Грб Краљевине Србије Грб Центра

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ПОЛИТИЧКУ
ТЕОРИЈУ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''

 

ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ

064/ 201 27 26
czipm@yubc.net

Немања С. Мрђеновић
РАЈ НА ЗЕМЉИ- ПАКАО У ДУШИКако секте врбују омладину по Србији!
     Глас Јавности нам у свом издању од петка, 02.02.2007, у рубрици «Репортажа» доноси чланак о четворици студената из Србије који студирају и тренирају на Универзитету «Бирхам Јанг» на Хавајима.

   Судећи по чланку, то је «рај на земљи» а србски студенти тек понекад имају проблеме да се концентришу на учење иако су свуда око њих «...бисерни песак, смарагдно море, кариране кошуље, прелепи вулкани, сунце, коктели, најлепше жене света...». Можда се необавештени читаоци чуде што су ови момци толико посвећени учењу и ништа им не одвлачи пажњу, али све долази на своје место када сазнамо да је Универзитет «Бирхам Јанг», о којем чланак говори, уствари универзитет секте (неретко називане и култом) Мормона, коју је у XIX веку у Америци основао Џозеф Смит.
Бирхам Јанг
   Бирхам Јанг је, по тврдњама самих Мормона, био други пророк ове «цркве», а уједно и други председник, те га они често зову и «Амерички Мојсије» или «Лав Божији». Ово такође не би требало да збуњује читаоце јер Мормони верују да су они верски следбеници једног дела Јевреја који је наводно (по њиховим тврдњама, а које историја као наука не узима за озбиљне) одселио у Америку пре неколико хиљада година. Ту у Америци их је, тврде Мормони, и сам Христ посетио и провео са њима време од Васкрења до Преображења. Касније их Бог није посећивао али су се њихови «пророци» редовно сретали са анђелима и другим бићима са онога света, који су им давали савете, магичне наочаре, златне плочице...

   Бирхам Јанг је, као и сваки Мормон, био полигамиста и имао двадесетседам жена (мада Википедија наводи и податак о «педесатак супруга», са листом од 52 имена), са којима је изродио близу шездесеторо деце. По подацима Мормона, последњи пут се женио са 66 година, Елизом Веб која је тада имала 23, и како се у међувремену од једне растао, од друге развео, а неке су и умрле, у то време је имао «само» деветнаест супруга. Неколико његових потомака су постали познати и успешни Американци, попут једног Генерала и једног (ни мање ни више него) Апостола. Опет, треба имати на уму да је «Одбор 12 Апостола» само једно од управних тела ове организације, не треба их мешати са Апостолима хришћанства са којима немају апсолутно никакве везе.

   Универзитет који носи име по овом «пророку» има око 30 000 студената, од чега њих 2400 на кампусу на Хавајима, и као такав највећи је Универзитет у Америци који спонзорише нека «религигијска установа». Гледано у процентима, чак 98,6 % студената су чланови секте Мормона, а преко 73% су мушкарци. Од укупног броја студената само 4% су «тамније коже», што се може повезати са неким доктринама које су Мормони и још неке квазихришћанске секте до скора практиковале, а сада их крију као змија ноге.

   Просечна оцена потребна за дозволу за студирање је 3,74. Већина студената је пре студија извршила своју «црквену мисију» а неке то чека након студија. «Црквена мисија» се углавном своди на проповедање системом «од врата до врата». Немојте се изненадити ако вам неки од ове четворице Срба ускоро покуца на врата, уредно зализан, у белој кошуљи, црним панталонама, плочицом на реверу, ранцем на леђима и «Књигом Мормона» (додатак Библији, коју сматрају непотпуном) у рукама.

   Сви студенти овог Универзитета обавезни су да поштују изузетно стриктан «код части» који значи: строга правила облачења, забрана секса ван брачне заједнице (не заборавите да проповедају и бигамију), глатко избријану браду, забрану ношења више од једне наушнице, забрањена је употреба алкохола, дувана, кафе па и чаја, као и посећивање зграда у којима су смештени студенти супротног пола, итд. Признаћете, врло различито од слике америчких Универзитета у холивудским филмовима, а нарочито од увода у чланак који је објавио Глас Јавности. Ипак, с времена на време у америчким медијима појави се вест о неком спортисти са Бирхам Јанг Универзитета који је прекршио «код части» на овај или онај начин, па је избачен. Дакле, ипак их има (макар и 1,4%) који нису чланови секте, и то су углавном спортски стипендисти, попут четворице младих Срба који се помињу у дотичном чланку.

   Да би се овакве ситуације избегле, студенти се охрабрују да што пре ступају у брак(ове). Као резултат ових «раних бракова», доста њих приморано је да остане ту где јесте и нађе посао при Универзитету. То даље доводи до чињенице да већином живе у јако лошим условима, по камп кућицама и на ивици сиромаштва; док у исто време Мормонска «Црква» широм света троши милионе долара на радио и ТВ рекламе, презентације, литературу и сл.

   Саме цене студија су изузетно ниске, не само за америчко тржиште, већ и шире гледано. У просеку се крећу око 1500 долара по семестру за основне студије и око 1700 по семестру за постдипломце. Опет, и овај податак треба узети са резервом и израчунати колики су губитци касније. Ако студент приступи секти (а 98,6% приступе још у току студија) до краја животра га чека минимум 20 сати недељно рада за секту, плус «десетак» (10% годишње зараде) који је обавезан да даје секти. У току студија, студенти морају похађати и часове «верског образовања» и сваке године обезбедити «препоруку надлежног Бискупа», док они који нису Мормони, морају добити писмо препурке свог надлежног свештеника или локалног «Бискупа мормонске цркве».
Елиза Веб
   Када се овако погледа на ствари, она прича из увода поменутог чланка, где се дословце каже: «Бисерни песак, смарагдно море, кариране кошуље, прелепи вулкани, сунце, коктели, најлепше жене света... Уз рајски сан - књига и обавезе. Изгледа неспојиво? Када су Срби у питању, све је могуће. Није немогуће да се на најлепшем месту на свету са успехом студира и одрађују спортске обавезе. На Универзитету "Бригхам Јанг" најлепше снове будни сањају ватерполисти Вања Калабић, Владимир Станковић и Марио Црнковић, као и талентовани фудбалер Иван Радосављевић. Док се "муче" на рајском острву, где је просечна температура 26 Целзијусова степена, српски четверац "појачан", шармантном Кристином Лазић, уз обиље ананаса, који је главни извозни артикал градића Лаије, само понекад има проблеме да се концетрише на школске проблеме (сва подвлачења Н.М.)» добија мало другачију конотацију.

   Наиме, ако је и један родитељ у Србији, охрабрен овом лажном, утопијском сликом, помислио да би могао своје дете да пошаље на овај Универзитет, очекујући да му се сутра у кућу врати лекар, архитекта, филолог или историчар, силно би се изненадио када би од сина добио разгледницу јер за повратак нема новца «ни жеље». Могао би се надати и вести како ето има 18 снаха, тридесетак унучића и «сигуран пут у пакао» јер није «на путу спасења» као његов изгубљени син, коме је желео најбоље а обезбедио најгоре.

   Не треба се заносити визијама како је на Западу, а понајмање у Сједнињеним Америчким Државама, све дивно и златно, и како је свуда рај на земљи, осим ту где је човек сада. Раја на земљи нема, осим унутар складне и здраве породице, свеједно да ли сте на Хавајима или на Ади.

   Нама остаје да се надамо да Вања Калабић, Владимир Станковић, Марио Црнковић и Иван Радосављевић, младићи из Србије који, по наводима спорног чланка студирају на «Бирхам Јанг-у» неће заборавити ко су и шта су, те да ће се по завршеним студијима вратити у Србију управо као академски стручњаци и професионалци а не као проповедници вере Мормона, па ма колико песак био бисернији а вулкани лепши на Хавајима него на Ади или Штранду.
Трг храмова у мормонској престоници - Солт Лејк СитијуСрпска Православна Црква

Епархија Рашко-Призренска 
- најновије информације са Косова 
- сведочења о терору над Србима

КОСОВО - Истина нема власника!

ОДБОР ЗА КОСОВО И МЕТОХИЈУ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара

Епархија Западноевропска 
- Холандија


Српска Православна Црквена Општина
 Успења Пресвете Богородице 
- Цирих

Српска Православна Парохија 
Светога Василија Великога 
- Хелсингборг

Њ.К.В. Кнез Александар (Павлов) Карађорђевић

Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнегиња Јелисавета Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Никола и Кнегиња Љиљана Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Монархија кроз векове

Руски Царски Дом

Грчки Краљевски Дом

Српско хералдичко друштво ''Бели Орао''

Руска хералдичка колегија

Сибирска хералдичка колегија

Словеначко хералдичко друштво

Српски хералдички Интернет магазин ''Глас хералда''

Руско Православно Монархистичко друштво

Русија Верних

Иконографска радионица ''Павловић''

Издавачка кућа ''Конрас''

''Гусле'' - лист Савеза гуслара Србије

Амерички журнал за руске и словенске студије

Руске победе

КОСОВСКА ГРАМАТА
веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер