Грб Краљевине Србије Грб Центра
MAINABOUT USSYMBOLSACTIVITIESTREASURYNEWLINKS WRITE US

Under High Patronage
of His Royal Highness
Prince Aleksandar Pavla Karegeorgevich
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ

Board for Heraldic and Geneaogical Studies
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ПОЛИТИЧКУ
ТЕОРИЈУ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''

 

ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ

064/ 201 27 26
czipm@yubc.net


Миле Недељковић
Из родослова руске царске породице:
Романови српске крви

ОЧЕВИ РУСИ МАЈКЕ СРПКИЊЕ
Велики грб
Велике Кнегиње
Анастасије Николајевне Романове

Кад би се у Русији обновила династија,
најозбиљнији кандидат за царски престо
био би праунук црногорског краља Николе

Свети Благоверни Цар-мученик Николај II Романов   Царизам у Русији је практично срушен у недељу 26. фебруара (11. марта по новом календару) 1917. године. Тог дана је председник Думе М. В. Родзјанко из Петрограда телеграфски известио цара Николаја II да су прилике крајње озбиљне:


   "У престоници је анархија. Власт је парализована", саопштено је, између осталог, кратко и недвосмислено у телеграму.


   Сутрадан, у понедељак ујутро, у устанку, који је назван Фебруарском револуцијом, учествовало је десет хиљада војника, којима се до подне придружило још петнаест хиљада, а до вечери је већ било 67.000 војника.


Господар император Николај Други, с представницима савезних армија (Француска, Белгија, Енглеска, Италија; Србију представља пуковник Стеван Хаџић, касније командант Добровољачке дивизије)Свети Царевић Алексеј Романов   У следећих неколико врло бурних дана двовлашћа, који нису прошли без људских жртава, што је свему давало драматични оквир, цар Николај Романов је био суочен са неминовношћу да одступи са престола. И то је, у четвртак 2. марта (15. марта по новом календару), учинио два пута. Прво је, после разговора са официрима свога штаба, у три часа поподне изјавио да се одриче престола у корист свога сина Алексеја, спремајући се да то објави посебним манифестом. Али после разговора са А. И. Гочковим и В. В. Шуљагином, изасланицима Думе, Велики Кнез Михаил Александрович Романовкоји су због тога посебно допутовали у Псков, где се цар налазио, Николај II Романов се око десет увече одрекао престола у своје име и у име малолетног сина Алексеја, који је тада имао тринаест година, а у корист свог десет година млађег брата, великог кнеза Михаила Александровича.


   Међутим, велики кнез Михаило Александрович Романов је већ сутрадан, у петак 3. марта -после непуног дана номиналног владања - одбио да ступи на престо док се о томе не донесу одговарајућа решења, а за њим су то учинили и остали чланови вишестолетне владалачке куће Романова.


Кћи краља Петра избегла бољшевички покољ

Велики Кнез Иван Константинович Романов


   Како су, даље, у Русији текле промене добро је знано, а у њима је потоњи (једнодневни) руски цар Михаил, иако детронизиран, убијен од бољшевика у четвртак 13. јула 1918. године у Перму, а неколико дана касније, у ноћи 16/17. јула (са недеље на понедељак), због страха услед приближавања белогардејске војске, у сибирском граду Јекатеринбургу (од 1924. Свердловск), по одлуци обласног комитета бољшевика убијен је бивши цар Николај II, са сином Алексејем, осталим члановима своје уже породице и више блиских рођака који су се ту обрели са њим, међу којима је био и царев брат од стрица, велики кнез Иван Константинович Романов, зет краља Петра I Карађорђевића.


Краљ Петар I Карађорђевић
Велики књаз Петар Николајевич, умро је млад, у двадесетпетој години. Петар је био ожењен Милицом Николајевном, рођеном на Цетињу, 1866. године. Челник породице Романов, теоријски први претендент на престо Романових, данас је Николај (Трећи ?), унук Петра и Милице и праунук црногорског краља Николе. Рођен је на Антибима, а живи данас у Швајцарској. Данашњи претендент много је волео бабу Милицу, од ње наследивши гордост и озбиљност. Његов брат Димитриј, био је на Цетињу, кад су враћене у отаџбину кости Николе Петровића - као представник лозе Романових, и као праунук Николин
   Иванова супруга Јелена, кћи краља Петра I, срећом је тада била у другом крају Русије, одакле је, уз помоћ српског посланика у Петерсбургу, др Мирослава Спалајковића, до кога је дошла преобучена као милосрдна сестра, успела да се са децом склони у Француску, где је и умрла у Кану 1962. године.Спор у избеглиштву:
да ли је Стана принцеза црногорска могла да постане царица?Цар Александар III Романов


Кнежеви Ђорђе, Александар и Павле и Кнегиња Јелена Карађорђевић   Преживели Романови, а њих у изгнанству и избеглиштву није било мало, спорили су се око првенства на царски престо. Између два светска рата главни претенденти и ривали међу Романовима су били Николај Николајевич Млађи и Кирил Владимирович.

   Николај Николајевич (рођен 1856) је имао надимак Млађи, да би се разликовао од оца, који се такође звао Николај Николајевич (1831-1891) са каснијим надимком Старији. Цар Николај I РомановТај Николај Николајевич Старији, познат и цењен као човек чврсте руке и доследан поборник поретка, био је син руског цара Николаја I (владао 1825-1855), а млађи брат цара Александра II (владао 1855-1881). Дакле, Николај Николајевич Млађи је унук руског цара Николаја I и његова претензија на престо није без основе. Оженио се релативно касно, 12. маја 1907. вечнавши се у Јалти са принцезом Анастасијом Николајевном. Њему је то био први и једини брак, а принцези други. Принцеза је први пут била удата за Георгија Максимилијановича, принца Романовског, војводу од Лојхтенберга, с којим је имала двоје деце - сина Сергеја (1890-1974) и кћер Јелену (1892-1974), али је тај брак разведен 1906. године.

Деца књаза Николе: Зорка, Стана, Милица Јелена, Данило (снимак из 1875)

Велика Кнегиња Анастасија Николајевна Романова

   Да је којим случајем Николај Николајевич Млађи повратио престо и васпоставио монархију, руска царица би била Анастација Николајевна, у којој треба препознати Стану принцезу црногорску. Анастасија-Стана (рођена 1867. на Цетињу) на руски начин је по оцу Николи (црногорски краљ Никола I Петровић Његош) писана као Николајевна.


   Но, Николај Николајевич Млађи је умро у избеглиштву 6. јануара 1929. године у Антибу, а Стана, принцеза црногорска, а потом велика руска кнегиња и несуђена царица, надживела га је шест година. Умрла је такође у Антибу 15. новембра 1935. године.Најближи рођак Николаја II:
Владимир Карађорђевић као претендент?Велики Кнез Владимир Кирилович Романов


Кнез Георгије Максимилијанович Романовски, Војвода од Лајхтенберга   Смрћу Николаја Николајевича Млађег је престао спор око првенства за руски престо. Од тада до своје смрти номинални претендент на круну Романових је био Кирил Владимирович Романов (1876-1938).

   Своје право на руску круну Кирил Владимирович је заснивао на чињеници да је по мушкој линији најближи рођак убијеног цара Николаја II, који му је био брат од стрица. Кнез Сергије Георгијевич Романовски-ЛајхтенбергНаиме, Кирилов отац, велики кнез Владимир, је млађи брат цара Александра III (владао 1881-1894), а њихов отац је цар Александар II. Према томе, рачунајући по мушкој линији од цара Александра II, одиста је располагао највећим правом на престо.

   Кирил Владимирович је имао две кћери, Марију и Киру, и сина Владимира.

   Син Владимир је словио до смрти (25. априла 1992) као законити претендент на руски престо или , како се сам називао, глава царске куће Романових.

Краља Николу звали су "таст Европе": две кћерке биле су удате за Романове


Кнегиња Јелена Георгијевна Романовски-Лајхтенберг   Иза Владимира је остала кћи Марија, рођена у Мадриду 1953. која се 1976. године удала за принца Франца Вилхелма од Пруске, од кога се после десет година развела. Како у овом браку није било деце, то, по природи ствари, право на престо могу имати и деца Владимирових сестара Марије и Кире.


   Марија је имала седморо деце, а трећа по реду је принцеза Кира од Лајнингена која се удала за - принца Андреја Карађорђевића.
Краљевић Андреј Карађорђевић

   Краљевић Андреј са Киром има синове Владимира (р. 1964) и Димитрија (р.1965) и кћер Лавинију (р. 1962). Очито да се у овој грани потомака Романових имена Кира Кирил и Владимир преносе с колена на колено. У најужем кругу личности које могу - по линији Кирила Владимировича и његовог сина Владимира - да рачунају с правом на примате међу Романовима је и Владимир Карађорђевић.

   Међутим, пошто се ова грана Романових по мушкој линији затрла, Романови су на свом скупу одржаном у Паризу 31. децембра 1992. године (дакле, у години смрти Владимира Кириловича) за свог челног представника изабрали великог кнеза Николаја Романовича Романова.


Могући Николај III:
праунук краља Николе


Велика Кнегиња Марија Владимировна Романова и
Принц Франц Вилхелм Хоенцолерн од Пруске


   Дакле, ако би се сада у Русији васпоставила монархија, на царском трону би био Николај Романович Романов, наравно као Николај III. Овај претендент на престо, који се, истини за вољу, никад није отимао за тај положај и звање, тренутно живи у Швајцарској. Рођен је 1922. године у Антибу, где су се, умакавши бољшевичком погрому, склонили његови родитељи Роман Петрович (1896-1978) и Прасковја Димитријевна Шереметјева (1901-1980).Кнез Владимир Карађорђевић
Велика кнегиња Анастасија, на руски начин, писана је као Анастасија Николајевна. Она се 1907. на Јалти, венчала за Николаја Николајевича Млађег, унука цара Николаја Првог. Анастасији је то био други брак. Николај Николајевич Млађи био је озбиљан претендент на руски престо.У том случају, руска царица могла је да постане Анастасија - Стана Црногорска, кћи краља Николе


   Дед Николајев, Петар (Пјотр) је умро млад, у двадесет и петој години (1889), али је баба знатно дуже поживела - Велика Кнегиња Милица Николајевна Романоваумрла је 1951. године у Антибу и Николај ју је много волео, наследивши од ње гордост и озбиљност. Већ његов млађи брат, Димитриј, био је по нарави другачији, поготову у младости, пун ведрине и природне живости.

   Њихова баба је главом Милица Николајевна, како гласи њено назвање међу Романовима, која је друга по старештву кћи црногорског краља Николе, рођена у Цетињу 1866. године.

   Према томе, Николај, данашњи старешина Романова, прунук је краља Николе Петровића Његоша. У име њихове куће, на преносу
моштију краља Николе на Цетиње 1989. године био је Димитриј Романов.

Велики Кнез Николај Романович Романов
Велики књаз Николај Николајевич Романов, претендент на руски престо, умро је у Антибима, а супруга Стана надживела га је шест година. Николај је око права на престо водио полемику у руском аристократском избеглиштву, са Кирилом Владимировичем Романовом. Кирилов отац био је велики кнез Владимир. А велики кнез Владимир, био је брат од стрица убијеног Николаја Другог, и његов најближи мушки рођак. Кад је смрт окончала њихов сукоб, "глава" породице Романов био је Кирил, а на тој "функцији" наследио га је син Владимир


Велики Кнез Дмитриј Романович Романов   Николај са супругом Свевом, грофицом Пиколели, рођеном у Фиренци, с којом се венчао у Кану 1952. године, има три кћери - Наталију, Јелисавету и Татјану, одавно већ удате, које живе у Италији. Брат му Димитриј, два пута жењен, нема потомства.

   Близак знанац, и рођак Николаја и Димитрија, јер су сва тројица праунуци краља Николе, јесте краљевић Томислав Карађорђевић. У младости, пошто су генерацијски ближи, принчеви Димитриј (рођен 1926) и Томислав (рођен 1928) су се веома дружили, а дане њихове момачке дружбе у Риму принц Томислав је описао у својим мемоарима, који се налазе у штампи.
Краљевић Томислав Карађорђевић

Извор
Српска Православна Црква

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара

Епархија Западноевропска 
- Холандија


Српска Православна Црквена Општина
 Успења Пресвете Богородице 
- Цирих

Српска Православна Парохија 
Светога Василија Великога 
- Хелсингборг

Њ.К.В. Кнез Александар (Павлов) Карађорђевић

Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнегиња Јелисавета Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Никола и Кнегиња Љиљана Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Фонд Краљевић Томислав Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Руски Царски Дом

Грузински Краљевски Дом

Грчки Краљевски Дом

Монархија кроз векове

Српско хералдичко друштво ''Бели Орао''

Друштво Српских Грбоносаца ''Милош Обилић''

Руска хералдичка колегија

Сибирска хералдичка колегија

Словеначко хералдичко друштво

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Српски хералдички Интернет магазин ''Глас хералда''

Српски Радио Сутон

Хералдички Уметник Срећко Никитовић

ПОСМАТРАЧ

Иконографска Pадионица ''Павловић''

Издавачка кућа ''Конрас''

Каљевски Ред Витезова

Савез Православних ХоругвоносацаРуске победе
веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер