Грб Краљевине Србије Грб Центра
ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ

064/ 201 27 26
czipm@yubc.netЛого ''Реликон''-аХЕРАЛДИЧКИ ДУБОРЕЗ


Војин Вуковић и Стеван Аничић    Међу српским љубитељима хералдике, дуборез се чини као најомиљенији начин представљања грбова. Међутим, врло често такве дуборезе израђују уметници, којима се не може порећи умешност у раду са дрветом, али који врло често не знају ништа о хералдичкој науци. Тако долази до тога да буду израђене представе грбова, које могу бити визуелно пријатне, али које не одговарају хералдичким правилима.

    Једно од ређих места у Србији где је могуће доћи до хералдичкога дубореза високога уметничкога квалитета, који ће, уједно, бити израђен и у складу са свим хералдичким стандардима, јесте новосадско предузеће ''Реликон'' д.о.о. Ово се односи и на израду већ постојећих грбова (попут Црквених, Државних, месних, корпоративних, породичних...), али и на израду новоизображених и новоосмишљених грбова. У томе смислу, у ''Реликону'' је битна сарадња, како уметника-дуборезаца, тако и хералдичара. У светлу напред реченога, ваља истаћи да је код ''Реликона'' могућа и израда дубореза грбова, које осмишљава и изображава наш Одбор за хералдичке и генеалошке студије.

    Ово предузеће је основано 2003. године Господње у Новоме саду, али има своје сараднике и у Београду, Бањој Луци, Скопљу, Никшићу, као и у иностранству (Великој Британији, Канади, Словенији, Словачкој...). Основна делатност овога предузећа јесте рад на ''софтверу'' и ''веб'' промоцији, али, као пропратни садржај, поклања се пажња изради разноврсних породичних ''реликвија'', истраживању породичнога порекла, хералдици, иконопису и популаризацији ових и сродних садржаја. У томе смислу, тежња ''Реликона'' јесте представљање нашега наслеђа и уметности широм света и то, превасходно, употребом Интернета.

    Дакле, око ''Реликона'' се сабрала група врсних дуборезаца, који се (између осталога) баве и израдом хералдичких дубореза. Ти уметници (чији неки радови ће Вам и овде бити представљени) су: господин Драган Векић, господин Војин Вуковић (уједно и власник ''Реликона''), господин Стеван Аничић, господин Радоман Контић и господин Ранко Радојевић.


+ + +


ДРАГАН ВЕКИЋ    Господин Векић је далеко најискуснији ''Реликонов'' дуборезац. За својих седамдесетак година земаљскога живота, он је начинио огроман број грбова у дуборезу. Његови радови се одликују великом прецизношћу у изради и завидним квалитетом, што све произилази из дугогодишњега раднога искуства господина Векића. У његовоме опусу налази се велики број израђених Црквених, Државних, месних, Властеоских и корпоративних грбова и амблема. Реч је о висококвалитетноме ручноме раду, који се одликује савршенством детаља и који се изводи искључиво у тврдоме трвету попут ораха или белога ораха.

    За ову прилику, издвајамо Вам ових неколико примера хералдичких дубореза, које је израдио господин Векић. Међутим, нарочиту пажњу Вам скрећемо на један његов рад у бронзи. Реч је о званичној табли за Епархијски Двор Српске Православне Епархије Горњокарловачке (са Епархијским грбом). Ту су и, врло успели дуборези грбова: Српске Православне Цркве, Светородне Царске Династије Немањића, Савезне Републике Југославије (данас – Србије и Црне Горе), Републике Црне Горе (пре последње фалсификаторске измене), града Новога Сада и Динарске Четничке Дивизије (1941.-1945.).


Табла за Епархијски Двор Српске Православне Епархије Горњокарловачке (рад у бронзи)


Грб Српске Православне Цркве Грб Светородне Царске Династије Немањића  Грб Савезне Републике Југославије


Грб Републике Црне Горе (пре последње фалсификаторске измене) Грб града Новога Сада Грб Динарске Четничке Дивизије (1941.-1945.)Породично стабло Вуковића
+ + +


ВОЈИН ВУКОВИЋ     Осим што је власник ''Реликона'', господин Вуковић је врсан дуборезац и покретач јединога српскога хералдичкога Интернет магазина ''Глас хералда''.

    Иначе, хералдичким дуборезом је почео да се бави 1998. године Господње, када је самостално осмислио и израдио породични грб Божића, грб Племенитих Вуковића (из 1728. године Господње) и многе друге. Тада је настао и дуборез породичнога стабла Вуковића, украшен поменутим грбом. Доцније, господин Вуковић је израдио и породични грб господина Јована Јоновскога (председника Македонскога хералдичкога удружења и бившега секретара Међународне асоцијације хералда аматера), којега је хералдички осмислио сам господин Јоновски. Исте, 2002. године Господње, израђен је и грб Племенитих Марковића (породица је аноблирана и грб додељен у Бечу 1751./2.), а као награда за наградну игру агенције ''Arhaicum''. Међутим, можемо да посведочимо да је далеко најуспешнији хералдички дуборез господина Вуковића – грб Матушића. Речени грб је осмислио српски хералдички истраживач из Бања Луке, господин Саша Петров Јанковић (ванредни члан Српскога хералдичкога друштва ''Бели орао'', редовни члан Међународне асоцијације хералда аматера и уредник Интернет магазина ''Глас хералда'') за потребе самога армигера.

    Представљамо Вам све поменуте хералдичке дуборезе:


Грб породице Божић Грб Племенитих Вуковића (из 1726.)


Грб Јована Јоновскога Грб Племенитих Марковића (из 1751./2.) Грб Матушића+ + +


СТЕВАН АНИЧИЋ    Дуборезом се бави већ петнаестак година. Из почетка је био самоук, али је доцније учио код признатих мајстора дубореза. Као врло вешт уметник, доживео је бројна признања наших значајних академских вајара. Приредио је више самосталних изложби широм Војводине. Радови овога изузетнога уметника красе домове широм света!

    Осим хералдичких мотива, господин Аничић, у дуборезу израђује Иконе и мотиве древних српских Манастира. Његови дуборези су израђени традиционалном техником, али на нови и нешто другачији начин. Радови господина Аничића су превасходно изведени у тврдоме дрвету попут: ораха, белога ораха, крушке, трешње, вишње... Посебну пажњу поклања нарочитој припреми дрвета и савршенству детаља...

    Пред нама је један хералдички рад господина Стевана Аничића. Реч је о грбу српске Аристократске куће Вуковића из 1419. године Господње, који је израђен за наручиоца из Канаде.


Грб Властеоскога дома Вуковића (из 1419.)+ + +


РАДОМАН КОНТИЋ    Господин Радоман Контић из Никшића је још један од мајстора дубореза сабраних око ''Реликона''.

    Превасходно у дуборезу израђује: Крстове, Иконе, представе српских Манастира, али и грбове.

    Као пример рада овога уметника, пред нама је једно његово, веома интересантно, остварење. Реч је о грбу Краљевине Црне Горе, који је богато украшен лишћем винове лозе и гроздовима.


Грб Краљевине Црне Горе+ + +


РАНКО РАДОЈЕВИЋ    Господин Радојевић је рођен 1952. године Господње у Никшићу, где живи и ради. Дуборезом и уметношћу је почео да се бави у својим зрелим годинама, а осим тога, опробао се и у техникама глине, гипса и плиткога и дубокога рељефа. Бави се и сликањем и иконографијом.

    Када је реч о дуборезу, господин Радојевић нарочити нагласак ставља на фигуративни рад са пуно детаља и реалистичности.

    Од хералдичких радова у дуборезу, господина Радојевића, издвајамо његово изображење новога (фалсификованога) грба Републике Црне Горе.


Грб Републике Црне Горе (након последње фалсификаторске измене)Српска Православна Црква

Епархија Рашко-Призренска - најновије информације са Косова - сведочења о терору над Србима

Принц Александар Карађорђевић

Кнез Александар Карађорђевић

Иконографска радионица Павловић
веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер