Грб Краљевине Србије Грб Центра

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ПОЛИТИЧКУ
ТЕОРИЈУ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''

Удружење за Борбу
Против Болести Зависности
''Свитање''
УДРУЖЕЊЕ ЗА БОРБУ
ПРОТИВ БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ
''СВИТАЊЕ''

 

ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ

064/ 11 67 568
czipm@yubc.net

Вероучитељ Бошко Р. Маринков
ОГЛЕД О ЗДРАВОМ ДРУШТВУ    Када подижемо  глас и читавом човечанству свечано објављујемо свој пројекат за богату конструкцију коју желимо да градимо у мислима нам морају почивати Преци, морају нас опомињати гласови генерација којима припадамо и морају нас призивати очекивања будућих потомака. Ова веза је нераскидива. Јер, сви они нас очекују у есхатону. Ако у ма којој мисли  заборавимо било кога, у истом тренутку ћемо постати духовни, социолошки и биолошки инвалиди.

    Сва три корпуса, морају бити копројектанти нове идеје, која се ослања на целокупно историјско наслеђе, која одговара политичком, геополитичком, стратешком и геостратешком тренутку и која се одазива на футуристичке изазове.

    Сва три фактора имају исту важност, без изузетка. Садејство свих изродиће пре свега здравог човека, који ће бити у стању да влада собом и повереним му Имањем.

    Здрав човек нема дилему приликом избора. Њему су страни и отвореност и затвореност. Одбацује их као нешто што није природно дато организму и на њих гледа као на било коју другу болест или аномалију. Или је исправније рећи да такав избор и не постоји, јер је здрав човек иницијална каписла стварања здравог друштва. Он влада  читавом природом, јер то и јесте призив човека, а не човеколиког гмизавца, који се или отвара или затвара пред изазовима. Природа, на чијем челу се налази здрав човек, тек тада доживљава своју пуноту, остварује се и приводи Богу. Такав човек тежи Здравом друштву!

    Механизми стварања здравог друштва су једноставни! Да би се остварило и заживело потребно је ослонити се на осам принципа на којима почива напредак и просперитет заједнице.


1. No1.- Бити први


    Први принцип подразумева развијање свести да се тежи првом месту на лествици напретка и у трци са свим осталим народима. Ово подразумава напредак у културном, економском и духовном нивоу. Само она личност која свакодневно напредује на поменутим нивоима биће у стању да, заједно са осталима, створи народ културних, економских и духовних победника.


2. Народ


    Народ није трупина и гомила. Није статичан и нема времена за одмор. Народ, који чине здрави људи, активан је и уређује своју заједницу у зависности од историјског тренутка у којем се налази, не заборављајући да се само служи земљом тј. наслеђује и преослеђује поверену му државу.


3. Циљ


    Да би се одредио народни циљ, мора се елиминисати бесциљност. Ово подрзумева складиштење свих досадашњих идеологија у ризнице народног сећања и у уџбенике историје. Нови народни циљ не трпи расправе о кривици или правици, које су биле присутне у нашој историји. Циљ мора бити богата и снажна држава.

    Богата духом и ресурсима, снажна у доприносу европској и светској култури и безбедносно осигурана.


4. Власнички принцип


    Ако смо власници својих домова, аутоматски постајемо и сувласници државе. Ово значи да смо државни ''акционари''. Јер, сабрана приватна својина чини целину коју зовемо Државом. Ако свако влада својим иметком и брине се о њему, такав човек  представља владара у малом.

    Сви владари у малом нису ништа више, а ни мање него сувладари Владару државе и аристократе духа.


5. Професионалност у раду


    Ова особина се рађа оног тренутка када сваки појединац почне да обавља посао на којем је ангажован, када сву енергију усмерава ка свом напретку у послу и престане  себи да приписује квалитете који га, тобож, квалификују за многе друге послове којима, реално, није дорастао. Остварењем у својој професији на најбољи начин се оправдава уложени новац у његово школовање и указано поверење.


6. Економска одговорност


    Економска одговорност обезбеђује стабилну динамику развоја и захтева одговорне људе, који ће одбацити потрошачки и расипнички начин животарења и своје ресурсе усмерити на развој породице, локалне заједнице а самим тим и Државе.


7. Вођство


    На челу здравог друштва мора бити здраво вођство. Сви наведени принципи, уколико буду остварени, изнедриће  стручно вођство, које ће имати разумевања за све слојеве друштва. У свесветској трци, политичкој, економској, културној и духовној, вођство мора бити еластично и практично. Сачињено од најуспешнијих људи, који су се доказали својим радом у свим професијама, вођство није ништа друго него елитни тим,  који ће промовисати и представљати здраво друштво. На челу тима налази се народни Владар. Он је круна здраве конструкције и гарант јединства свих учесника у изградњи здравог друштва.


8. Нема предаје и нема пречице


    Само онај ко буде имао храбрости да живи у садашњости сачуваће прошлост и обезбедиће будућност. У супротном неће постојати! Пут до успеха народног је тежак чак, неподношљиво претежак. На том путу, могуће је све, па и наш успех. А до успеха се не стиже пречицама, већ јединим путем који постоји. То је претесан пут, испуњен многим добрим и лошим народима. На тај пут морамо ступити, у ту трку се морамо укључити. Прошло је време посматрача и губитника. Време је да постанемо активни играчи и на крају трке победници.

    Дакле, неуморни појединци стварају активан народ. Активан народ промовише власнички принцип, који обезбеђује  професионалност у раду и економску одговорност. Најуспешнији људи обезбеђују стабилност друштва својим искуством и за свој рад одговарају Богу, Владару и народу.Српска Православна Црква

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара

Епархија Западноевропска 
- Холандија


Српска Православна Парохија 
Светога Василија Великога 
- Хелсингборг

Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнегиња Јелисавета Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Никола и Кнегиња Љиљана Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Руски Царски Дом

Грузински Краљевски Дом

Грчки Краљевски Дом

Српско хералдичко друштво ''Бели Орао''

Друштво Српских Грбоносаца ''Милош Обилић''

Руска хералдичка колегија

Сибирска хералдичка колегија

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Хералдички Уметник Срећко Никитовић

Уметничка Радионица ''Завештање''

ПОСМАТРАЧ

Издавачка кућа ''Конрас''

Каљевски Ред Витезова

Равногорски Покрет Вишеград

Савез Православних Хоругвоносаца

Руске победе

Иконограф
Драган Јовановић

иконопис
фреске
рестаурација
консервација
мозаик 
дуборез
позлата

MARSMEDIA
веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер