Грб Краљевине Србије Грб Центра
ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ

064/ 201 27 26
czipm@yubc.netСАОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ


ПОВОДОМ НАЈАВЕ УКИДАЊА

ЛАЖНОГА ГРБА ВОЈВОДИНЕГрб Војводине из 1849.(стилизација арх.Драгомира Ацовића) Застава Војводине из 1848.      На вест да је покренута иницијатива за сазивање ванредне седнице Скупштине А.П. Војводине, а ради преиспитивања скандалозне одлуке о усвајању некаквога „грба“ и некакве „заставе“ Војводине, Одбор за хералдичке и генеалошке студије Центра за истраживање Православнога Монархизма, обраћа се свима одговорнима и читавој српској јавности:
    Подсећамо да су овај фалсификат грба и заставе Војводине усвојени вољом нелегитимне скупштинске већине 2002. (псевдо-грб) и 2004. (псевдо-застава) и то супротно јасно израженој вољи већине житеља Србије и Војводине.
    Осим тога, Војводина званично има свој аутентични грб и заставу још од чувене Мајске скупштине 1848. године Господње, а баштини их и из знатно ранијега периода. Тада су ови символи усвојени и коришћени чак и од стране тадашње Царске власти Хабсбурга, којима ни најмање није сметала њихова символика и значење!
    Међутим, сепаратистичким властима у Војводини сметају повесни и неоспорни символи Војводине о чему је и овај Одбор више пута аргументовано и стручно иступао у јавности. С' друге стране, пак, поменутим злонамерницима веома сметају аутентични символи ове Државе (који су од недавно поново у употреби), те се не либе да их и јавно вређају и о њима говоре неистине. О овоме сведоче и речи несрећнога Ненада Чанка, који је (августа 2004.) тврдио чак и то да повесни символи Србије „никада нису били у употреби у Војводини“ и да се тамо неће ни примењивати Препорука Владе Србије о грбу и застави. Ово је очигледна и бестидна бесмислица!
Квазизастава Војводине из 2004. Квазигрб Војводине из 2002.     Њему, међутим, није нимало није сметала чињеница да су његов квази-грб и квази-застава очигледна измишљотина и фалсификат без икаквога утемељења у историографији. Ипак је, дакле, истрајао у накани да их наметне Војводини, иако овај хералдички и вексиколошки фалсификат заиста никада и нигде нису „били у употреби“...
    Због свега наведенога, Центар за истраживање Православнога Монархизма апелује на све посланичке групе у Скупштини Војводине да одговорно приступе овоме проблему и питању, које дубоко вређа осећања свих добронамерних житеља Војводине и читаве Србије.
    Позивамо их да дају свој допринос у укидању лажнога „грба“ и „заставе“ Војводине и да потврде њена повесна знамења од пре готово 160 година.
    Молимо их све да забораве на странчарске поделе и размирице и врате достојанство Војводини и читавој Србији.


О Ђурђицу 2004.

Центар за истраживање
Православнога Монархизма

Ненад М. Јовановић
(директор)

(Објављено: ''Слобода или смрт'' бр.246.; Удружење бораца Краљевске југословенске војске ''Дража Михаиловић'' - Земаљска управа за Велику Британију; Честерфилд; Божић 2004.; стр.2.)

Српска Православна Црква

Епархија Рашко-Призренска - најновије информације са Косова - сведочења о терору над Србима

Принц Александар Карађорђевић

Кнез Александар Карађорђевић

Иконографска радионица Павловић
веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер