Грб Краљевине Србије Грб Центра
ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ

064/ 201 27 26
czipm@yubc.netГрб МелбурнаЗАТОЧЕНЕ ЗЕМЉЕ СЛОБОДАН ГРУМЕН
Немања С. Мрђеновић    Ових дана из штампе је изашла збирка песама Бошка Р. Маринкова «Заточене земље слободан грумен», у издању Центра за Истраживање Православнога Монархизма из Београда. Србска читалачка јавност чекала је на овакав бисер наше уметничке књижевности, као жедна земља кишу. Ово је књига коју сваки србски дом мора имати у својој библиотеци, а наручити је могу управо преко сајта Центра (www.czipm.org) или путем телефона 064/ 201 27 26.

    Маринков, иако млад песник, већ је познат нашој јавности и љубитељима писане речи, посебно родољубиве поезије. Као што се наводи у «Cлову о аутору»: Бошко Р. Маринков је «члан Краљевскога Књижевнога Клуба «Карађоревић» из Београда и Књижевнога Клуба «Ђура Јакшић» из Српске Црње. Објављивао је у многим часописима из Отачаства и расејања, дела прозне и поетске природе. У два наврата поезија му је објављивана у збиркама прозе и поезије Књижевнога Клуба «Ђура Јакшић». Говорио је на духовне (студент је теологије у Београду- оп.аут.), повесне и националне (годинама је био председник Обласнога одбора за Банат Отачаственога покрета Образ, а тренутно је секретар у ЦЗИПМ- оп.аут.) теме на десетинама предавања и трибина широм Отачаства».

    Сада нам се Маринков представља и са првом самосталном збирком, која је штампана са благословом Његовога Преосвештенства Епископа Банатскога Г.Г. Никанора. У њој се налази преко двадесетпет наслова, које песник посвећује «од свих последњи, Њој Разапетој а од земаљске пролазности далекој, Мајци, Србији
                                                          Светој»!

    Управо у оваквом тону се надовезују речи којима он оплакује, слави и подиже крстоносно Cрбство, и вапије за Божанском правдом. У његовим стиховима не може се ни наслутити некакав шовинизам, безнађе или духовни немир, у које се лако уплићу они који се литерарно баве овим темама. Стихови које он исписује преплићу се као гране ружинога грма и шире слатки мирис тамјана, славне историје, данашњице и сутрашњице. У тој «башти мисли» свако може да пронађе пупољак по својој мери, ту за свакога има речи утехе, охрабрења, саосећања и подстрека. Иако препуна различитости, збирка је маестрално укомпонована у једну компактну целину, где свако може наћи одмора души. Што и јесте крајњи циљ сваког поетског прегнућа.

    Бошко Р. Маринков је човек великога дара, великога срца и милостиве душе. Он разуме све наше страхове и патње, и баш њима се обраћа. Спушта се дубоко у наше душе, чак и онима који мисле да их нико не може разумети, па се обраћа и сужњима у логорима, и душе и тела, и поје им:

Знам да у тишини где радости нема
Спознајеш укус слободарског трена,
Док горчину пијеш.


    Он једнако брине и за будућа поколења, јер га као врсног србског песника, све ране његова рода боле, па се с правом пита:

Чиме ће се осолити погача србљанска
и са чиме земља натопити,
ако појилу заблуда земних
и бачви отрова похрле многи?


    Али ни са свим бригама на својим плећима, песник не пада у очајање, он види излаз:

Кондаци гласни
На образу невеста
За мучене кораке
Заспалих мужева,
Берачи осмеха
И молитве јутарње
Завет сте страшни
И ново свитање!


    И не само што види тај излаз о коме нам пева, он њиме смело ступа и сам себе квалификује као одметника од овога света, па нам свима објављује:

Грб фамилије МаринковПред онима,
Које Сунце успављује,
Шизматик сам јуродиви!
Веран Цару и Царици
И сваком брату маленом.
А стаза?
Стазом ме водише Свеци и Ускоци,
А ја, за њима, па како буде!

Признајем, суду земаљском,
Кривац сам, непокајни!
И нека опрост ми ускрате
И мени и мојој деци.
А живот?
Живот ме чека где су Свеци и Уcкоци,
А ја, ка њима, па како буде!


    Нема сумње да ови стихови спадају у ред безвременских и ванвременских остварења, каква тек ретко засијају на нашем небу. Ова збирка, као ниска бисера, сија својом лепотом и вредношћу, од корице до корице и немогуће је издвојити сјајније или мање сјајне. Напокон смо добили још једног великана пера, равнога оцима уметничке књижевности у Срба.

    Сам песник је једном приликом изјавио да ми «наша дела стварамо за будућа поколења» и заиста је витешки одржао реч, стварајући ову збирку која је својим квалитетом већ антологијска. Заблагодарити му на овоме не можемо другачије до његовим стиховима:

Ратниче,
Заточене земље слободан си грумен
и Васкрса чедо!
Бошко Р. МаринковНемања Мрђеновић

(Објављено: ''Светски српски глас'', Мелбурн, 7.(20.) септембар 2005., стр.23.)

Српска Православна Црква

Епархија Рашко-Призренска - најновије информације са Косова - сведочења о терору над Србима

Принц Александар Карађорђевић

Кнез Александар Карађорђевић

Иконографска радионица Павловић
веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер