Грб Краљевине Србије Грб Центра
MAINABOUT USSYMBOLSACTIVITIESTREASURYNEWLINKS WRITE US

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ПОЛИТИЧКУ
ТЕОРИЈУ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''

Удружење за Борбу
Против Болести Зависности
''Свитање''
УДРУЖЕЊЕ ЗА БОРБУ
ПРОТИВ БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ
''СВИТАЊЕ''

 

ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ

064/ 201 27 26
czipm@yubc.net


Чтец Немања С. Мрђеновић

„ДИГИТАЛНИ АНЂЕО“
- ПОМИЈЕ ЗА ДУШУ


Немања С. Мрђеновић


Храна за тело и храна за душу    Када добијемо прилику да угостимо доброг пријатеља, увек се потрудимо да пред њега изнесемо све оно најбоље што можемо да му понудимо. Спремићемо богат и укусан ручак. Ако смо у прилици припремићемо неко хладно предјело, богат пладањ домаћих сухомеснатих производа; далматински пршут, славонски кулен и ужички кајмак. Све ћемо то пажљиво и лепо да аранжирамо. Затим ћемо пред њега изнети домаћу супу, од свеже пилетине и резанаца које смо, ако је икако могуће, сами приредили. После супе износимо кувано месо неке домаће пернате живине, уз то обавезно и какав добар сос или умак. Касније, по реду, склонићемо кувано месо а изнети сарму. Кад завршимо са сармом износимо печење. На крају сигурно долазе колачи.

    А када гост оде, све оне остатке, од свих јела која смо са пажњом приправљали и уређивали, бацићемо у једну канту и за час ће се оно што је до малопре био предивни ручак претворити у сплачине и помије. Те помије ћемо бацити у валов да их свиње поједу.

    Као што човеку треба физичка храна да би његово тело добило драгоцену животну енергију, тако му једнако треба и духовна храна којом ће се старати за енергију своје душе.

    Храна за душу једног хришћанина пре свега јесте молитва. Изнад сваке друге молитве- евхаристијска. Но и за Евхаристијску молитву се треба спремати. Као што оним богатим ручком од раније не можемо нахранити бебу, тако ни на Евхаристију не може доћи онај ко за њу није „стасао“. Да би човек довољно стасао у духовном смислу, мора на првом месту да прихвати веру у Господа Исуса Христа, да разум спусти у своје срце и тако да научи Символ вере. Након овог „мајчиног млека“ вере хришћанске, мора да се крсти. Крштењем ступа у Цркву, тело Христово. Тај нови човек, хришћанин, пере своју душу и развија своју веру кроз молитву. Молитва је за хришћанина директни разговор са Богом. Да би што боље разумео речи молитве које су му на уснама, он „купа“ свој разум у речи Господњој. Хришћанин чита Свето Писмо, чита дела Светих отаца. Слуша проповеди својих пастира. Живи јеванђељским животом. Тек тај хришћанин који се труди свим својим слабим мишицама да живи животом достојним хришћанина, а своју немоћ предаје у руке Христу, тек тај је спреман за Евхаристију.

    Хришћанин на земљи никада неће остати без пријатеља и савезника. Господ му је савезник у сваком часу живота. Али исто тако никада неће остати ни без непријатеља, пре свега самог себе и своје слабости. Док год постоји и један хришћанин, постојаће и барем један антихришћанин.

    Зато је Господ кроз Јеванђеља дао човеку пример, путоказе, штит и оружје како да издржи на том путу. Свети оци, као они који су се нарочито истакли својим витештвом на том и таквом путу, вечито нам светле као буктиње на стази хришћанства која пролази и кроз мрачне пределе човековог света.

    Они су различите духовне дарове брижљиво изложили и изнели пред нас, да би се и ми хранили са те непатворене трпезе и да би и наше душе имале снаге да се освећују у заједници са Јединим који је Свет. Да су нам у исти мах, на истом месту и на исту гомилу изнели све што ће нас у животу чекати, била би то једна безоблична и обљутавела маса. Када би пред нас бацили и упозорења о антихристу и приче о Христу, и духовне опасности и духовна херојства, и боли и радости... ко би од нас могао својим немоћним снагама разабрати шта му ваља а шта не. Баш зато они та духовна јела пажљиво припремају, као ми телесна за наше добре пијатеље, па их пред нас редом износе. Христос као добри домаћин зна шта је за нас када добро а шта није и док се хранимо са трпезе коју је Он за нас приредио нећемо погрешити. Ако пробамо ми сами, без Њега, да справљамо храну за душу, јешћемо помије.


„Дигитални анђео“ – трпеза људска    Творци „слајд-траке“ „Дигитални анђео“ која се често назива и документарним филмом, сигурно су имали најбоље намере. Увидели су и која је трпеза љубави а која је трпеза раздора и желели су и другима да изнесу своја сазнања, али нису имали снаге да то ураде како треба. Очигледно је да се ни сами нису још наситили плодова из Христове баште, па им је фалило снаге да „ручак за пријатеље“ довољно пажљиво приреде и са довољно љубави поставе. Они су све што су имали сасули у једну канту („слајд-траку“), а затим у валов („Интернет“) очекујући да ће се пријатељи са ужитком наситити. То је нажалост немогуће.

    То што су те помије („Дигитални анђео“) направљене од делова квалитетне хране, не значи и да су укусне и да ће од њих бити какве користи. Истина је да у „Дигиталном анђелу“ има и те како великих истина, да има и изузетно важних информација за сваког хришћанина, као и да је ретко шта уопште неистина, мада има и тога (нпр. Прича о „снимцима крика из пакла“ који је наводно направљен у СССР-у је добро познати трик једног финског новинара који се тим „перформансом“ својевремено ругао Руској православној цркви) , али у оваквој комбинацији то су само духовне помије.

    Плодови овог труда нису мир, смиреност, учење, развој већ управо супротно. Они који гледају овај „филм“ у себи касније препознају узнемиреност, страх, параноју, очајање. Већ самим тим довољно је речено о погубности коју он са собом носи. Ако знамо да нам здрава духовна храна треба улити духовну снагу, онда нам је јасно каква је ово храна за душу.


Из чије нам кухиње стиже    Непознати састављачи нам на почетку „слајда“ кажу и да за свој пројекат имају благослов, али не желе да нам кажу чији. Тај благослов, будимо јасни и прецизни, није дошао нити ће икада доћи из Православне Цркве. По методама које препознајемо код састављача претпостављамо, мада не знамо и не тврдимо да је тако, припаднике тзв. Истинске Православне Цркве у Србији. Ако и нису то њени формални чланови, онда је неко са њиховим менталитетом.

    То је једна група „зилота“, односно ревнитеља која је иступила из СПЦ и основала нову „цркву“, односно припојила се једној од „Грчких истинско-православних цркава“ чији су чланови опет раније напустили Грчку Православну Цркву и основали себи нову „истински православну“.

    Њихове су тврдње да Српска Православна Црква, као и остале помесне Цркве, немају благодат Духа Светога и да више нису права Црква у пуном смислу те речи, већ су то они. Односно свака, од неколико десетина тих малих групица тврди то за себе, отписујући све остале.

    Из оваквог окружења често се чују параноични крици о доласку антихриста и упирање прстом у различите личности као антихристе лично. Чувајући се овакве параноје морамо се добро чувати да не одемо и у другу крајност па да се не опустимо превише. Морамо пазити да имамо добру меру у свом животу, а наша мера јесте Христос. Јер ми чекамо Христа а не антихриста. Ми се спремамо за сусрет са Царем и зато се трудимо да будемо што чистији да би смо достојно стајали пред Њим и што јачи да би смо смело ступали за Њим.


Шта да радимо ако смо већ
„јели“ из овог „валова“    Није нам се једном десило да у гостима пред нас изнесу јело о коме смо доста слушали али га никад нисмо пробали. Домаћин нам каже које је све састојке употребио и за све то знамо да је добро, међутим кад пробамо испостави се да му укус и није баш тако пријатан. Па ако тада и поједемо, да не увредимо домаћина, сигурно то нити ћемо поново јести нити ћемо другима спремати. Такође, то не значи да нећемо касније поново јести оне исте састојке за које знамо да су укусни и здрави у другим јелима.

    Тако и са „Дигиталним анђелом“ и другом здравом и нездравом духовном храном. Ако је добра, радо ћемо је поново пробати и делити са другима. Ако је лоша избегаваћемо је.

    „Дигитални анђео“ ћемо одбацити, али ћемо своју свест оставити отворену да састојке препознамо и у другим, далеко брижљивије састављеним јелима.

    Испраћемо укус због кога очајавамо и хранићемо се здравом духовном храном. Умирићемо свој дух и гледати да га ојачамо тако да можемо са страхопоштовањем и и неизмерном љубављу да кажемо „дођи Христе“, а да се не уплашимо апокалипсе. Ми не знамо ни дана ни часа када ће Он доћи, као лопов у ноћи. Многи ће пробати да нас преваре, али ако имамо довољно снаге, ако смо правилно развили дух и тело, неће нас савладати. Једино чега се требамо плашти јесте наша лењост, да нас не изненади Христов други долазак у слави. Ако га дочекамо спремни, апокалипса за нас није крај већ почетак. Долази живот будућега века.Дигитални анђеоСрпска Православна Црква

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара

Епархија Западноевропска 
- Холандија


Српска Православна Парохија 
Светога Василија Великога 
- Хелсингборг

Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнегиња Јелисавета Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Никола и Кнегиња Љиљана Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Руски Царски Дом

Грузински Краљевски Дом

Грчки Краљевски Дом

Српско хералдичко друштво ''Бели Орао''

Друштво Српских Грбоносаца ''Милош Обилић''

Руска хералдичка колегија

Сибирска хералдичка колегија

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Хералдички Уметник Срећко Никитовић

Уметничка Радионица ''Завештање''

ПОСМАТРАЧ

Издавачка кућа ''Конрас''

Каљевски Ред Витезова

Равногорски Покрет Вишеград

Савез Православних Хоругвоносаца

Руске победе

Иконограф
Драган Јовановић

иконопис
фреске
рестаурација
консервација
мозаик 
дуборез
позлата

MARSMEDIA
веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер