) имао са савлада велики број потешкоћа, које је тако велики број учесника могао да произведе. Пријављено је више од две стотине излагања, тако да је у чак два наврата било непоходно да се ''скраћује'' листа говорника на пленарним заседањима, како би било могуће да се оствари предвиђени програм Конгреса.

    Значајно је да је Конгес одпочео поздравним писмом, које је учесницима Конгеса упутио Његова Светост Патријарх Московски и Све Русије Г.Г. Алексеј II. Учешће је узело преко три стотине и педесет делегата, од којих је било педесет доцената и професора. Ипак, више од седамдесет процената учесника били су млади људи, као што би се и очекивало од Конгреса са оваквом темом...

    Своје представнике на Конгесу је имало двадесет и четири области из Русије, а било је и учесника из: Црне Горе, Украјине, Летоније, Италије, Немачке, Аустралије... Ово, заиста, оправдава епитет Међународнога који овај Конгрес носи.

    По речима др. Швечикова, наш представник, брат Немања Мрђеновић, је пружио: ''...веома добро, веома интелектуално и добро сачињено излагање'' и: ''...дао веома Православан начин мишљења и анализе''... Његово излагање је било на тему: ''Православље и омладинска култура'' /види овде/, док је наш сарадник брат Марко Димитријевић поднео рад са темом: ''Омладина и систем власти'' /види овде/, а Ненад М. Јовановић, директор Центра за истраживање Православнога Монархизма, са темом: ''Омладина и безбедност Русије'' /види овде/.

    Као један од резултата рада Конгреса, породила се идеја о братскоме повезивању Православне омладине на међународноме нивоу у оквиру ''Сабора Православне омладине'', а и наши млађи сарадници су позвани да представљају Центар у томе Христољубивоме сабрању. Наравно, уредно ћемо извештавати о развоју догађаја у томе смислу...

    На послетку, драго нам је да се нашој руској браћи веома допао скромни дар, српска застава, коју им је испред Центра уручио брат Немања Мрђеновић и коју ће они са великим задовољством истаћи у простаријама Сабора Православне интелигенције.


Његова Светост Патријарх Московски и Све Русије Г.Г. Алексеј II(Објављено: ''Српска застава'' бр.46.(120.); Мирослав Панић; Честерфилд; април-јун 2005.; стр.20.)

Српска Православна Црква

Епархија Рашко-Призренска - најновије информације са Косова - сведочења о терору над Србима

Принц Александар Карађорђевић

Кнез Александар Карађорђевић

Иконографска радионица Павловић
веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер