Грб Краљевине Србије Грб Центра

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ПОЛИТИЧКУ
ТЕОРИЈУ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''

Удружење за Борбу
Против Болести Зависности
''Свитање''
УДРУЖЕЊЕ ЗА БОРБУ
ПРОТИВ БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ
''СВИТАЊЕ''

 

ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ

064/ 11 67 568
czipm@yubc.net

  Протојереј Александр Шаргунов
ПОКАЈАЊЕ ЗА ЦАРЕУБИСТВО

      Често се може чути у проповедима да су наша Црква и руски народ дужни да се покају за Грех цареубиства и то иако знамо ко је извршио овај злочин. Значи ли ово демонизацију руског народа и покушај да се он сатера у угао? Како се можемо кајати за туђе преступе и то оне извршене против нас самих?

Г. Черкашин, г. Магадањ (Сибир)
Протојереј Александр Шаргунов
      Одговор: Руски народ је у значајној мери крив у овоме злочину - ако не директно, то својом равнодушношћу и одобравањем. Револуционара је било шака - неколико хиљада. И шта би они могли учинити да им се многомилионски руски народ успротивио!


    И у годинама после револуције, већина је благонаклоно примала све клевете на Цара и заразивши се лажном идеологијом учествовала у изградњи "новог живота". Скоро сви су једни другима честитали "дан Велике Октобарске револуције" и скоро сви су давали своју децу у организације "младих лењиниста". А данас их дају на "обучавање" у још безбожније програме.


    И у последњој деценији скоро сви су равнодушно посматрали рушење наше земље, која се вековима обједињавала под вођством руских царева.


    Царство Божије је крсни пут. Црква је у свету, али она није од света. И онолико, колико она трпи невоље од света она је слободна од света, она је избављена од њега. Наш народ се показао оробљен овим светом, пао је у замку и није знао шта да чини. Но, његови саблазнитељи (који су постали његовим новим вођама), знали су изврсно да учине свестан избор против Христа, против Бога.


    У Св. Писму је речено, да ако свештеник имајући помазање сагреши, он на тај начин чини кривим народ (Лев. 4, 13).


    Рецимо у разумљивијим појмовима и на језику мање страшном од свештеног језика Библије о томе шта свезује неизбежно (на привременом земаљском или духовно вечном плану) читав народ са грехом његових руководилаца.


    На пример, води се неправедан рат и читав народ учествује у томе злу. Чак и ако су сви и сваки понаособ невини за несрећу о којој је реч, на пример сви су обманути својим вођама, па сматрају тај рат (или револуцију) праведним - је ли то колективна кривица? Кривица народа, читавог тела, зависи у датоме случају од кривице предводника - као што тело зависи од главе. Сваки је крив у овом или оном степену. И ако буде побеђен овај народ у овом неправедном рату, то следи казна свима, иако су они тобоже невини.


    У слободноме акту који је одредио судбину Богоизабраног народа, првосвештеници Израиља, зли чувари винограда, убице пророка, искусни у политичкој мудрости, претпоставили су "свет овај" Богу. И сав народ се нашао везаним овим претпостављењем, све док се он не промени и не покаје. Казна је дело Промисла Божијег.


    Овај преступ је прототип свих подобних преступа. "Ниједан други народ није сагрешио тако против Бога" ова тема која се односи на Израиљ, стално се чује у Св. Писму. И ниједан други народ није сагрешио тако против Бога као руски народ - постојанo понавља у својим проповедима Свети праведни Јован Кронштатски.


    Сви су сагрешили, но сваки добија оно што хоће - било претпостављајући свет Богу, било продужујући да иде у мраку овога света ка покајању. Бог жели "свим људима да се спасу" и пред овим јављањем љубави Божије ми не можемо а да не дрхтимо. До доласка Христа у свет, кроз читаву историју Богоизабраног народа, њега не прати гнев, већ самилост и љубав, који га чувају као зеницу ока у свим невољама, у крви и сузама, који су део његове судбине.


    Јер Бог Авраама, Исаака и Јакова, који је послао Сина Својег Јединородног на Голготу ради спасења света - Бог који до ревности воли и "кажњава за непоштење очева до трећег и четвртог колена". Но, такође Бог милостиви и састрадални, спор на гневу, праштајући заблуде и грехе, иако не оставља без казни (Изл. 34, 67,14), "творећи милост хиљадама који га љубе и чувају заповести Његове (Изл. 20, 6). Ове свештене речи Изласка темеље се на непомичном камену Закона, испуњавајући се у свим временима до краја века.


    Из овога се може извести само један закључак. Ми одвише добро знамо шта се догодило са Богоизабраним јудејским народом после одбацивања Христа и шта је произашло са нашим народом после убиства Помазаника Божијег. И данас, по пређашњем, много зависи од Цркве, од сваког од нас, од нашег покајања. Историјска судбина руског народа, а и читавог света, решава се пре свега овде.
Мучеништво Свете Царске Породице

Српска Православна Црква

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара

Епархија Западноевропска 
- Холандија


Српска Православна Парохија 
Светога Василија Великога 
- Хелсингборг

Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнегиња Јелисавета Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Никола и Кнегиња Љиљана Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Руски Царски Дом

Грузински Краљевски Дом

Грчки Краљевски Дом

Српско хералдичко друштво ''Бели Орао''

Друштво Српских Грбоносаца ''Милош Обилић''

Руска хералдичка колегија

Сибирска хералдичка колегија

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Хералдички Уметник Срећко Никитовић

Уметничка Радионица ''Завештање''

ПОСМАТРАЧ

Издавачка кућа ''Конрас''

Каљевски Ред Витезова

Равногорски Покрет Вишеград

Савез Православних Хоругвоносаца

Руске победе

Иконограф
Драган Јовановић

иконопис
фреске
рестаурација
консервација
мозаик 
дуборез
позлата

MARSMEDIA
веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер