Грб Краљевине Србије Грб Центра

EDICT OF MILAN 313-2013
МИЛАНСКИ
ЕДИКТ

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ

SPIRITUAL PATRONAGE
ДУХОВНИ
ПОКРОВИТЕЉ

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ДРЖАВОТВОРНЕ И
ПРАВНЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR THEOLOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
БОГОСЛОВСКЕ
СТУДИЈЕ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''

Удружење за Борбу
Против Болести Зависности
''Свитање''
УДРУЖЕЊЕ ЗА БОРБУ
ПРОТИВ БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ
''СВИТАЊЕ''

 

Facebook
Facebook

 

ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ
Чланица:

Conférence Monarchiste Internationale
Међународнa
Монархистичкa
Конференцијa

064/ 800 47 90
czipm@yubc.net

1904-2014
КРАЉЕВСКИ ПАР
ДОМАЋИНИ ОТВАРАЊА ИЗЛОЖБЕ
''110. ГОДИШЊИЦА КРУНИСАЊА
КРАЉА ПЕТРА I''
У КРАЉЕВСКОМ ДВОРУ

   Њихова Краљевска Височанства Престолонаследник Александар II и Принцеза Катарина били су вечерас домаћини отварању изложбе „110. годишњица крунисања краља Петра I“ у Краљевском двору. Пре изложбе Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј служио је помен у знак сећања на Његово Величанство Краља Петра I Ослободиоца, у Краљевској капели Светог Андреја Првозваног.

     Гостима су се обратили Његово Краљевско Височанство Престолонаследник Александар II, који је званично отворио изложбу, Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј, и господин Драгомир Ацовић, председавајући Крунског савета.

   Престолонаследник Александар је поздравио госте и истакао: „Моја породица и ја веома смо срећни да вам пожелимо добродошлицу вечерас. Данас обележавамо сто десету годишњицу одкрунисања мог прадеде Краља Петра I, које је имало велики историјски значај и важност за Србију.

   Од почетка своје владавине, мој прадеда суочио се са озбиљним препрекама. Србија је била поцепана унутрашњим политичким борбама. Његов највећи задатак био је афирмација начела политичког либерализма, парламентаризма, демократије и њених институција, у политици и у животу Србије. Он је сматрао да је то неопходноза даљи напредак, као и за приступ развијеним европским земљама“.

   Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј је истакао: „Ми желимо, то је жеља Цркве и српскога народа, онако како је то било вековима да буде опет. Да на челу српске земље поново видимо Краља. Изрека каже – без Краља не ваља, и чекамо да се историјске околности склопе па да на челу имамо српског Краља, а хвала Богу имамо изворну српску династију Карађорђевића, и нашега Престолонаследника Александра и молимо се Богу да му да доброг здравља и снаге да настави борбу за добро српске земље, као што је то и до сада чинио, као достојни наследник Краља Петра I и витешког Краља Александра I Ујединитеља.“

   Ова изузетна изложба, аутора Мр Душана Бабца, члана Крунског већа, приказује детаљно овај веома важан догађај у вези са положајем новог суверена Краљевине Србије, како у земљи, тако и иностранству. Након крунисања, све европске краљевске куће прихватиле су новог краља као „брата“, а воља народа исказана одлуком Народне скупштине из 1903. је потврђена.

   Тај догађај означио је нову еру у историји Србије и историје Балкана. Краљ Петар суочио се са веома значајним и веома тешким задатком да спроведе начелаУстава у политичком животу Србије, управо она начела за која је он сматрао да су од изузетног значаја за будући развој земље.

   Краљ Петар I Карађорђевић био је пето дете кнеза Александра и кнегиње Персиде (кћерка војводе Јеврема Ненадовића). Рођен је на Петровдан, 11. јула 1844. Завршио је основну и средњу школу у Београду, а наставио школовање на институту Венел – Оливије у Женеви. Након дипломирања, Принц Петар је отишао на колеџ Сент Барт 1861, а затим 1862. године уписао чувену француску војну академију Сен-Сир, где једипломирао 1864. године.

   Краљ Петар I умро је 16. августа 1921. године у Београду, а сахрањен је у маузолеју Светог Ђорђа на Опленцу. Због својих заслуга у Балканским ратовима и Првом светском рату, био је познат у народу као Краљ Петар I Ослободилац.

   Изложба „110. годишњица крунисања Краља Петра I“ биће отворена за посетиоце до петка, 3. октобра, сваког радног дана од 11 и од 14 часова, а посетиоци би требало да најаве посету један дан унапред позивом на 011 306 4007.


Извор


НА РУССКОМ
рус

ÎN ROMÂNĂ
rom

НА БЪЛГАРСКИ
бул

IN ENGLISH
eng

EN ESPAÑOL
esp

Српска Православна Црква

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара

Епархија Западноевропска 
- Холандија


Српска Православна Парохија 
Светога Василија Великога 
- Хелсингборг

Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Руски Царски Дом

Грузински Краљевски Дом

Грчки Краљевски Дом

Друштво Српских Грбоносаца ''Милош Обилић''

Руска хералдичка колегија

Сибирска хералдичка колегија

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Хералдички Уметник Срећко Никитовић

Хералдички Уметник Небојша Дикић

Уметничка Радионица ''Завештање''

ПОСМАТРАЧ

Издавачка кућа ''Конрас''

Савез Православних Хоругвоносаца

Русское Имперское Движение

Руске победе

Иконограф
Драган Јовановић

Српска.рувеб мајстор Преузмите банер Преузмите банер