Грб Краљевине Србије Грб Центра
ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ

064/ 201 27 26
czipm@yubc.netБеџ Одбора за хералдичке и генеалошке студије Центра за истраживање Православнога Монархизма (изображење Рада Павловића)ПОРОДИЧНИ И СВЕШТЕНИЧКИ
ГРБ МИЛЕТИЋАГрб Високопречаснога Протојереја оца Србољуба М. Милетића (изображење Dipl.Oecc. Небојше Дикића)
Његова Светост, Архиепископ Пећски, Митрополит Београдско-карловачки и Патријарх Српски, Г.Г. Павле; Његово Преосвештенство, Епископ Аустралијско-новозеландски Г.Г. Милутин и Високопречасни Протојереј отац Србољуб М. Милетић    Центар за истраживање Православнога Монархизма и његов Одбор за хералдичке и генеалошке студије имали су необичну част и радост да осмисле и изобразе грбовна знамења, од којих нека, ваистину, постављају значајне нове стандарде у области српске хералдике (особито Црквене).

    Наиме, о Светој Великомученици Јефимији и Светима Преподобнима Доротеју и Кипријану, 16.(29.) септембра 2005. године Господње, остварен је пројекат грбовних знамења благоверне и Богом чуване породице Милетић. Ова чињеница добија на значају нарочито када знамо да је глава ове породице управо Високопречасни отац, Протојереј Србољуб М. Милетић (Парох Парохије Светога Архиђакона и Првомученика Стефана у Сиднеју – Краљевина Аустралија, Епархије Аустралијско-новозеландске, Српске Православне Цркве).

    Осим породичнога грба (у степенима основнога и пунога, као и беџа), а сходно Свештеноме чину и степену главе ове честите српске породице, начињен је и Протојерејски грб Оца Србољуба Милетића (у пуној и линијској верзији). Ово представља значајан помак у домену српске хералдике, као и хералдике уопште, узимајући у обзир жалосно стање што се тиче стандардизације грбовних знамења Свештенства Православне Цркве (нарочито што се тиче Клирика чинова нижих од Епископскога). Желимо само да нагласимо, да су Свештенички грбови код Свештенства Српске Православне Цркве изузетна реткост! Шта више, према нашим сазнањима, Протојереј Србољуб Милетић је баштиник првога грба ове врсте у крилу наше помесне Свете Цркве (изузимајући неке Епископе, рекосмо).

    Осим тога, овај тип грбова је велика реткост и у размерама светске хералдике, јер смо ми свесни постојања само још једнога сличнога грба Клирика Православне Цркве! Реч је о грбу Протојереја-Ставрофора, проф. др. оца Валдемара Кучте (Парох Парохије Свете Тројице у Мус Џоу у Сескачвану – Краљевина Канада, Епархије за Канаду, Аутокефалне Православне Цркве у Америци), којега је осмислио Његово Високоблагородије, командир Валериј Павлович Јегоров (Главни хералд Светога Андреја Руске хералдичке колегије, подпредседник Рускога хералдичкога друштва, истакинути сарадник Америчке хералдичке колегије...) и који је уведен у Грбовну Матрикулу Руске хералдичке колегије, признат од Краљевскога хералдичкога друштва КанадеВисокопречасни Протојереј отац Србољуб М. Милетић и регистрован код Канадскога хералдичкога ауторитета. Верујемо да није без значаја да је се и поменути Благородни Господар Валериј Павлович Јегоров веома похвално изразио и о начину осмишљавања и о уметничкоме утиску, који оставља Свештенички грб Високопречаснога оца Протојереја Србољуба М. Милетића, а о његовој хералдичкој исправности се повољно изразио и господин Мајкл Ерик Оетле (подпредседник Међународнога удружења хералда аматера и члан Хералдичкога друштва Јужне Африке)...

    Дакле, поред несумњивих квалитета ових грбовних композиција, које им је обезбедио ангажман господина Ненада М. Јовановића (и својству хералда) и господина Dipl.Oecc. Небојше Дикића (Другога хералдичкога уметника Одбора за хералдичке и генеалошке студије Центра за истраживање Православнога Монархизма), ово наше остварење заслужује нарочиту пажњу, будући да представља још један корак у правцу ваљане стандардизације Свештеничких хералдичких знамења Клирика Цркве Православне.Велики грб Милетића (изображење Dipl.Oecc. Небојше Дикића)

Основни грб Милетића (изображење Dipl.Oecc. Небојше Дикића)    Знамен (беџ) Милетића (изображење Dipl.Oecc. Небојше Дикића)
Српска Православна Црква

Епархија Рашко-Призренска - најновије информације са Косова - сведочења о терору над Србима

Принц Александар Карађорђевић

Кнез Александар Карађорђевић

Иконографска радионица Павловић
веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер