Грб Краљевине Србије Грб Центра
ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ

064/ 201 27 26
czipm@yubc.net


Грб ШангајаНОВА КЊИГА

Свештеник Бранко Ћурчин:
„Новосадско нaсеље Шангај некад и сад“

(НОВЕМБАР 2004.)

Са промоције грба Шангаја о Малој Госпојини 2003.
Протонамесник Бранко Ћурчин и Александар Ђурђев   Благословом Његовога Преосвештенства Господина Господина др. Иринеја (Буловића) Епископа Бачкога и Новосадскога, новембра 2004. године Господње, изашла је нова књига Протонамесника Бранка Ћурчина, Пароха Шангајскога и Другога Алмашкога. Књига је објављена у Новоме Саду, а у издању Управе II Парохије при Алмашкоме Храму.
   Својом новом књигом (будући да је Пречасни отац, аутор и неколиких других књига сличне тематике) отац Бранко Ћурчин расветљава повест овога новосадскога насеља од осамдесетих година XIX века до данас. Као вредни летописац и духовник, он је заорао бразду у историографскоме истраживању прошлости Новога Сада и његових насеља (нпр.: Шангај, Слана Бара...), какву је иза себе оставио мало ко пре њега. И поред тога, уверени смо да ће он свој труд у овоме смислу наставити и у будућности, тако да од оца Бранка Ћурчина очекујемо и нове наслове...
   Стотинак страна ове књиге је и технички и графички уређено са укусом и зналачки, тако да она и са ове стране заслужује сваку похвалу!
   Иначе, завидан простор у књизи је посвећен и грбу насеља Шангај, који је дело нашега Одбора за хералдичке и генеалошке студије. Наиме, овде је у целини објављен текст: „Хералдичка и символичка анализа грба Богом чуванога места Шангај у граду Новоме Саду“ (стр.89.-93.) [погледајте овде], као и фотографије са промоције грба Шангаја о Малој Госпојини 2003. године Господње (стр.94.). Наравно, и сама књига је украшена и обогаћена сликама грба Шангаја, како и доликује и то на два места (стр.1. и стр.88.).
   Предговор за ову књигу је написао секретар Матице српске, господин Павле Станојевић, који је, између осталога, прибележио: „На крају књиге је запис Зорана Таировића и студија о грбу Шангаја хералдичара Ненада М. Јовановића“ (стр.7.).
   Ова књига је, свакако, један од бољих примера примене хералдике у свакодневноме животу и историографској литератури, а то понајвише имамо да заблагодаримо „слуху“ оца Бранка Ћурчина и његовој љубави према својој Парохији, Богом чуваноме месту Шангај.


Будући изглед Храма

Храм Рождества Пресвете Богородице у Шангају
Српска Православна Црква

Епархија Рашко-Призренска - најновије информације са Косова - сведочења о терору над Србима

Принц Александар Карађорђевић

Кнез Александар Карађорђевић

Иконографска радионица Павловић
веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер