Грб Краљевине Србије Грб Центра

Под Високим Покровитељством 
Његовога Краљевскога Височанства 
Кнеза Александра Павла Карађорђевића
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''

 

ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ

064/ 201 27 26
czipm@yubc.net


ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!


Грб Српске Православне Цркве
ПИСМО ПАТРИЈАРХА ПАВЛА
ПРЕДСЕДНИКУ ДРЖАВНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ
СРБИЈА И ЦРНА ГОРА
ГОСПОДИНУ СВЕТОЗАРУ МАРОВИЋУ


ПАТРИЈАРХ СРПСКИ
Бр. 183
8. мај 2006.
у БеоградуЊеговом Превасходству
господину Светозару Маровићу,
председнику Државне заједнице Србије и Црне Горе
Београд


    Уважени господине Председниче,


    У току последњих месец дана, или нешто дуже, Ви сте више пута изразили жељу да Нас посетите у Нашем патријарашком дому. Веома жалимо што због Наших обавеза и здравственог стања, које Нас је у међувремену довело и на Војно-медицинску академију, нисмо били у могућности да Вас примимо и да са Вама, после дужег времена, разменимо мисли о стању у којем се налази наша држава и наш народ, о перспективи и нади за будућност и о могућем доприносу Српске Православне Цркве превазилажењу или бар ублажавању неких од толиких нагомиланих тешкоћа кроз које сви заједно пролазимо. Стога Вам, желећи да Вашој жељи изиђемо у сусрет онако како је то засад, под условима кућног лечења, једино могуће, упућујемо ово Наше очинско патријарашко писмо, са намером да Вам у њему изнесемо своје виђење једног од најпресуднијих питања овога нашега историјскога тренутка – питања будућности саме наше државне заједнице. Оно је у довољној мери суштаствено већ зато што су Србија и Црна Гора толико међусобно прожете да у Црној Гори скоро да нема породице без ближе или даље родбине у Србији, а у Србији, поред аналогних родбинских веза, нико живи не може избројати број људи који, ближим или даљим пореклом, потичу из Црне Горе. Али оно је још суштаственије и још пресудније зато што од њега умногоме зависи и питање будућности Косова и Метохије, као, уосталом, и питање будућег унутрашњег стања како у Србији тако и у Црној Гори.

    Ова Наша порука Вама није политичка порука у било ком значењу те речи, од оног узвишеног код античких Грка до приземног и тривијалног у свету партијских међусобица и економско-идеолошких интереса. Наша порука је искључиво усмерена на опште добро и будућност свих људи у Србији и Црној Гори, наравно у оном светлу у којем Наша смерност као Предстојатељ Цркве, али и као одговоран грађанин своје земље, то добро и ту будућност по својој савести схвата.

    Да би она управо тако била схваћена, а – надамо се – и прихваћена са Ваше стране, господине Председниче, подсећамо Вас на основну чињеницу хришћанског учења о самој Цркви: Црква је по свом најдубљем бићу једна и из јединства свих помесних Цркава, које заједно сачињавају Једну Свету и Саборну Цркву, извиру сва остала њена својства. Она се зато свакодневно моли „за јединство свих” и позива све на пут јединства кроз савршену узајамну љубав, слогу и заједништво. Она се залаже, а често и жртвује, за јединство – кроз помирење у међусобном праштању и љубави – и са онима који је гоне и мрзе, акамоли са онима у којима препознаје свој духовни род. Она чезне за испуњењем молитве њеног Оснивача, Господа Исуса Христа, упућене Богу Оцу: „Да сви једно буду...” (Јов. 17, 21).

    Тај њен основни и неодступни животни став, кроз свих двадесет векова њеног постојања и делања у свету, не односи се само на њене чланове и на њихове узајамне односе него се пројектује на њено виђење односa међу народима, заједницама, културама, државама, међу људима уопште – штавише, између људи и природе и свих бића и твари у универзуму. А будући да се Црква моли, залаже и бори за љубав, слогу и јединство и онде где тих Божјих дарова још нема, онда то значи да се она, бар исто толико, моли, залаже и бори за њихово очување и унапређење онде где већ постоје. Притом нема значаја то да ли постоје као релативно постојана и здрава или као крхка и рањива стварност. Уосталом, ни заједница љубави у браку и породици није постојана ако се непрестано не обнавља и не усавршава, па то утолико пре важи за сваку ширу заједницу – народну, државну, међудржавну и тако даље.

    У светлу ове вере и овога сведочења Цркве износимо Вам, господине Председниче, и по савести и по дужности, свој поглед на будућност наше заједничке државе, којој сте управо Ви на челу и чије јединство сте дужни да чувате и браните како по дефиницији Вашег положаја шефа државе и Ваших уставних обавеза тако – и још много више – по мерилима људског и хришћанског морала. Напомињемо, такође, да ово Наше виђење није само лично и необавезно гледиште него да је оно јасно и гласно формулисано, у више наврата, и на заседањима Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве. Исказаћемо га у три сажете основне тезе.

    1. Јединство Србије и Црне Горе и очување заједничке државе сматрамо виталном потребом и суштинским интересом свих грађана понаособ и народа у целини. Разбијање вековима изграђиваног и неизмерним жртвама плаћеног народног и државног јединства не може донети ништа добро. Напротив, разбијање заједнице може изазвати далекосежне штетне последице и у будућности угрозити народ и његову слободу, и у Србији и у Црној Гори.

    2. Као што смо већ нагласили, очување државног јединства Србије и Црне Горе од изузетног је значаја за будућност Косова и Метохије и за проналажење правичног решења за Покрајину унутар Србије и државне заједнице Србије и Црне Горе, са највишом могућом аутономијом по важећим међународним стандардима и уз поштовање пуне слободе и свих људских и грађанских права припадникa тамошњих народа. Од свих политичара, а посебно од оних који се налазе на највишим државним функцијама, очекујемо да раде искључиво у служби народа, на његову корист и за његову будућност. У такву службу, уверени смо, спада и рад на очувању државног јединства.

    3. Најзад, не живимо сами за себе него у широј заједници – на Балкану, у Европи и у свету. Очевидан је значај стабилног и мирног развоја читавог нашег региона у овом ширем контексту. Очување заједничке државе и проналажење трајног и правичног решења за Косово и Метохију важни су и битни, поред осталог, и за процес обнављања покиданих веза, живота у миру и достојанству, помирења и заједништва на нашем полуострву и на нашем континенту. Због тога и наша Црква живо и активно учествује у сваком дијалогу и у сваком облику сарадње који доприноси том процесу. На томе путу видимо и Вас, господине Председниче, као свога сапутника. На другим путевима – или, не дај Боже, стрампутицама – можемо бити само сапатници.

    Рекосмо и душу спасосмо.

    Изволите, господине Председниче, примити изразе Нашег особитог уважавања и најбољих молитвених жеља.

Архиепископ пећки
Митрополит београдско-карловачки и
Патријарх српски
Павле, с.р.Српска Православна Црква

Епархија Рашко-Призренска - најновије информације са Косова - сведочења о терору над Србима

КОСОВО - Истина нема власника!

ОДБОР ЗА КОСОВО И МЕТОХИЈУ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара

Епархија Западноевропска - Холандија


Српска Православна Црквена Општина Успења Пресвете Богородице у Цириху

Њ.К.В. Кнез Александар (Павлов) Карађорђевић

Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнегиња Јелисавета Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Никола и Кнегиња Љиљана Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Никола Петровић-Његош

Монархија кроз векове

Руски Царски Дом

Грчки Краљевски Дом

Руска хералдичка колегија

Руско Православно Монархистичко друштво

Словеначко хералдичко друштво

Српски хералдички Интернет магазин ''Глас хералда''

Иконографска радионица ''Павловић''

Амерички журнал за руске и словенске студије

Зауставите Б-92!

КОСОВСКА ГРАМАТА
веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер