Грб Краљевине Србије Грб Центра
ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ

064/ 201 27 26
czipm@yubc.netГрб града Београда


Фантомски победник конкурса

Комисија за грб и заставу СО Димитровград* игнорисала одлуку Извршног одбора и награду доделила – непознатом аутору


     У цењеном листу «Политика» је 6. марта 2004. године објављен Јавни конкурс за израду грба и заставе општине Босилеград. По основу овога Јавнога конкурса, а у складу са предоченим пропозицијама, учешће је (као један од кандидата) узео и Одбор за хералдичке и генеалошке студије Центра за истраживање православног монархизма. Приступили смо овоме послу са великом озбиљношћу.
     Наш предлог изгледа грба (у варијанти основно, средњег и великог грба) и заставе је, прослеђен на прописани начин и благовремено Комисији за грб и заставу Скупштине општине Босилеград.
     После извеснога времена, телефоном нас је позвао уважени председник Извршног одбора општине Босилеград, господин Горан Стојанов, и честитао на идејноме решењу грба. Изразио је велико задовољство предложеним хералдичким решењем и оценио је наш предлог грба најбољим међу пристиглим, док је наш предлог заставе оценио, као другопласирани. Остало је да се чујемо након коначне одлуке општинске комисије...
     Речена Комисија је заседала 25. маја 2004. године. Отворени су пристигли шифровани предлози и утврђен је њихов предлог за I, II и III место за идејна решења грба и заставе. Потом је установљено ко су предлагачи представљени шифрама, али само за предлоге, које је комисија предложила за прва три места! Остали предлози су (према Записнику са седнице Комисије – у прилогу) враћени предлагачима и потпуно су искључени из даље процедуре избора грба и заставе, што је и природно.
     Како је и очекивано, Комисија је за I место предложила наш предлог грба, док је наш предлог заставе предложен за II место. Овакво решење Комисије је потом упућено Извршном одбору ради достављања одборницима Скупштине општине ради даљега поступка и формалнога усвајања.
     Скупштина општине Босилеград је заседала 10. јуна 2004. године и донела Закључак о избору предлога и одређивање награде за грб и заставу Општине Босилеград (у прилогу).
     Међутим, овде долази до волшебног ишчезнућа нашег идејнога решења са листе предлога, коју је установила Комисија. Уместо њега, појављује се једно од идејних решења које није ни дешифровано и наводно је враћено предлагачу (како стоји и у поменутоме Записнику). Наиме, Скупштина општине усваја предлог комисије у готово неизмењеноме облику, с том разликом што је шифра предлога грба број један (тј. нашега предлога) замењена. У поменутом Закључку заиста стоји да прву награду добија ''предлог број 1.'', али шифра није наша (тј.: ''ЦИПМ'') већ: ''83987''. Дакле, дејством неке надприродне силе, шифра 1. предлога се ''трансформисала'' из ''ЦИПМ'' у ''83987'' у ''непрегледном'' вртлогу општинских ходника између комисије, Извршнога одбора и Скупштине општине!?
     Сумњамо да ћемо икада сазнати ко је представљен поменутом шифром, која се ''материјализовала'' ниоткуда, као и ко ће подићи обећану награду на општинској благајни! Биће, ипак, да у овоме нема никакве магије и мистике, већ да одговор на ову ''мистерију'' није у домену алхемије, него у далеко профанијим мотивима попут: злоупотребе службенога положаја и користољубља. Не заборавимо, наиме, да прва награда за грб победнику доноси 12000 динара, што није занемарљиво. Такође, довољно говори и чињеница да у Записнику о раду Комисије за грб и заставу Скупштине општине Босилеград није откривен идентитет предлагача, који се крије иза шифре ''83987'', док то није случај са шифрама осталих предлагача, који су се нашли на списку, који је предложила комисија и, доцније, усвојила Скупштина општине.
     У нади да се ради о дактилографској грешци, телефонски смо контактирали Председника Извршнога одбора, господина Горана Стојанова. Он је изразио искрено жаљење и разумевање за наше недоумице и примедбе и сложио се да је при избору предлога дошло до кршења Закона о локалној самоуправи, Статута општине и Одлуке о расписивању јавног конкурса. Вели да је на то и сам упозоравао одборнике... Такође, вели да је наш предлог и даље најприкладнији... Вели да можемо да се жалимо и парничимо...
     Била нам је то још једна лекција о ажурности наше локалне самоуправе и о злоупотребама и намештаљкама. Неке зле навике овде никада не одумиру!


Центар за истраживање
Православнога Монархизма

Ненад М. Јовановић

(директор)(Преузето: «Политика» бр.32604.; Политика Newspapers and Magazines д.о.о. ; Београд; 14. август 2004.; стр.16.)(*Нaпомена: Овде је, по свему судећи, дошло до штампарске грашке, будући да је реч о С.О. Босилеград, а не С.О. Димитровград!)

Српска Православна Црква

Епархија Рашко-Призренска - најновије информације са Косова - сведочења о терору над Србима

Принц Александар Карађорђевић

Кнез Александар Карађорђевић

Иконографска радионица Павловић
веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер