Грб Краљевине Србије Грб Центра
ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ

064/ 201 27 26
czipm@yubc.netДневноме листу "Политика"
(за рубрику "Међу нама")    Помаже Бог, уважена господо!

    У Вашем цењеноме листу (6. марта 2004. године Господње), објављен је оглас: ''Јавни конкурс за израду грба и заставе општине Босилеград''. По основу овога Јавнога конкурса, а у складу са предоченим пропозицијама, учешће је (као један од кандидата) узео и Одбор за хералдичке и генеалошке студије Центра за истраживање Православнога Монархизма. Приступили смо овоме послу са великом озбиљношћу, поведени и охрабрени чињеницом да је речени Конкурс обнародован управо у Вашем реномираноме листу!
    Наш предлог изгледа грба (у варијанти основнога, средњега и великога грба) и заставе је, уз текст ''Хералдичке и символичке анализе предложенога грба Богом чуване Општине Босилеград'', прослеђен на прописани начин и благовремено Комисији за грб и заставу Скупштине општине Босилеград.
    После извеснога времена, добили смо телефонски позив уваженога Председника Извршнога одбора Општине Босилеград, господина Горана Стојанова, који је звао да честита на нашем идејноме решењу изгледа грба. Изразио је велико задовољство предложеним хералдичким решењем и оценио је наш предлог изгледа грба најбољиме међу пристиглима, док је наш предлог изгледа заставе оценио, као другопласирани. Остало је на томе да се контактирамо након коначне одлуке општинске Комисије...
    Речена Комисија је заседала 25. маја 2004. године Господње. Отворени су пристигли шифровани предлози и утврђен је њихов предлог за додељивање I, II и III места за идејна решења грба и заставе. Потом је установљено ко су предлагачи представљени шифрама, али само за предлоге, које је Комисија предложила за прва три места! Остали предлози су (према Записнику са седнице Комисије – у прилогу) враћени предлагачима и потпуно су искључени из даље процедуре избора грба и заставе, што је и природно.
    Како је и очекивано, Комисија је за I место предложила наш предлог грба, док је наш предлог заставе предложен за II место. Овакво решење Комисије је потом упућено Извршноме одбору, ради достављања одборницима Скупштине општине ради даљега поступка и формалнога усвајања.
    Скупштина општине Босилеград је заседала 10. јуна 2004. године Господње и донела ''Закључак о избору предлога и одређивање награде за грб и заставу Општине Босилеград'' (у прилогу).
    Међутим, овде долази до волшебнога изчезнућа нашега идејнога решења са листе предлога, коју је установила Комисија. Уместо њега, појављује се једно од идејних решења, које није ни дешифровано и, наводно, је враћено предлагачу (како стоји и у поменутоме Записнику). Наиме, Скупштина општине усваја предлог Комисије у готово неизмењеноме облику, с' том разликом што је шифра предлога грба број 1. (тј. нашега предлога) замењена! У поменутоме Закључку заиста стоји да прву награду добија: ''предлог број 1.'', али шифра није наша (тј.: ''ЦИПМ'') већ: ''83987''. Дакле, дејством неке надприродне силе, шифра 1. предлога се ''трансформисала'' из ''ЦИПМ'' у ''83987'' у ''непрегледноме'' вртлогу општинских ходника између Комисије, Извршнога одбора и Скупштине општине!?
    Сумњамо да ћемо икада сазнати ко је представљен поменутом шифром, која се ''материјализовала'' ниоткуда, као и ко ће подићи обећану награду на општинској благајни! Биће, ипак, да у овоме нема никакве магије и мистике, већ да одговор на ову ''мистерију'' није у домену алхемије, него у далеко профанијим мотивима попут: злоупотребе службенога положаја и користољубља. Не заборавимо, наиме, да прва награда за грб победнику доноси 12000 динара (као што је, уосталом, објавила и "Политика" поменутога дана), што није занемарљиво. Такође, довољно говори и чињеница да у Записнику о раду Комисије за грб и заставу Скупштине општине Босилеград није откривен идентитет предлагача, који се крије иза шифре ''83987'', док то није случај са шифрама осталих предлагача, који су се нашли на списку, који је предложила Комисија и, доцније, усвојила Скупштина општине.
    У нади да се ради о дактилографској грешци, телефонски смо контактирали Председника Извршнога одбора, господина Горана Стојанова. Он је изразио искрено жаљење и разумевање за наше недоумице и примедбе, и сложио се да је при избору предлога дошло до кршења Закона о локалној самоуправи, Статута општине и Одлуке о расписивању јавнога конкурса. Вели да је на то и сам упозоравао одборнике... Такође, вели да је наш предлог, и даље, најприкладнији... Вели да можемо да се жалимо и парничимо...
    Уз дужно поштовање, уважени Председник Извршнога одбора, као да је заборавио да српски народ одавно вели: ''Кадија те тужи, кадија ти суди''! Била нам је то још једна мала лекција о ажурности наше локалне самоуправе и о злоупотребама и намештаљкама, које тамо царују. Неке зле навике овде никада не одумиру!
    Све је то одраз потпунога презира закона, непостојања благословенога Поретка и срамне и ниске грамзивости.
    Када би неко и помислио да би оваквој општинској власти могао да се повери и неки значајнији (материјално гледано) подухват, морао би да се сети Речи Господа нашега Исуса Христа, Који нам у векове постави норму понашања оних, који су постављени да управљају народним добром: "Добро, слуго добри и вјерни, у маломе си био вјеран, над многим ћу те поставити; уђи у радост господара својега" (Мт.25,21.).
    Запитајмо се колико наша јавна самоуправа наликује јеванђелскоме узору!?
    Брука!

у прилогу:
1. Записник са седнице Комисије за грб и заставу Скупштине општине Босилеград
2. Закључак о избору предлога и одређивање награде за грб и заставу Општинe


У Београду
24. 7. (6. 8.) 2004.

Центар за истраживање
Православнога Монархизма

Ненад М. Јовановић

(директор)
(Објављено : «Политика» бр.32604.; НИП Политика (са незнатним скраћењима, под насловом: «Фантомски победник конкурса»); Београд; 14. август 2004.; стр.16. и ''Слобода или смрт'' бр.246.; Удружење бораца Краљевске југословенске војске ''Дража Михаиловић'' - Земаљска управа за Велику Британију; Честерфилд; Божић 2004.; стр.20.)

Српска Православна Црква

Епархија Рашко-Призренска - најновије информације са Косова - сведочења о терору над Србима

Принц Александар Карађорђевић

Кнез Александар Карађорђевић

Иконографска радионица Павловић
веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер