Uganda
Грб Краљевине Србије Грб Центра

SPIRITUAL PATRONAGE
ДУХОВНИ
ПОКРОВИТЕЉ

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ
(2005-2016)

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ДРЖАВОТВОРНЕ И
ПРАВНЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR THEOLOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
БОГОСЛОВСКЕ
СТУДИЈЕ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИНАБАВИТЕ НАША ИЗДАЊА
НАБАВИТЕ НАША ИЗДАЊА

 

Facebook
Facebook

 

YouTube
YouTube

 

Удружење за Борбу
Против Болести Зависности
''Свитање''
УДРУЖЕЊЕ ЗА БОРБУ
ПРОТИВ БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ
''СВИТАЊЕ''

 

EDICT OF MILAN 313-2013
МИЛАНСКИ
ЕДИКТ

Чланица:

Conférence Monarchiste Internationale
Међународнa
Монархистичкa
Конференцијa

064/ 800 47 90

czipm.org@gmail.com

ДОБИТНИЦИ МЕМОРИЈАЛНЕ
ПЛАКЕТЕ ''НЕБОЈША М. КРСТИЋ''
ЗА 2017. ГОДИНУ


   На основу одлуке нашег Одбора за доделу Плакете, а водећи се Правилником за доделу Меморијалне плакете ''Небојша М. Крстић'' (погледајте овде), желећи дати доказа наше благодарности и признања за показану ревност и трудољубље за постигнуто на пољу сведочења идеје православног монархизма, богољубља и отачаствољубља, као и за велико пожртвовање и показану љубав према свему што је свето и честито и миломе Богу приступачно, у име сарадника Центра за Истраживање Православног Монархизма, највишим признањем Центра биће награђени: г-дин Драгољуб Јуришић из Београда и др Александра М. Пећинар из Чачка.

   Плакете ће бити уручене, о Ваведењу Прсевете Богородице, 21. новембра (4. децембра) 2017. године Господње, у склопу овогодишњег молитвеног сећања и обележавања шеснаесте годишњице пострадања оснивача Центра за Истраживање Православног Монархизма, блаженопочившег Небојше М. Крстића.

   Парастос поводом шеснаесте годишњице, никада до краја расветљенe, погибије брата Небојше ће бити служен у Храму Светог Апостола и Јеванђелисте Луке у Кошутњаку (ул. Кнеза Вишеслава 100, Београд) након вечерњег богослужења, са почетком у 17:30 сати, након чега ће бити уручене и Меморијалне плакете ''Небојша М. Крстић'' нашим овогодишњим лауреатима.

   Досадашњи славодобитници највишег признања нашег Центра јесу: Његово Благородије Високопречасни протојереј-митрофор др Михаил Алексејевич Протопопов из Мелбурна; пуковник доц. др Борислав Д. Гроздић из Београда; Његово Благородије г-дин Сергеј Александрович Мањков из Санкт-Петербурга; г-дин Драгослав Бокан из Београда; г-дин дипл.инж. Александар О. Ђурђев из Новог Сада; г-дин Александар В. Бачко из Београда и г-дин Срећко М. Никитовић из Миоковаца.

   Позивају се саборци, сарадници, пријатељи и поштоваоци дела покојног брата Небојше М. Крстића и Центра за Истраживање Православног Монархизма, као и шира јавност, да нам се придруже и узму молитвеног учешћа у овом богољубивом и отачаствољубивом сабрању.

+ + +


ДРАГОЉУБ ЈУРИШИЋ

   Пре 47 година стари српски ратници балканских ратова и Првог светског рата основали су Друштво за неговање традиција ослободилачких ратова Србије до 1918. године у настојању да се сачувају од заборава светли догађаји из историје српског народа и да се младе генерације упознају са вековном борбом својих предака за слободу, са њиховим страдањем, јунаштвом и бескрајном оданошћу Отаџбини.

   Сваке године рад Друштва одвија се кроз многобројне активности. То су традиционална ходочашћа на острва Крф и Видо, којима је обухваћено и полагање венаца у Гувији, месту где се 1916. године искрцала српска војска, као и одавање почасти славним Дринцима пред спомеником Дринској дивизији у Агиос Матеосу. Друштво, као члан Уније земаља савезница у Првом светском рату сваке године представља нашу земљу на савезничким свечаностима у Солуну, којима се обележава пробој Солунског фронта, а којима претходи комеморација на «Зејтинлику» - Српском војничком гробљу.

   Централна прослава поводом Дана примирја и савезничке победе у Првом светском рату одржава се сваке године у Паризу 11. новембра. Делегација Друштва активно учествује у тој церемонији, користећи одлазак у Париз да ода пошту српским ратницима сахрањеним на Српском војничком гробљу у Тијеу.

   Сваке године планом који Друштво усвоји, обухваћене су и многе друге активности којима је циљ да се битни датуми, догађаји као и учешће одређених историјом потврђених великих личности у њима, на прави начин обележе.

   Актуелни Председник Друштва, господин Драгољуб Јуришић, један од најзаслужнијих за очување делатности Дрштва током протеклих година, овогодишњи добитник Плакете нашег Центра развијао је годинама изузетно блиску и плодну сарадњу са другим удружењима која припадају Унији и која такође негују сећање на тај период наше заједничке историје, посебно асоцијацијама старих ратника Грчке, Француске и Енглеске, уз помоћ чланова Друштва и Управе. Господин Јуришић је добитник многих вредних признања и награда, међу којима се посебно истичу:

- Орден Српског Ратника (Друштво за неговање традиција ослободилачких ратова Србије до 1918)

- Златна медаља Краља Петра I (Друштво за неговање традиција ослободилачких ратова Србије до 1918)

- Сребрна медаља Међународне Хуманитарне Организације Др. Алберт Швајцер

- Медаља поводом јубилеја, 25 године од оснивања Међународне Хуманитарне Организације Др. Алберт Швајцер

- Медаља ''Од предака праунуцима'', (Историјско-литерарни музеј града Пушкина (Санкт-Петерсбург), у спомен војника палих у Првом светском и Грађанском рату.

+ + +


ДР АЛЕКСАНДРА М. ПЕЋИНАР

   Дипломирала је на катедри за Новогрчки језик и књижевност Филолошког факултета у Београду, као један од најбољих студената Универзитета у Београду (Стипендија Амбасаде Краљевине Норвешке). Током студија, више пута је боравила на студијским усавршавањима на грчким универзитетима (Аристотелов Универзитет, (Солун), Универзитет у Патри, (Патрас), а добитник је и стипендије Министарства Вера и Културе Републике Грчке, Атина.

   Магистрирала је на катедри за Општу савремену историју Филозофског факултета у Београду (Стварање Краљевине СХС и заокрет у грчкој "српској" политици (1918-1922), Од српско-грчких ка југословенско-грчким односима"), а докторирала на истоименој катедри бавећи се темама дипломатске историје прве половине 20ог века ("Дипломатски односи Краљевине Југославије и Грчке у периоду последње владе Елефтериоса Венизелоса (1928-1932)"). Током докторских студија добитник је стипендије Грчког Министарства Иностраних Послова, Атина.

   Каријеру отпочиње преводилачком активношћу. (Награда Удружења књижевних преводилаца Грчке, Атина). Поред преводилачке активности (сарадник ˝Института Пушкин˝, (Атина), званични судски тумач за грчки језик Министарства Правде Републике Србије, члан "Удружења научних и стручних преводилаца Србије"), своју делатност усмерава, такође, на промоцију српске културе на територији Грчке (саветник у ˝ Клубу УНЕСKО Пиреја и острва˝, Атина.)

   Као истраживач и преводилац сарађује са ׃ ˝Грчким Удружењем за Очување Историјских Архива у периоду 1940-1974˝, Атина, као и са "Грчким Националним Аудиовизуелним Архивом", Атина. Сарадник је Хеленског Фонда за Културу, Београд.

   Члан је Националног Истраживачког Института "Елефтериос К. Венизелос", Крит, Грчка. Члан је "Института поморске историје", Португал. Почасни је академик Међународне академије друштвених наука, IASS, Palm Beach, Florida, USA, као и сарадник Одбора за Историографију Центра за Истраживање Православног Монархизма.

   Поред сарадње са стручним научним часописима као што су "Токови историје", "Архив", "Зборник Народног музеја Чачак", чланке је објављивала и у магазину "Профит", Београд. Своје чланке објављује и у реномираном грчком историјском часопису "Историја у сликама", Атина.

   Учествовала је у званичним државним церемонијама земаља савезница из Првог светског рата приређених поводом обележавања годишњице пробоја Солунског фронта.(Солун) Такође, у званичним државним церемонијама обележавања 100-годишњице Краљевине Црне Горе. (Цетиње).

   Учествовала је на Међународном симпозијуму у организацији Европског културног центра у Делфима посвећеном стогодишњици обележавања Првог светског рата, у Делфима. Такође, на међународном научном скупу посвећеном стогодишњици обележавања грчког "Покрета Националне Одбране" у организацији еминентних грчких научних институција у Дому Војске у Солуну.

   Доктор Александра М. Пећинар је аутор књиге "Српско-грчки дипломатски и савезнички односи (1912-1918)", у издању Медија Центра "Одбрана", заснованој на оригиналној грчкој архивској грађи, којом је по први пут нашој јавности представљен грчки угао сагледавања српско-грчких односа у време Балканских и Првог светског рата.

http://apecinar.wixsite.com/pecinar


НА РУССКОМ
rus

ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
gre

ÎN ROMÂNĂ
rom

НА БЪЛГАРСКИ
bul

IN ENGLISH
eng

EN ESPAÑOL
esp

Српска Православна Црква

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара


Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Њ.К.В. Принцезa Катаринa (Toмиславова) Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Руски Царски Дом

Грузински Краљевски Дом

Грчки Краљевски Дом

Румунски Краљевски Дом

Њ.В. Цар Симеон II Сакскобургготски од Бугарске

Друштво Српских Грбоносаца ''Милош Обилић''

Сибирска хералдичка колегија

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Хералдички Уметник Срећко Никитовић

Хералдички Уметник Небојша Дикић

Хералдички уметник Љубодраг Љ. Грујић

Хералдички уметник Ђорђе Реџа

ПОСМАТРАЧ

Издавачка кућа ''Конрас''

Савез Православних Хоругвоносаца

Русское Имперское Движение

Иконограф
Драган Јовановић

Српска.ру

Часопис за књижевност и културу ''Људи Говоре''веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер