Грб Краљевине Србије Грб Центра

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ПОЛИТИЧКУ
ТЕОРИЈУ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''

 

ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ

064/ 201 27 26
czipm@yubc.net

Дворски грб Српскога Краљевскога Дома Карађорђевића
ПОСМРТНИ ОСТАЦИ ПОСЛЕДЊЕГ
ЈУГОСЛОВЕНСКОГ КРАЉА
ЋЕ НАПУСТИТИ ЧИКАГО

Грб Краљевине Југославије
КРАЉ ПЕТАР II, КОЈИ ЈЕ САХРАЊЕН У ЦРКВИ
У СЕВЕРОЗАПАДНОМ ПРЕДГРАЂУ ЧИКАГА,
БИЋЕ ПРЕНЕШЕН У СРБИЈУ И ПОНОВО САХРАЊЕН
Краљ Петар II Карађорђевић
5. Март, 2007 – Интервју са Њ.К.В. Престолонаследником Александром за агенцију Асошиетед Прес. После свега што је прошао, углавном трагично, последњи Југословенски Краљ је сахрањен на непримереном месту. Иако се мислило да је његово коначно место почивања у окићеној Цркви у предграђу Чикага где је покопан, испоставило се да то можда и није тако.
Краљ Петар II, Краљица Александра и Престолонаследник Александар Карађорђевић   Син протераног Краља Петра II, Краљевића који се борио против Нациста само да би видео како његово краљевско пада у руке комунизму, планира да врати очеве посмртне остатке у земљу у којој се родио. Међутим, неки Срби у Америци сматрају да Краљ треба да остане у Америци, где је и сахрањен.

   Престолонаследник Александар још увек није одредио датум ексхумације очевих мошти из Цркве Св. Саве, једне од водећих Православних цркава у Америци, и његову поновну сахрану у Србији али је изјавио да ће то бити ускоро.

   Принц је из свог Двора у Београду, престонци Србије, у телефонском интервјуу рекао: „План је, а то је крајњи план, да ће бити пренет овде“.

   Краљ је преминуо у Денверу 1970. године. Захваљујући комунистичким законима, сахрана у његовој земљи била је неизводљива, тако је по његовој жељи сахрањен у Цркви Св. Саве у Чикагу.

   За многе америчке Србе на Средњем западу, краљев гроб је извор поноса. Годишње, краљев гроб посети неколико хиљада људи.

Манастир Светога Саве у Либертвилу   Алекс Чолаковић, менаџер продаје у српском социјалном центру у близини Чикага, каже: „Била је његова жеља да се овде сахрани (ту где је сад). Радије бих да ту и остане“.

   Наочит, сићушан Краљ потрошио је године пре своје смрти посећујући протеране заједнице у Америци, Енглеској и другим земљама – често помажући у прикупљању новца у добротворне сврхе. Имао је пребивалишта у Еглеској и Француској и преминуо је услед болести, током једне од честих посета Америци. Имао је само 47 година.

   Тражио је да буде сахрањен у Цркви Св. Саве јер у околини Чикага живи око сто хиљада Срба; такође је изразио дивљење према Абрахаму Линколну, рођеном у Илиноису, кажу новински чланци из тог доба.

   "Желим да почивам близу мојих људи који цене и воле слободу“, ови извештаји означавају његову вољу као говорника. "Ја морам увек делити њихову судбину“. Сахрањен је у Југословенској Ваздухопловној униформи, и више од десет хиљада људи је присуствовало сахрани.

   Његов статус међу Србима у Америци одмах је уочљив у самој унутрашњости цркве.

Митрополит Средњезападноамерички Г.Г. Христофор   На црквеном зиду, поред врата је слика Краља. И обележје његовог гроба, величине тела је само стопу удаљено од места где свештеник држи литургију међу светло обојеним фрескама које практично као покров прекривају сваки инч зидова олтара.

   Шире, Петар II је приказиван као херој а и као дубоко трагичан лик.

   У својим мемоарима из 1954. године, описао је како је у једанаестој години изгубио контролу над својим животом, када је Министар Владе објавио вест да је његов отац, Краљ Александар I убијен, и да је он сада Краљ.

   Написао је: "Министрова жена ме је држала у наручју а јасам плакао на њеном рамену. Стално сам питао: Шта се догодило? Шта се тати догодило? Шта ће сада бити? Додао је да га је убицин метак одвојио од срећног детињства."

   Током Другог Светског рата, млади Краљ је одбијао да Југославија буде савезник са Нацистима, оптужујући Хитлера да га је протерао у егзил. Касније су му комунисти одузели имовину и присилили га да остатак живота проведе у иностранству у релативно лошим условима.

   Глава Српске Православне Цркве на средњем западу, чија кућа превазилази Цркву Св. Саве, о Краљу прича са љубављу. Али када се помене питање пребацивања посмртних остатака, он одговара да су пређашња причања о томе изазвала забрињавајуће позиве из подручја насељених Србима.Краљевски Маузолеј Карађорђевића, Храм Светога Георгија на Опленцу

   Митрополит Христофор нам је објаснио да Монарх симболично осликава живот и вредности Срба.

   Принц Александар је на то рекао да ако је Краљ симбол Србима у Америци, да је још јача његова вредност за оне Србији. Упоредио је покојне Југословенске монархе са америчким војним жртвама који су сахрањени на Националном гробљу у Вашингтону.

   Он је изјавио: "Ако посетите гробље у Арлингтону, видећете јунаке који тамо и припадају. У Европи, имате председнике, краљеве и краљице који су покопани у својим земљама. Није ли то нормално?"

   Принц који је рођен у Лондону, који заговара постављање монархије у Британском стилу, Парламентарном систему, за своје добро се 2001. године враћа у Србију., након што се Југославија праћена бруталним цивилним ратом поделила на неколико независних држава.

   Када су га питали да ли верује да би амерички Срби могли да покушају да зауставе ескхумацију његовог оца и поновну сахрану, само се брецнуо.

   Рекао је: "Они немају другу опцију. Он је глава државе стране земље...он припада овде, ово је његов дом. Тако да нико не може да се супротстави томе."

   Нису сви Срби у Америци узнемирени могућношћу да изгубе краља.

Принц Александар и Принцеза Катарина Карађорђевић   Отац Урош Оцокољић, који је већ дуже време Православни Свештеник за област Чикага је рекао: "Мислим да би се сви Срби у Америци сложили са враћањем посмртних остатака у матичну земљу. На крају крајева, сви знају да он више припада тамо него овде. Чак имају и место за њега тамо."

   То место је Маузолеј Св. Ђорђа, међу зеленилом на врху брда, изграђен је специјално за сахрањивање Краљева, пре сто година у близини Београда. Поред њих, ту је сахрањен и отац Петра II, на кога је извршен атентат.

   То место је веома поштовано од стране Срба, али је и велика туристичка атракција.

   Најважније је то, рекао је Принц Александар што ће поновно сахрањивање у Србији исправити историјски гаф који је натерао његовог оца да буде покопан 5.000 км од своје драге куће.

   Он је изјавио: “Сад завршавамо пун круг, и исправљамо грешке."Гроб Краља Петра II Карађорђевића у Манастиру Светога Саве у ЛибертвилуМонограм Њ.К.В. Принца Александра Карађорђевића
(Преузето: Интернет сајт Принца Алексанра Карађорђевића)

Српска Православна Црква

Епархија Рашко-Призренска 
- најновије информације са Косова 
- сведочења о терору над Србима

КОСОВО - Истина нема власника!

ОДБОР ЗА КОСОВО И МЕТОХИЈУ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара

Епархија Западноевропска 
- Холандија


Српска Православна Црквена Општина
 Успења Пресвете Богородице 
- Цирих

Српска Православна Парохија 
Светога Василија Великога 
- Хелсингборг

Њ.К.В. Кнез Александар (Павлов) Карађорђевић

Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнегиња Јелисавета Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Никола и Кнегиња Љиљана Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Монархија кроз векове

Руски Царски Дом

Грчки Краљевски Дом

Српско хералдичко друштво ''Бели Орао''

Руска хералдичка колегија

Сибирска хералдичка колегија

Словеначко хералдичко друштво

Српски хералдички Интернет магазин ''Глас хералда''

Руско Православно Монархистичко друштво

Русија Верних

Иконографска радионица ''Павловић''

Издавачка кућа ''Конрас''

''Гусле'' - лист Савеза гуслара Србије

Амерички журнал за руске и словенске студије

Руске победе

КОСОВСКА ГРАМАТА
веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер