Грб Краљевине Србије Грб Центра

SPIRITUAL PATRONAGE
ДУХОВНИ
ПОКРОВИТЕЉ

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ
(2005-2016)

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ДРЖАВОТВОРНЕ И
ПРАВНЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR THEOLOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
БОГОСЛОВСКЕ
СТУДИЈЕ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИНАБАВИТЕ НАША ИЗДАЊА
НАБАВИТЕ НАША ИЗДАЊА

 

Facebook
Facebook

 

YouTube
YouTube

 

Удружење за Борбу
Против Болести Зависности
''Свитање''
УДРУЖЕЊЕ ЗА БОРБУ
ПРОТИВ БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ
''СВИТАЊЕ''

 

EDICT OF MILAN 313-2013
МИЛАНСКИ
ЕДИКТ

Чланица:

Conférence Monarchiste Internationale
Међународнa
Монархистичкa
Конференцијa

064/ 800 47 90

czipm.org@gmail.com

Ђакон Хаџи Ненад М. Јовановић


ОСВРТ НА ПИТАЊЕ ИСТИЦАЊА ЗАСТАВЕ
ЈЕДНЕ ЛАЖНЕ ДРЖАВЕ У ПАРИЗУ    Детињасто и неозбиљно делује актуелно хорско медијско ''ишчуђавање'' што је, поводом обележавања 100 година од окончања Првог светског рата, у Паризу истакнута застава лжедржаве Косово и то у славној Катедрали Нотр Дам. Да, у истој оној древној катедрали, за чија звона веле да су звонила 1389. године, у част победе српског оружја, на том истом Косову...

    Данас, међутим, Француска признаје ту псевдодржавну творевину! Француска је, заједно са својим НАТО савезницима, бомбардовала Србију да би јој отргла тај део територије! Откуд, онда, толико ''чуђење'' и ''скандализовање''? Све са бомбастичним медијским епитетима у стилу: ''срамно'', ''незапамћено'' и сл...

    Већи је скандал, рекло би се, то што ће највиши представници Србије уредно стајати под том заставоликом креацијом! Наиме, њихово присуство, на том месту и под тим условима, шаље одеђену поруку не само Француској, већ читавом свету. Али, да ствар буде још гора, њихово послушно стајање под поменутом вексилолошком креацијом окупационих снага на Косову и Метохији, шаље одређену поруку и самим Србима - потомцима оних див-јунака на чију се голготску и херојску жртву пљује том и таквом заставом и тим и таквим стајањем под њом!

    Неки веле да тада та и таква псевдодржавна творевина није ни постојала (чак ни као аутономија у оквиру Краљевине Србије), те да јој због тога није ту место. Међутим, очигледно, концепт није такав, јер су тамо истакнуте и заставе неких правих држава, које тада, такође, нису постојале, као независне и суверене.

    Ту су, нпр, истакнуте и заставе: Грузије, Казахстана, Литваније, Летоније, Киргистана и Финске. Неко ће, можда, рећи да су ове земље тада биле у саставу Руске Империје, па су, самим тим, биле на страни сила победница. Слично је и са заставом Индије, која је тада била британска колонија. Или, пак, са заставом Кукових Острва, која не само да су тада била британска колонија, већ ни данас нису потпуно суверена држава у односу на Нови Зеланд или са заставом Ирске, која се за независност изборила тек доста по окончању Великог рата. Није много другачије ни са заставом Лаоса, који је тада био француски протекторат и сл...

    Међутим, очигледно, ни то није концепт, јер ни једна од поменутих држава тада није ни постојала, па није могла ни да учествује у Првом светском рату у својству суверене државе, било на страни победника или поражених.

    Чини се да би наше ''скандализоване'' медије и политиканте више могло да ''зачуди'' присуство заставa Чешке или нпр. Пољске, које, такође, нису тада биле суверене и независне државе, већ су биле у саставу Аустроугарске - дакле, на страни поражених. Зна ли се, нпр, тачан број Чеха изгинулих само у Церској битки, августа 1914. и то, разуме се, на страни поражених? Према томе, застава лажне државе Косово није уметнута међу заставе земаља победница у Првом светском рату, већ и међу заставе држава поражених у том рату или међу заставе држава, које нису тада ни биле формиране, али су биле у саставу поражених сила.

    Зато је неопходно јасно рећи да није у томе проблем, јер је то принцип на који су наше власти својевремено добровољно пристале. Проблем је у томе што се застава једне непостојеће државе нашла међу заставама суверених и међународно признатих држава (без обзира на којој су се страну у том рату нашле) и то на једној међународној свечаности и скупу највишег могућег ранга! И не само рећи, већ и повући одговарајуће кораке у циљу сведочења српске позиције и одбране наших легитимних државних права и интереса!

    Ако смо тако ''доследни'' и ''принципијелни'', зашто се не побунимо и против застава поменутих земаља? Ако смо тако ''доследни'' и ''принципијелни'', зашто наши званичници не откажу своје учешће у манифестацији, која промовише део наше суверене територије, као некакву независну државу?!

    Наше власти су, рекосмо, те које су пристале на такав концепт, као и на то да Дан победе обележавамо као Дан примирја! Наша власт је та, која пристаје да учествује на оваквој манифестацији и да символички даје легитимитет отимању наше територије, док у самој земљи велику годишњицу победе готово да и нисмо обележили!

    Ако неће, у сопственој земљи, достојно да обележе тај велики датум (а имају на то право макар колико и Французи, ако не и више!), већ желе да учествују у туђој прослави, онда морају да поштују њихов ''кућни ред''. Clair, court et concis…

    Актуелне власти у Србији су одлучиле да тако значајну годишњицу обележе некаквом војном вежбом (намају новца, воље или интереса за нешто примереније, шта ли?), али зато могу да издвоје гомиле новца за, чак, две параде настраних сваке године…

    Зато, мање лицемерног глуматања, ''ишчуђавања'' и ''скандализовања'', зарад бацања прашине народу у очи, а мало више одважности и одговорности, пред жртвама наших великих предака и пред будућношћу наших потомака!

НА РУССКОМ
rus

ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
gre

ÎN ROMÂNĂ
rom

НА БЪЛГАРСКИ
bul

IN ENGLISH
eng

EN ESPAÑOL
esp

Српска Православна Црква

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара


Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Њ.К.В. Принцезa Катаринa (Toмиславова) Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Руски Царски Дом

Грузински Краљевски Дом

Грчки Краљевски Дом

Румунски Краљевски Дом

Њ.В. Цар Симеон II Сакскобургготски од Бугарске

Друштво Српских Грбоносаца ''Милош Обилић''

Сибирска хералдичка колегија

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Хералдички Уметник Срећко Никитовић

Хералдички Уметник Небојша Дикић

Хералдички уметник Љубодраг Љ. Грујић

Хералдички уметник Ђорђе Реџа

ПОСМАТРАЧ

Издавачка кућа ''Конрас''

Савез Православних Хоругвоносаца

Русское Имперское Движение

Иконограф
Драган Јовановић

Српска.ру

Часопис за књижевност и културу ''Људи Говоре''веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер