Грб Краљевине Србије Грб Центра

Под Високим Покровитељством 
Његовога Краљевскога Височанства 
Кнеза Александра Павла Карађорђевића
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''

 

ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ

064/ 201 27 26
czipm@yubc.net


ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!


О ГРБУ ДРАЖИЋА
Грб Дражића

О ПОРЕКЛУ АРМИГЕРА    За претке Дражића се зна да су пореклом из Кусатка, те да су у XVI или XVII веку прешли у тадашњу Војну Крајину, тј. Кордун. Aскурђел, Павао Дражић, населио се у Горњој Чемерници (данашња Oпштина Вргинмост). Дражићи су ту живели све до лета 1941.

    Као и сви Срби они су се тада нашли на мети усташких кољача и злочинаца. Један од првих који је убијен је био прадеда Вукашин Дражић (1900.-1941.). Његове кости и сада почивају у некој од јама Јадовна.

    Деда, Марко Дражић тада је пребегао са мајком, својом браћом и сестрама у Србију и тако смо се ми, Дражићи поново нашли на тлу са кога смо и потекли.


О НАСТАНКУ ГРБА    Прва верзија грба Дражића је настала 2004. године. Грб је био хералдички исправан, али далеко сиромашнији од ове коначне верзије, која је настала 21. априла 2006. године. Велика захвалност за настанак исправанога, лепога и оригиналнога грба припада господи Небојши Дикићу и Ненаду М. Јовановићу, на саветима и објашњењима, те госпођици Радмили Костић, која је уложила свој труд и умеће у цртању грба. Аутор блазона и мотоа грба је господин Ненад М. Јовановић.


СИМБОЛИКА ГРБА    РАДГОСТ - У земљи Љутича, у западнословеским земљама Радгост је био Виши бог. Најбогатији храмови у светом граду Ретра били су посвећени њему. Веровало се да је Радгост („Књига Коледа“) син Коледа и Радунице, а унук Дајбога и Маје Златогорке. Радгост је оличење трећег силаска Вишњег. Када је Радгост дошао на свет он је заурлао попут лава. Од његовог урлика тресли су се и Небо и Земља. Радгост је у ствари и имао главу лава што је указивало на то да је он оличење оног лика Свевишњег, који кажњава. Радгост је дошао на свет до зуба наоружан. У десној руци му је био маљ Сварога, а у левој штит на коме је била бивоља глава, симбол бога Велеса. На глави му је седела патка, која се појавила на почетку стварања света. Радгост је, као и његов отац Коледо кажњавао демоне и грешнике. Након силаска у доњи свет Радгост је постао загробни судија, који суди људским душама. Радгосту су посвећене задушнице 7. и 8. новембра (грудења), Родитељски Дан као и Дан Рода-Радгошча 21. априла (цветења). Од природних појава Радгост се везује за ветар. Места у кући која су му била посвећена су огњиште и кућни праг. Бог Радгост је заслужан што су наши суседи давно уочили да је душа Словена широка. У поређењу са осталим словенским боговима он је имао мања задужења али је био широко поштован. На грбу симболизује одбрану од непријатеља (маљ), те љубазност према пријатељима (рог са вином). Симбол је великодушности и принципијелности. Исказује понос носиоца на словенско порекло.

    ЗЛАТНИ ЕМАЈЛ - Дарежљивост, нада у боље сутра.

    ЦРНА БОЈА - Постојаност, подсетник на патње кроз које су преци Армигера прошли 1941. године - Да се не заборави.

    СЛЕПИ МИШ - Овде представља врхунског заштитника од зла. Многи словенски народи су користили слепог миша или његове делове (крила најчешће) као амајлије. Симбол је погледа у будућност и подсетник је на прошлост. Слепи миш, такође, привлачи љубав и богатство.

    ПАТРИЈАРАШКИ КРСТ – Симбол Хришћанства и тријумфа крајишких Срба над отоманским завојевачем. Такође, симбол је Словачке, јер је Армигер, по мајци, словачкога порекла.

    ЦРНИ ПОЛУМЕСЕЦ ОКРЕНУТ ВРХОВИМ НАДОЛЕ - Вековима је симбол, који су на своје грбове стављале и српске породице из Војне Крајне, тамо је био симбол победе над Турцима, а овде је искоришћен да покаже и носиочево порекло из тих крајева.

    МОТО - ''Всја ми љет сут, нo не всја на ползу'', преведено: ''Све ми је дозвољено али све не користи'' је стих из Прве Посланице Светога Апостола Павла (6,12). Симболизује носиочеву љубав према највишем људском идеалу - Слободи. Иако се у стиху нигде експлицитно не помиње слобода, реч је управо о њој. Стих велича унутрашњу и суштинску слободу - слободу од греха и страсти - слободу од робовања њиховоме створитељу - непомјанику. Апостол не говори о спољашњој слободи, која је често горе робовање, него када Вас неко затвори у тамницу...


БЛАЗОН ГРБА    Штит: На златноме, црни слепи миш у полету са сребрним патријарашким Крстом на прсима, у стопи црни полумесец врховима надоле

    Челенка: На кациги са овојницом и плаштом црним постављеним златним златни словенски бог Радгост

    Мото: Всја ми љет сут, нo не всја на ползу (на црквенословенскоме: ''Све ми је дозвољено, али све не користи'' /1.Кор. 6,12/)
Један од преживелих логораша код оскрнављенога обележја над јамама Јадовна
Један од преживелих логораша
код оскрнављенога обележја
над јамама Јадовна

Марко Дражић


Српска Православна Црква

Епархија Рашко-Призренска - најновије информације са Косова - сведочења о терору над Србима

КОСОВО - Истина нема власника!

ОДБОР ЗА КОСОВО И МЕТОХИЈУ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара

Епархија Западноевропска - Холандија


Српска Православна Црквена Општина Успења Пресвете Богородице у Цириху

Њ.К.В. Кнез Александар (Павлов) Карађорђевић

Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнегиња Јелисавета Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Никола и Кнегиња Љиљана Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Никола Петровић-Његош

Монархија кроз векове

Руски Царски Дом

Грчки Краљевски Дом

Руска хералдичка колегија

Руско Православно Монархистичко друштво

Словеначко хералдичко друштво

Српски хералдички Интернет магазин ''Глас хералда''

Иконографска радионица ''Павловић''

Амерички журнал за руске и словенске студије

Зауставите Б-92!

КОСОВСКА ГРАМАТА
веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер