Грб Краљевине Србије Грб Центра

EDICT OF MILAN 313-2013
МИЛАНСКИ
ЕДИКТ

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ

SPIRITUAL PATRONAGE
ДУХОВНИ
ПОКРОВИТЕЉ

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ДРЖАВОТВОРНЕ И
ПРАВНЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR THEOLOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
БОГОСЛОВСКЕ
СТУДИЈЕ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИFacebook
Facebook

 

Удружење за Борбу
Против Болести Зависности
''Свитање''
УДРУЖЕЊЕ ЗА БОРБУ
ПРОТИВ БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ
''СВИТАЊЕ''

 

Чланица:

Conférence Monarchiste Internationale
Међународнa
Монархистичкa
Конференцијa

064/ 800 47 90
czipm@yubc.net

Др Александра М. Пећинар


БУДИМО ЧАСНИ ПОТОМЦИ
ДА БИСМО БИЛИ
ДОСТОЈНИ ПРЕЦИ
Сл.1
   У периоду између 27. маја и 10. јуна текуће године, у Атријуму Дома Војске Србије, уприличена је изложба под именом "Будимо часни потомци да бисмо били достојни преци".


Сл.1   Насталом као резултат сарадње "Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова Србије до 1918. године" и Медија центра "Одбрана", овом изложбом, постављеном на панелима са фотографијама, архивском грађом, одликовањима и сведочењима, обележено је 45 година успешног и посвећеног деловања наведеног Друштва, које од свог оснивања, 30. септембра 1970, па све до данас, ради на узвишеној мисији обележавања значајних догађаја из Првог светског рата.


Сл.2   Тематски подељена у две целине, изложба у првом своме делу даје осврт на почетке рада "Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова Србије до 1918. године", посебну пажњу посвећујући њеном оснивачу, др Димитрију С. Павловићу.(1894)


Сл.3   Артиљеријски пуковник у пензији др Димитрије С. Павловић, заједно са старим српским ратницима из Балканских и Првог светског рата, пре 45 година покренуо је иницијативу да се светли догађаји српске историје сачувају од заборава, али и да се младе генерације упознају са вековном борбом својих предака за слободу, њиховим јунаштвом и оданошћу отаџбини.


Сл.4   Поред оснивача Друштва, затим имена као што су Милунка Савић, др Наум Ђорђевић и неколико других великана наше историје, посебан простор је посвећен и академику Миладину М. Пећинару (1893-1973), једном од 1300 каплара из чувеног Ђачког батаљона у Скопљу. Овај пионир српске хидротехнике, значајно име у плејади српских грађевинских инжењера између два светска рата, био је и први председник Удружења каплара у наведеном периоду.


Сл.5   Веома активно на територији Србије (са преко 30 подружница), "Друштво за неговање традиција ослободилачких ратова Србије до 1918.", блиско сарађује са сродним удружењима из савезничких земаља у Првом светском рату, као што су "Унија Македонског фронта Грчке 1916-1918" и "Меморијал источног фронта Француске 1915-1918" са којима организује и реализује комеморативне свечаности поводом боравка српске војске на Крфу, пробоја Солунског фронта и Дана примирја у Паризу. Такође, и полагање венаца на гробље српских војника у Софији.


Сл.6   Друга тематска целина посвећена је управо раду Друштва и фотографским записима његових активности, које поред значајне делатности на територији Србије подразумевају и традиционална ходочашћа на острва Крф и Видо, полагање венаца у Гувији, месту где се 1916. искрцала српска војска, одавање почасти славним Дринцима пред спомеником Дринској дивизији у Агиос Матеосу. Такође, као члан Уније земаља Савезница у Првом светском рату, Друштво сваке године представља нашу земљу на савезничким свечаностима у Солуну, којима се обележава пробој Солунског фронта. Делегација Друштва активно учествује у церемонији прославе Дана примирја и савезничке победе у Првом светском рату које се 11. новембра сваке године одржава у Паризу.


Сл.7   На иницијативу Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова Србије до 1918. године, изграђени су многи споменици, обележја и знамења у земљи и иностранству. Поред активног учешћа Друштва у добијању зграде за Српску кућу на Крфу, свакако треба навести Савезнички споменик на Поликастру, споменик Риги од Фере у Београду, споменик српском ратнику у Лазаревцу, Милунки Савић у Јошаничкој бањи, спомен биста војводи Петру Бојовићу, споменик Јанису Јанулису у Агиос Матеосу на Крфу…


Сл.8   За изузетно успешан дугогодишњи рад на очувању и неговању традиција ослободилачких ратова Србије до 1918. године, Друштво је Српска православна црква одликовала Орденом Светог Саве првог степена 1998. године.


Сл.9


+ + +

НА РУССКОМ
rus

ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
gre

ÎN ROMÂNĂ
rom

НА БЪЛГАРСКИ
bul

IN ENGLISH
eng

EN ESPAÑOL
esp

Српска Православна Црква

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара


Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Њ.К.В. Принцезa Катаринa (Toмиславова) Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Руски Царски Дом

Грузински Краљевски Дом

Грчки Краљевски Дом

Румунски Краљевски Дом

Њ.В. Цар Симеон II Сакскобургготски од Бугарске

Друштво Српских Грбоносаца ''Милош Обилић''

Сибирска хералдичка колегија

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Хералдички Уметник Срећко Никитовић

Хералдички Уметник Небојша Дикић

Хералдички уметник Љубодраг Љ. Грујић

Хералдички уметник Ђорђе Реџа

ПОСМАТРАЧ

Издавачка кућа ''Конрас''

Савез Православних Хоругвоносаца

Русское Имперское Движение

Иконограф
Драган Јовановић

Српска.ру

Часопис за књижевност и културу ''Људи Говоре''веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер