Грб Краљевине Србије Грб Центра
MAINABOUT USSYMBOLSACTIVITIESTREASURYNEWLINKS WRITE US

Under High Patronage
of His Royal Highness
Prince Aleksandar Pavla Karegeorgevich
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ

Board for Heraldic and Geneaogical Studies
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ПОЛИТИЧКУ
ТЕОРИЈУ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''

 

ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ

064/ 201 27 26
czipm@yubc.net


Ђакон Ненад Идризовић
ДА ЛИ СРБИ ИМАЈУ ХРАБРОСТИ
ДА СЛЕДЕ СВЕТОГ САВУ?Часни отац Ђакон Ненад Идризовић

   Запрепашћени катастрофом која је задесила Србију, многи Срби, па чак и они који су у потпуности занемарили веру својих отаца, осећају потребу да се врате чврстом духовном темељу, који су положили свети Сава и његов отац свети Симеон Мироточиви. То је вера која је створила и ствара хероје, од светитеља до витеза, и која је издвајала национални и духовни лик српске заједнице као и славних личности и свих пострадалих за крст часни и слободу златну. Пале су небројене жртве а потоци најплеменитије крви српских синова проливени су у крстоносној и витешкој одбрани цркве и отачаства у прохујалим вековима. Зато се са правом каже да је живот Срба борба непрестана, а прави Срби рађају се као ратници, живе као витозови а умиру као победници са надом у васкрсење. Стога се српска историја од светога Саве па све до наших дана може сагледати као велика мисија малог народа. Исписана крвљу и патњама постала је бесмртно дело српских јунака, ратника и подвижника.

   Садржај српске историје од Светога Саве до наших дана може се сагледати као“велика мисија малог народа”. Тај садржај исписан српском крвљу и српским патњама освештан, постао је бесмртно дело српских јунака, српске мудрости и српских песама.. Из тога проистиче да је сваки православни Србин одговоран за свој народ и своју државу.

   Величина Светога Саве је у чињеници да он није гајио лажне пристраности и погрешне сентиметалности нити је тежио пацифистичкој “толеранцији” мекушаца, већ није оклевао да конструктивну критику започне у сопственој породици и народу. Таквом очинском критиком треба сматрати и чињеницу да се намерно упокојио у туђини, далеко од свог благодарног Отачаства. Тај чин је вековна опомена Светога Саве његовом духовном потомству - православним Србима.

   Свети Сава је раширио међу Србима здравији појам о човеку као духовном бићу. Таква слобода Србима даје да се боре за оне вечне стине у које верују, способност разликовања истине од заблуде, и “откровење” онога у шта треба да се верује.

   Свети Сава је творац српске државотворности на челу са својим оцем, са којим је заједно успео да утемељи националну културу која је била заснована на плану националног, етичког и естетског схватања живота, али не запостављајићи идеју државног јединства.

   Православље на Балкану се не би одржало без србског јунаштва. Свети Сава није био апостол само свога већ и данашњег времена јер је наслутио србска вековна исушења. На завршетку своје беседе о правој вери у манастиру Жичи поручује нама и нашем поколењу: “Држите реч Божију и свету веру Христову... да буде добро вама и синовима вашима после нас, и живи будете до века, ако чинимо добро пред Господом Богом вашим”.

   Успоставио је органску заједницу између Цркве и народа. Цркву је тако тесно везао за државу, као дух и тело чинећи једно биће. Божанским надахнућем је ојачао дух народног јединства под једним владаоцем и лозом Немањића. Саздао је државотворно родољубље и домаћински поредак- БОГ, КРАЉ, ДОМАЋИН. Владика Николај када говори о српском јединству потенцира да је за успех једне људске заједнице поред крвног јединства, потребно и јединство духа, јединство мисли и јединство циља.

   Наша народна душа је непресушна јер је светосавље извор непресушне животворности и све у историји србског народа што је било прожето Божјом истином и правдом било је такво захваљујући овлапоћењу светосавског духа.

   Свети Сава се може назвати државником јер је једнако постављао темеље државе као и Цркве, тако да се из тога изродила народна Црква и народна држава. Свети Сава је имао познање Истине, Пута Живота и као такав био је прослављен од Цркве и народа као светитељ и као светитељ је постао србски “просветитељ и учитељ”. Свети Сава је као “Богосветли светилник“ како га је назвао Теодосије, просвећивао србску земљу. Св. Владика Николај каже за Светог Саву да је “човек са најбољом синтезом истока и запада”. Код Светог Саве није важило само источњачко аскетско правило “усамљен са Усамљеним” али му је то Божанско одушевљење дало енергије да на изградњи свога отачаства и просветљењу свога народа, буде уздигнут до “великог Европљанина” или још више “јединственог међу Европејцима”.

   Свети Сава је био ревнитељ смисла србске витешке војске, без обзира на то што није био војсковођа. Војска има упориште у Богочовеку Христу; то јесте она Христољубива и народна војска, ако Бог да, у националној држави. Поручивао је војницима “да се клоне увреде и неправедног грабљења, уверивши да се задовоље оброцима, својим супругама и царским давањем”.

   Свети Сава је служио Господу и своме роду целим својим бићем, дајући пример како треба живети и умрети хришћански, не мислећи ни у једном тренутку да нас се одрекне, као што смо се ми данас њега одрекли. Одрекли смо га се пре свега нашим изборима, кукавичлуком и опортунизмом, разградњом свега што је свето и честито. У своје време, Свети Сава је направио чудан и храбар избор и опредливши се за истиниту веру, која је тада опстајала само у релативно слабом Никејском царству, док су све светске силе из србског окружења биле у сфери Рима и папства. Храброст да се прихвати истина је тада победила, а србска држава је доживела славне дане царства. И данас нам Свети Сава показује пут, а питање остаје – имамо ли храбрости да га следимо?Свети Равноапостолни Сава Први Архиепископ Српски 
(Раде М. Павловић)Српска Православна Црква

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара

Епархија Западноевропска 
- Холандија


Српска Православна Црквена Општина
 Успења Пресвете Богородице 
- Цирих

Српска Православна Парохија 
Светога Василија Великога 
- Хелсингборг

Њ.К.В. Кнез Александар (Павлов) Карађорђевић

Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнегиња Јелисавета Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Никола и Кнегиња Љиљана Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Фонд Краљевић Томислав Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Руски Царски Дом

Грузински Краљевски Дом

Грчки Краљевски Дом

Монархија кроз векове

Српско хералдичко друштво ''Бели Орао''

Друштво Српских Грбоносаца ''Милош Обилић''

Руска хералдичка колегија

Сибирска хералдичка колегија

Словеначко хералдичко друштво

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Српски хералдички Интернет магазин ''Глас хералда''

Српски Радио Сутон

Хералдички Уметник Срећко Никитовић

ПОСМАТРАЧ

Иконографска Pадионица ''Павловић''

Издавачка кућа ''Конрас''

Каљевски Ред Витезова

Савез Православних ХоругвоносацаРуске победе
веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер