Грб Краљевине Србије Грб Центра
MAINABOUT USSYMBOLSACTIVITIESTREASURYNEWLINKS WRITE US

Under High Patronage
of His Royal Highness
Prince Aleksandar Pavla Karegeorgevich
HIGH
PATRON

Board for Heraldic and Geneaogical Studies
BOARD FOR
HERALDIC AND
GENEALOGICAL STUDIES

BOARD FOR CULTURE
BOARD FOR
CULTURE

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
BOARD FOR
HISTORIOGRAPHY

BOARD FOR POLITICAL THEORY
BOARD FOR
POLITICAL
THEORY

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
SERBIAN
ORTHODOX
ACTION
''SABOR''

 

ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ

064/ 201 27 26
czipm@yubc.net

Мирослава Рофа


КИКИНДСКО СРЦЕ
ДЕЦИ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ


    ,,…Тако су једном приликом анђели чувари, по Богу наша старија браћа, шапнули вероучитељима Бошку Маринкову , Мирослави Рофа и Марији Мијанџић, шта је потребно да би сва деца била срећна. Потребно је да се воле и за љубав нашем великом Оцу, Господу Богу да се моле.

    Ученици основних школа у Кикинди и Војвода Степи су, молећи се, у свој својој љубави, изразили својим вероучитељима једну жељу – да нешто нацртају и напишу својим другарима у Основној школи ,,Браћа Аксић“ у Липљану , на Косову и Метохији. Како то баш њима? Е, па лепо. Сви смо ми, по Богу, браћа и сестре. Сви смо ми једна велика породица.

    Господ Бог све види, и све чује, и све зна, и све воли. Он живи свуда, и у најмањем, и у највећем. Ако смо ми једни другима далеко, Господу смо сви близу.

    Многе, па и горе поменуте основне школе, домови су љубави. Како то? Па, и у нашим школама се, као у црквама, чува и слави љубав. У њима и око њих лети безброј малих и великих крилатих шарених срца које не може свако да види. Може их видети само онај ко заиста уме да воли.

    А Господ нас учи да све и свакога волимо…“

    Овим одломком из писма послатог ђацима Основне школе „Браћа Аксић“ из Липљана на Косову и Метохији успостављена је нит узајамне љубави и сарадње липљанских и банатских ученика.

    У периоду од 3.(16.) до 6.(19.) маја лета Господњег 2008. године 49–оро малишана, помоћник директора и два наставника поменуте косовске школе уживали су у слободи банатске равнице, гостујући у Кикинди и Војвода Степи, под благословом Српске православне цркве, а у организацији православних свештеника и вероучитеља из Кикинде и Војвода Степе. Више од половине њих, а све су то ђаци од трећег до осмог разреда, први пут су овом приликом крочили ван свога завичаја. Већ годинама живе опасани мржњом и прогоном Албанаца, својих суграђана. Упркос свим искушењима, ђаци редовно похађају наставу и непоколебиво сведоче своју веру у Васкрслог Господа.

    Дугоочекивани сусрет браће и сестара остварен је, слава Богу, у ОШ „ Жарко Зрењанин“ у Кикинди, у поподневним часовима, након чега је уследило упознавање и смештај драгих нам гостију. Једна групица ученика и наставника кренула је за Војвода Степу, до ОШ „4. октобар“, где су такође дочекани са љубављу и пажњом.

    Сутрадан је у преподневним часовима уследила посета Водицама, малој православној цркви надомак Кикинде, посвећеној Светој великомученици Марини – Огњеној Марији, са извором чудотворне воде.

    Након тога остварена је посета Сувачи, старом кикиндском млину где су наши гости и домаћини срдачно почашћени банатским специјалитетима које су припремиле чланице етно- удружења „Сувача“.

    Убрзо потом ученици и наставници дочекани су у православном манастиру Свете Тројице у Кикинди. Након обиласка манастирске цркве и порте, у трпезарији манастирског конака деца су уз послужење добила и поклончиће од старешине манастирског дома љубави, игуманије Марте.

    За браћу и сестре, која су боравила у Војвода Степи, у Дому културе, у вечерњим сатима, музичка група „Волтрон“ својим наступом приредила је пригодан програм.

    Трећег дана посете, на месту изградње православног храма Светих Козме и Дамјана организована је ликовно-литерарна радионица „Бисери Православља“. Више на сунцу него у хладу, обасјани молитвама Светих Врача, гости и домаћини цртали су руком и срцем оно што су видели и осећали.

    За све учеснике и многобројне посетиоце уприличено је разноврсно послужење, а витешко удружење „Свибор“, приказом старих српских витешких вештина, увеличало је несвакидашњи доживљај гостима и домаћинима. Такође је истом приликом прикупљена неопходна хуманитарна помоћ за ученике липљанске школе у виду хране, школског прибора и опреме, лекова и средстава за хигијену.

    У вечерњим сатима, у амфитеатру Високе струковне школе за образовање васпитача у Кикинди, ученици са Косова извели су приредбу „И сада, и увек, и заувек“. Знајући да их чека скори растанак, посетиоци су сузних очију, уз јаке емоције, пратили драмско извођење представе „Зорицу је затворио змај“.

    Сутрадан, у раним јутарњим сатима, окупљени испред зграде Православне црквене општине у Кикинди, тужни због растанка, први пут, а надамо се не и последњи, домаћини и гости су се поздравили.

    Видно одушевљени гостопримством домаћина, са незаборавним успоменама, кратко уживајући у лепоти слободе, браћа и сестре су кренули пут, драгог и сада већ братског нам, Липљана.

    „…УКОЛИКО BАМ СЕ, БРАЋО И СЕСТРЕ, УЧИНИ ДА СТЕ САМИ, ЗНАЈТЕ ДА ТО НИЈЕ ИСТИНА. ЧАК И КАДА ВАМ ЈЕ ТЕШКО, НИКО ОД ВАС НИЈЕ САМ. ЗАЖМУРИМО, МАЛО СЕ СМАЊИМО, НА ВРАТА СРЦА СВОГА СТАНИМО, УНУТРА ПРОВИРИМО, ПА ПРИЗНАЈМО КО СВЕ У НАШЕМ СРЦУ ЖИВИ? ЈЕДНОМ РЕЧЈУ, У НАШИМ СРЦИМА ЖИВИ ЉУБАВ, А ЉУБАВ ЈЕ НАШ ДРАГИ БОГ.

    ЗАТО СУ, ДРАГИ ДРУГАРИ, ВАША И НАША СРЦА НЕКЕ ОД ЊЕГОВИХ НАЈЛЕПШИХ ЦРКАВА. ПАЗИТЕ ДА ЉУБАВ НИКАДА ИЗ СРЦА НЕ ИЗАЂЕ, ДА БУДЕ СВЕ ВЕЋА И ВЕЋА. ЈЕР, САЧУВАТИ ЉУБАВ У СРЦУ, НАЈВЕЋЕ ЈЕ ЖИВОТНО УМЕЋЕ. А НА СВЕТУ НИЧЕГА ВРЕДНИЈЕГ НЕМА ОД ДУШЕ ПУНЕ ЉУБАВИ.“Српска Православна Црква

Епархија Рашко-Призренска 
- најновије информације са Косова 
- сведочења о терору над Србима

КОСОВО - Истина нема власника!

ОДБОР ЗА КОСОВО И МЕТОХИЈУ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара

Епархија Западноевропска 
- Холандија


Српска Православна Црквена Општина
 Успења Пресвете Богородице 
- Цирих

Српска Православна Парохија 
Светога Василија Великога 
- Хелсингборг

Њ.К.В. Кнез Александар (Павлов) Карађорђевић

Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнегиња Јелисавета Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Никола и Кнегиња Љиљана Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Фонд Краљевић Томислав Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Руски Царски Дом

Грузински Краљевски Дом

Грчки Краљевски Дом

Монархија кроз векове

Српско хералдичко друштво ''Бели Орао''

Друштво Љубитеља Хералдике ''Милош Обилић''

Руска хералдичка колегија

Сибирска хералдичка колегија

Словеначко хералдичко друштво

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Српски хералдички Интернет магазин ''Глас хералда''

Српски Радио Сутон

Хералдички Уметник Срећко Никитовић

ПОСМАТРАЧ

Русија Верних

Иконографска радионица ''Павловић''

Издавачка кућа ''Конрас''

''Србија'' - Глас Четника

Каљевски Ред Витезова

Савез Православних Хоругвоносаца

Амерички журнал за руске и словенске студије

Руске победе

КОСОВСКА ГРАМАТА

ПОКРЕТ ЗА ЖИВОТ
веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер