Грб Краљевине Србије Грб Центра
ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ

064/ 201 27 26
czipm@yubc.netЊеговоме Краљевскоме Височанству
Принцу Александру Карађорђевићу

                             и
Његовоме Краљевскоме Височанству
Кнезу Александру Павловоме КарађорђевићуЊегово Краљевско Височанство Принц Александар Карађорђевић             Његово Краљевско Височанство Кнез Александар Павлов Карађорђевић    Ваше Краљевско Височанство, Премилостиви Господару,
Ево се ми недостојни, у име Центра за истраживање Православнога Монархизма, усудисмо да се обратимо Вашему Краљевскоме Височанству, а са једном Богољубивом и отачаствољубивом иницијативом, на ползу нашега народа и нашега славнога Краљевскога Дома.
    Жеља нам је, наиме, да Вашему Краљевскоме Височанству предочимо нешто и замолимо Вас да заложите сав свој углед и снаге у један посао о немерљиве важности за наш народ и нашу славну Династију.
    Наиме, ми чврсто верујемо да место Вашега Дома и свију Његових Чланова јесте у Отаџбини. Знамо да је жариште и станиште Карађорђевића у Карађорђевој Тополи. Врховни Вожд и Командант Српски, Ђорђе Петровић-Карађорђе је свој Двор (тзв. „Карађорђев град“) саградио још 1810. године Господње и он је пострадао више пута у својој бурној и, готово, двовековној повести. Срамота би било да први (и једини прави) Двор Карађорђевића дочека своју двестогодишњицу, као безлична хрпа камења, каква је данас!
    На жалост, није ништа боље стање ни Двора Кнеза Александра I Карађорђевића у Брестовачкој Бањи код Бора (саграђен је 1856. године Господње), који, такође, вапије за обновом и довођењем у функцију. Како било, подсећамо да су и велики Преци Вашега Краљевскога Височанства, Кнез Александар I Карађорђевић, Краљ Петар II Карађорђевић и Кнез-Регент Павле Карађорђевић, чинили доста на обнављању и одржавању онога што је остало од комплекса Карађорђевога града. Но, он је и до данас остао у рушевинама! Милошћу Божијом, очуван је Божији Храм, придворна Црква, која данас има функцију тополске парохијске Цркве. Такође, добро је очуван и део Вождовога Двора (конака) и неки други објекти. Све ово може да буде добра основа за коначно довођење Вашега Дома и Вашега Двора и оно стање, које они и заслужују! Уз то, постоји доста добар основ за обнову и реконструкцију Карађорђевога града, будући да је блиски сродник Ваше Породице и Благородни потомак Оберкнежева и Војвода ваљевско-тамнавских и посавинских, капетан Константин Ненадовић, још 1883. године Господње, начинио врло детаљан приказ (план) негдашњега изгледа Карађорђевога Двора. Такође, Србија сигурно обилује стручњацима из домена историографије, археологије, историје уметности и архитектуре, а који би могли да се позабаве пројектом васкрсавања Вашега Двора. Овакав Богољубиви и родољубиви подухват би, свакако, имао благослов и наше Свете Цркве, као и подршку надлежних институција и бројних организација!
    Свесни смо, наравно, да новца за сличне подухвате у Србији данас нема, али неке ствари се, напросто, морају учинити, ако уопште и помишљамо на велику, слободну и снажну Краљевину Србију! Уверени смо да би било могуће, уз подршку благонаклоних и добронамерних Срба из Отачаства и расејања, да се обезбеди материјална подршка за остваривање овога пројекта од велике символичке и практичне користи за наш народ и Државу.
    Надајући се да ће овај душеполезни предлог код Вашега Височанства наићи на повољан одговор, поздрављамо Вас, остајући најпокорнијим слугама Вашега Краљевскога Височанства.О Светоме Јовану Милостивоме
и Светоме Преподобноме Нилу Синајскоме
12.(25.) новембра 2004.
У Београду


Центар за истраживање
Православнога Монархизма

Ненад М. Јовановић
(директор)Српска Православна Црква

Епархија Рашко-Призренска - најновије информације са Косова - сведочења о терору над Србима

Принц Александар Карађорђевић

Кнез Александар Карађорђевић

Иконографска радионица Павловић
веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер