Грб Краљевине Србије Грб Центра
ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ

064/ 201 27 26
czipm@yubc.netПОМОЗИТЕ!


Милостиви Самарјанин (Лк.10,30-37.) - солунска фреска


    Тринаестогодишња Слађана Кобас из Приједора болује од најзлоћуднијег облика канцера, од рака костију. Ова трагична ситуација само је наставак невероватне приче која Слађану прати од рођења. Она је једина од тринаест беба, рођених у бањалучкој болници 1992. године, успела да у инкубатору преживи дванаест дана без довољне количине кисеоника који, због санкција западних земаља, није могао да буде допремљен!

    Преживела је, али са оштећењима можданих ћелија и плућа, као и са тешким оштећењима вида. Уследиле су бројне операције по свету, највише у Русији, и вид јој је коначно враћен у априлу прошле године. Лекари су јој тада рекли да то операцијом ''стављају тачку'' на њено лечење.

    Само шест месеци после тринаестог рођендана, на Универзитетској дечјој клиници у Тиршовој улици у Београду, откривено је да Слађана има најзлоћуднији облик тумора.

    ''Лекари су одмах одредили хемотерапију, али је дејство зрачење било веома слабо. Пре неколико дана лекари су нам рекли да не могу више ништа да ураде и да јој је једини спас специјална клиника на Флориди. Операција кошта 100.000 долара и не знам како да сакупим толики новац до понедељка, 14. фебруара. Ако не успемо одсећи ће јој ногу до кука, али је то, кажу, не може спасити'' – плачући прича Слађанин отац Стојан Кобас.

    Стојан је, иначе, све ове године сам бринуо о Слађани и за њу прикупљао помоћ, јер ју је мајка напустила одмах по рођењу. У Београду, како каже, нема никога, па је кад смо га питали где спава кад дође из Републике Српске, одговорио да су то обично радничке бараке.

    ''Најчешће ми коначиште пруже у радничким баракама, или замолим неке добре људе да ме приме само да преспавам, па ујутро одмах идем до Слађе. Нисам јој рекао ни од чега болује, немам снаге и храбрости. Када уђем код ње у собу само јој причам о нашим путовањима и свим лепим стварима које смо проживели'', прича Стојан кроз сузе.

    Трачак наде да ће ова девојчица доживети свој 14. рођендан могу једино да пруже сви грађани Србије. Само од добре воље људи зависи судбина тринаесте бањалучке бебе.

+ + +

Своје прилоге можете да уплатите на жиро рачуне Рајфајзен банке:

девизни: 161-57-01172-6

динарски: 161-21-00201-8

на име: Стојан Кобас (отац девојчице)
у Београду
о Светим Безсребреницима Киру и Јовану
31.1.(13.2.)2005. године Господње

Српска Православна Црква

Епархија Рашко-Призренска - најновије информације са Косова - сведочења о терору над Србима

Принц Александар Карађорђевић

Кнез Александар Карађорђевић

Иконографска радионица Павловић
веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер