Грб Краљевине Србије Грб Центра

SPIRITUAL PATRONAGE
ЦАРСКИ МУЧЕНИЦИ
(1918-2018)

SPIRITUAL PATRONAGE
ДУХОВНИ
ПОКРОВИТЕЉ

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ
(2005-2016)

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ДРЖАВОТВОРНЕ И
ПРАВНЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR THEOLOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
БОГОСЛОВСКЕ
СТУДИЈЕ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИНАБАВИТЕ НАША ИЗДАЊА
НАБАВИТЕ НАША ИЗДАЊА

 

Facebook
Facebook

 

YouTube
YouTube

 

Удружење за Борбу
Против Болести Зависности
''Свитање''
УДРУЖЕЊЕ ЗА БОРБУ
ПРОТИВ БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ
''СВИТАЊЕ''

 

EDICT OF MILAN 313-2013
МИЛАНСКИ
ЕДИКТ

Чланица:

Conférence Monarchiste Internationale
Међународнa
Монархистичкa
Конференцијa

064/ 800 47 90

czipm.org@gmail.com

ИНТЕРВЈУ САРАДНИЦЕ НАШЕГ ЦЕНТРА
КРИТСКОМ ДНЕВНИКУ ''ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕА''
НА ТЕМУ БУДУЋНОСТИ БАЛКАНА,
ПОД НАСЛОВОМ:
''ИСТОРИЈА ДАЈЕ СМЕРНИЦЕ ЗА БУДУЋНОСТ''


   Сарадница нашег Центра др Александра М. Пећинар имала је част да 15. децембра учествује на Конференцији посвећеној завршетку Првог светског рата у критској општини Ханиа, у организацији Научноистраживачке Фондације "Елефтериос К. Венизелос", а под покровитељством Министарства Културе Републике Грчке. Ова реномирана грчка Фондација, која делује већ више од две деценије, поред истакнутих културних и пословних посленика, као и представника локалне Цркве, у својој оснивачкој скупштини има Грчки Парламент, а почасног члана представља и Председник Републике Грчке. Након излагања у коме се посебно осврнула на унапређење српско-грчке сарадње након одсудне Битке код Скра, једне од војних операција на Солунском фронту која је кључно допринела његовом успешном пробоју до истека 1918. године, а које је побудило велико интересовање бројне публике окупљене у атријуму Фондације Венизелос, која се налази непосредно поред куће грчког државника Елефтериоса Венизелоса са почетка 20ог века, великог поборника српско-грчке сарадње и пријатељства, уследио је и интервју престижном и најчитанијем критском дневнику "Χανιώτικα Νέα", чија традиција сеже више од пола века уназад.

   У опсежном интервјуу др Пећинар се поред историјских веза Србије и Грчке, значаја коју је сарадња премијера две савезничке земље Пашића и Венизелоса имала на очување равнотеже у заједничком геополитичком простору по истеку Првог светског рата, посебно осврнула и на тренутну ситуацију на Балкану са акцентом на значају односа Србије и Грчке:

   "Актуелни геополитички моменат, у коме, неоспорно, осећамо ритмове Првог светског рата, нужно намеће увид у, већ деценијама, нестабилну ситуацију на Блиском и Средњем истоку, упућујући на подручје Источног Медитерана и Средњег истока као на потенцијално "запаљиве" ратне зоне. Ипак, пратећи савремене токове историје заинтересовани посматрач не може пренебрегнути постепено померање фокуса на Балкан, (пре свега на јединствену регију Македоније) која је као мала, али значајна карика у европској и светској констелацији, посматрана кроз призму географије транзита и географије природних ресурса поново на раскрсници интереса великих светских сила. У условима оштрих наталожених тензија међу водећим геополитичким актерима, а у светлу све израженијег сукоба између Истока и Запада, Балкан поново добија на значају. Актуелна ситуација у Европи и свету ствара нове предуслове за нове манифестације у овом подручју, као простору конфронтације светских сила које исцртавају нове интересне сфере на геополитичкој мапи у 21. веку. Имајући, међутим, у виду да ће у деценијама које су пред нама геополитичке опције све више бити повезане са географијом транзита, превазилазећи географију природних ресурса или пак војну географију, значај осовине Атина-Београд је неоспорно велик."

   Одговарајући на питање да ли данас народи Балкана хладнокрвно и рационално могу да се суоче са размирицама и међусобном нетрпељивошћу која карактерише балканску свакодневницу, и да ли смо извукли поуке из грешака прошлости, др Пећинар је истакла да: "Данас, 100 година након Великог рата, у тренутку када смо сведоци једног геоисторијског тренутка, у коме четврта индустријска револуција са свим својим пратећим, друштвеним, економским, политичким последицама и ефектима, а у спрези са забрињавајућим недостатком система периферијалне, али и глобалне безбедности, сa разликaмa на Балкану се тешко можемо суочити хладнокрвно. Овде се поставља питање који "рецепт" треба применити како би се избегло понављање грешака из прошлости. Један квалитетан, суштински културни дијалог, настојање да своје суседе што боље упознамо, уопште једна интензивнија културна дипломатијa сваке земље, по мом мишљењу, могла би у великој мери допринети смањењу напетости међу суседним земљама, а дугорочно и стабилизацији области. "

   Коначно, у одговору на питање да ли ће Балкан икада престати да представља "буре барута", сарадница нашег Центра је уместо прогнозе, чије је давање сматрала неадекватном, указала на значај анализе савремених стратегија из једне историјске перспективе, истичући светао пример грчког премијера Венизелоса, чије деловање је превазилазило локалне оквире, а које може представити, на известан начин, и смерницу за будућност. Током читавог свог деловања био је заговорник сарадње на Балкану, сматрајући успостављање савеза основним предусловом успостављања и одржавања мира и равнотеже на узбурканом балканском тлу. Посебно је подвукла да Фондација Венизелос, која планира и оснивање огранка у Србији, може имати конструктивну и корисну улогу у продубљавању балканске сарадње и већ поменутог културног дијалога.

НА РУССКОМ
rus

ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
gre

ÎN ROMÂNĂ
rom

НА БЪЛГАРСКИ
bul

IN ENGLISH
eng

EN ESPAÑOL
esp

Српска Православна Црква

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара


Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Њ.К.В. Принцезa Катаринa (Toмиславова) Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Руски Царски Дом

Грузински Краљевски Дом

Грчки Краљевски Дом

Румунски Краљевски Дом

Њ.В. Цар Симеон II Сакскобургготски од Бугарске

Друштво Српских Грбоносаца ''Милош Обилић''

Сибирска хералдичка колегија

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Хералдички Уметник Срећко Никитовић

Хералдички Уметник Небојша Дикић

Хералдички уметник Љубодраг Љ. Грујић

Хералдички уметник Ђорђе Реџа

ПОСМАТРАЧ

Издавачка кућа ''Конрас''

Савез Православних Хоругвоносаца

Русское Имперское Движение

Иконограф
Драган Јовановић

Српска.ру

Часопис за књижевност и културу ''Људи Говоре''веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер