Грб Краљевине Србије Грб Центра
ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ

064/ 201 27 26
czipm@yubc.netГрб града Београда


СРПСКЕ ШКОЛЕ-КО ЈЕ ПОСТАО ОД МАЈМУНА


    Нови циклус (после летње паузе) емисије «Кључ» на Првоме програму Радио-телевизије Србије, коју води млада Наташа Миљковић, одпочео је емисијом са радним насловом:»Српске школе-Ко је постао од мајмуна».

    Емисија је премијерно емитована у четвртак 10.(23.) септембра 2004. године Господње од 20:15 до 21:15, а репризно 11.(24.) септембра 2004. од 15:10 до 16:10.
     На тему реформе школства и разлике између традиционалне и тзв. «активне» школе говорили су: проф. др. Александар Липковски – декан Математичкога факултета Университета у Београду; проф. др. Тинде Ковач-Церовић – професор на Философскоме факултету Университета у Београду; проф. др. Нада Кораћ- професор на Учитељскоме факултету Университета у Београду; господин Душан Пејичић – учитељ и Ненад М. Јовановић – директор Центра за истраживање Православнога Монархизма у својству Вероучитеља.
    Жива, полемична и, на моменте оштрија, дискусија развила се између проф. др Липковскога и Ненада М. Јовановића са једне и проф. др. Ковач-Церовић и проф. др. Кораћ са друге стране...
    При томе, поменуте даме су настојале (неуспошно, додуше) да одбране наопаку «реформу», која је покушана за време министровања проф. др. Гаше Кнежевића, што је и оправдано и очекивано, будући да је један од главних инспиратора тзв «ПЕПСИ- реформе» (а заправо, покушаја безочне дебилизације младих српских поколења) била, управио г-ђа Ковач Церовић, а један од најактивнијих пропагатора несрећних «Програма за стручно усавршавање запослених у школству» и још несрећнијих «радионица» (тоталитарно-демо(но)кратске провенијенције) за ученике, беше управо г-ђа Кораћ. Ипак, било је, готово, дирљиво којико су се наивнима градиле две поменуте «грађанке», што вршише просветни експеримент на живој деци и то на огромноне узорку! На овоме би им позавидео и сам Менгеле!

      

    Проф. др. Александар Липковски, који је, по сопственоме признању, истински традиционалиста у најпозитивнијему значењу те речи, пак, заузео је сасвим опречан став. Уосталом, проф. Липковски је и раније дио један од најгласнијих противника десрбизације, грађанизације, дебилизације и пацификације наше деце школскога узраста (истина, он је користио нешто умереније изразе).

Његовој аргументованој критици (зло)дела Министарства Гаше Кнежевића, посебну тежину је дала и чињеница да се управо он помињао као могући наследник министра Љиљане Чолић, која је тих дана поднела изнуђену оставку. Иначе, око недељу дана након емитовања ове емисије, проф. др. Липковски је изабран за проректора Университета у Београду.
    Наступ Ненада М. Јовановића је наишао на значајно одобравање у круговима просветних радника, иако је новинарка Миљковић приметила да је он у своме обраћању употребио и неке «тешке» речи.
    Ипак, само г-дин Пејичић је својим уравнотеженим ставом (који је, ипак, помало нагињао страни «традиционалиста») побрао симпатије већине гледалаца...

        По свему судећи, борба за обнову и очување школе по мери Србина тек наступа!
    Управо због тога би сви бивши скојевци и вечити «реформатори» морали вазда да имају пред очима речи Светога Преподобнога Јустина Ћелијскога:»Реформирај најпре себе благодаћу Духа Светога, а Господ ће сам кроз тебе реформирати друге».

Српска Православна Црква

Епархија Рашко-Призренска - најновије информације са Косова - сведочења о терору над Србима

Принц Александар Карађорђевић

Кнез Александар Карађорђевић

Иконографска радионица Павловић
веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер