Грб Краљевине Србије Грб Центра

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ПОЛИТИЧКУ
ТЕОРИЈУ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''

Удружење за Борбу
Против Болести Зависности
''Свитање''
УДРУЖЕЊЕ ЗА БОРБУ
ПРОТИВ БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ
''СВИТАЊЕ''

 

ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ

064/ 11 67 568
czipm@yubc.net

Константин Философ
О СРБИЈИ ИЗМЕЂУ ИСТОКА И ЗАПАДА
ЗА ВЛАДЕ СВЕТОГ ДЕСПОТА СТЕФАНА ВИСОКОГ*

Грбови Лазаревића
(реконструкција Драгомира Ацовића)

   А пре, кад је утврдио право пријатељство са западним (владарима), кад је у град по имену Будим ишао, где су се сабрали западни краљеви и друга господа код краља угарског, (који је требало да иде) у Констанцу и у Рим на крунисање, деспот Стефан је изнад свих и пред свима најсветлији био и више од других видео се као месец међу звездама, и из далека свако га је (могао) опазити; сви његови савети (беху) чврсто на (свом) месту.

   Од угарске земље доби много дарова: утврђене градове и села и (много шта) друго о чему знају и околне државе. И не само то, него и седам година после краљевог доласка, када се (краљ) вратио, Деспот је сваке године одлазио на сабор (западних владара), и никада се није вратио а да није добио (нове) градове и земље. Тако је он лично к њима ишао а они су к њему долазили. (И) не само (то), него је и у његовом Белом граду /Београду/ пре овога понекад боравио краљ (угарски); и прелажаху по угарским и српским градовима (тако) као из (своје) куће у (своју) кућу; о чуда, кад је ко где овако (нешто) чуо?! У свету су источни владари (били према) западним (владарима) непријатељски (расположени), пленили су (им) земље и ратовали су једни с другима, а овај (деспот Стефан) шаље своју војску источним (владарима) на западне, а западним (владарима) лично одлази да тражи савете. Обе ове (ствари) радио је јавно и то више година. И стварно, нико, заиста не чињаше овако нешто, него само он једини, велики и необичан у премудрости и снази. И после њега, то остаде као неки утврђени закон. Ни западним (владарима) ово није било једноставно да трпе, али су знали да је (он) као неки штит и непоколебљива сила; а свештеници њихови говораху: ''Још се молимо за благочестивог Деспота који је у српској земљи.''

   Долазили су њихови најблагороднији и најхрабрији да служе Деспоту, као да је краљ. А на сабору свих великаша један од витезова благочестивог (Деспота) победи (на турниру) најјаче и узе победнички венац.

   Овај (деспот Стефан) имаше право да и благородним краљевима и славним витезовима додељује (витешка) одличја, тако да су се они поносили, (сматрајући да су изнад) краљевих (витезова), говорећи: ''Мени Деспот даде витешки чин.''

   Да кажемо нешто и о источним (владарима). Поменути султан удостојаваше га (тј. Деспота) (многим) похвалама и љубављу због његове изузетности. Кад (ухвати) и свеза заповедника своје војске (Михаил-бега), рече онима који су молили за њега: ''Ако не добијем од брата свога Деспота (његово) мишљење, нећу га пустити.'' Посла (поруку Деспоту са молбом) за савет а овај одговори: ''Ако хоћеш да змију храниш у своме дому, онда је свежи и одрежи јој реп.'' Чувши ово, (султан) не ослободи (Михаил-бега) све до своје смрти. Тако (је било) и са свим осталим саветима.

   Султан војеваше на истоку, а (опет) посла своју војску преко Босне на Угре; угарске банове који су тамо дошли заробише и поразише; доведоше их султану и (захваљујући) Деспотовом заузимању откупише се новцем и избегоше горку смрт. Ово се догоди са Петром и Иванишем Мировијским.

   Султан се врати (кући) и робље бугарско које (султан) Муса беше прогнао врати. Султан поживе у миру са свима са којим је од почетка љубав утврдио. Умре у Адријанопољу (мирно), не војујући, а његову смрт сакрише од (моћника).

   Кад Деспоту стиже глас о томе шта се догодило, многи су га подбуњивали, чак и неки од источних (владара). Он одговори: ''Заклео сам се султану да ћу добро учинити његовој деци.''


Грбови Лазаревића
(реконструкција Драгомира Ацовића)
*Одломак из књиге: ''Живот Стефана Лазаревића Деспота Српског''; Издавачки фонд Српске Православне Цркве Архиепископије Београдско-карловачке; Београд: 2009; стр.86-88.
Српска Православна Црква

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара

Епархија Западноевропска 
- Холандија


Српска Православна Парохија 
Светога Василија Великога 
- Хелсингборг

Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнегиња Јелисавета Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Никола и Кнегиња Љиљана Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Руски Царски Дом

Грузински Краљевски Дом

Грчки Краљевски Дом

Српско хералдичко друштво ''Бели Орао''

Друштво Српских Грбоносаца ''Милош Обилић''

Руска хералдичка колегија

Сибирска хералдичка колегија

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Хералдички Уметник Срећко Никитовић

Уметничка Радионица ''Завештање''

ПОСМАТРАЧ

Издавачка кућа ''Конрас''

Каљевски Ред Витезова

Равногорски Покрет Вишеград

Савез Православних Хоругвоносаца

Руске победе

Иконограф
Драган Јовановић

иконопис
фреске
рестаурација
консервација
мозаик 
дуборез
позлата

MARSMEDIAСрпска Мрежа - Сабор српских удружења из Српских земаља и Расејања
веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер