Грб Краљевине Србије Грб Центра
ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ

064/ 201 27 26
czipm@yubc.netЦРТИЦЕ О РАДУ
ЦЕНТРА ЗА ИСТРАЖИВАЊЕ
ПРАВОСЛАВНОГА МОНАРХИЗМА    Милошћу Божјом, а као остварење замисли мученички пострадалога господина Небојше М. Крстића, свој рад је устројио и одпочео Центар за истраживање Православнога Монархизма.

    Рад на осмишљавању Центра за истраживање Православнога Монархизма је и одпочео блаженопочивши Небојша М. Крстић, почетком 2001. године Господње. Већ тада су постављени организациони темељи овога Удружења, а успостављен је и његов први одбор: Одбор за хералдичке и генеалошке студије. За председника овога Одбора је постављен Ненад М. Јовановић, а отпочело је и образовање осталих студијских и територијалних одбора (обласних, општинских, месних...).

       Прво представљање Центра за истраживање Православнога Монархизма било је на трибини: ''Шта је Православни Монархизам'', приређеној у свечаној сали Скупштине царствујушчега града Ниша, 22. јуна (5. јула) 2001. године Господње. Овом приликом су основне поставке рада и идеје Центра предочили управо Небојша М. Крстић и Ненад М. Јовановић. Ово се узима као почетак наше јавне делатности и рада на обнављању здравога српскога друштва.

       Међутим, нерасветљеном и трагичном погибијом покретача Центра, Небојше М. Крстића (о Ваведењу Пресвете Богородице 2001. године Господње), на неко време је обустављен рад на уобличавању и устројавању Удружења. Ипак, и поред свега, пронашли смо снаге да продужимо свој рад...

      Пре свега, било је неопходно да се правно уобличи и озваничи наш рад. Регистрацији је предходило заседање Скупштине оснивача и Оснивачка седница Центра, 15. (28.) фебруара 2002. године Господње, када је усвојен и Статут Центра за истраживање Православнога Монархизма. Реченим одлукама и Статутом је предвиђено да су органи Центра: Скупштина, Управни одбор, Директор, Заменик директора, Секретар и Благајник. По хијерархијскоме принципу, после погибије Небојше М. Крстића, за директора Центра је постављен Ненад М. Јовановић.        Центар за истраживање Православнога Монархизма је уписан у Регистар удружења, друштвених организација и политичких организација, Решењем број 3/1 – 351/6 – 2002 – 07, Министарства правде СРЈ, које је потписао Помоћник министра господин Звонимир Томовић, 3. (16.) 5. 2002. године Господње.

       Од тада почиње још делотворнији рад путем: одржавања трибина, објављивања наших истраживања у штампи, гостовања на електронским медијима, осмишљавања бројних хералдичких знамења, а све у циљу истицања веродостојних вредности српскога народа, оличених у саборној, народној и православној Краљевини. Уосталом, горе наведено ми и схватамо као превасходни разлог и задатак нашега рада.

       Овако схваћен, наш задатак, настојимо да остварујемо: образовањем студијских одбора и радних група (из области: богословља, историографије, хералдике, генеалогије, права, философије, књижевности...); приређивањем трибина, расправа и саветовања; објављивањем издања непрофитне природе и сл.

       Из реченога излази да ми циљеве оваквога нашега рада видимо као: промовисање, сведочење и афирмисање Православних монархистичких и предањских српских вредности; залагање за обнову Православне Монархије, као изворнога облика српске државности; истраживачки рад из области богословља, историографије, хералдике, права, философије и сродних наука и залагање за примену истраживачких достигнућа Центра, на начин на који то може да допринесе духовној, народној и културној обнови српскога народа.

    У складу са веома ограниченим средствима, којима располаже, Центар се труди да што делотворније сведочи о неопходности васпостављања слободне, православне, саборне, националне и домаћинске Монархије у Срба. У томе смислу, наши сарадници организују и суделују на бројним трибинама и објављују своје радове у националној штампи у Отачаству и расејању. Такође, користи се свака прилика да се српска Идеја посведочи гостовањима на електронским медијима. Покренут је и званични интернет сајт Центра, који је прилично посећен и којега заинтересовани могу да посете на интернет адреси: www.czipm.org. Поред наведенога, Центар настоји да развије и сопствену издавачку делатност.

    Нарочито живу делатност је развио наш Одбор за хералдичке и генеалошке студије, који је осмислио извесан број месних, корпоративних и породичних грбова, од којих су поједини получили благослове и одобрења употребе од стране надлежних Архијереја Српске Православне Цркве (реч је о Њиховим Преосвештенствима Епископима Г.Г. др. Иринеју Бачкоме, Хрисостому Жичкоме и Никанору Банатскоме). Оваква делатност Центра је наишла на похвале и признања веродостојних ауторитета из бранше, попут: Међународне асоцијације хералда аматера, Руске хералдичке колегије или Македонскога хералдичкога удружења.

    Нарочиту пажњу Центар поклања развијању теоријских поставки и веродостојној интерпретацији српских предањских државотворних узора, у чему су нам непогрешиви путовођи: Свети Сава Српски, Свети Владика Николај Жички, Епископ Будимски др. Данило (Крстић), Небојша М. Крстић и др... У томе смислу се старамо да дамо исправно тумачење и поглед на нашу народну повест, али и на наше богословско, политиколошко, правно, философско, уметничко и друго наслеђе. Богу хвала, ни овакво наше настојање није остало сасвим незапажено ни код нас ни у свету, упркос упорноме прећуткивању наше делатности у огромноме броју медија (свакако оних ''највећих''). Један од резултата таквога нашега досадашњега рада јесте и наше учешће на Међународноме конгресу: ''Православље, омладина и будућност Русије'', којега је од 3. до 5. марта ове године организовао у Санкт-Петергсбургу Сабор Православне интелигенције. Овај реномирани научни скуп је остварен уз подршку и сарадњу са тамошњим кључним Црквеним, просветним, градским и др. институцијама. Конгресом је председавао Његово Високопреосвештенство Архиепископ Тихвински др. Константин (Горјанов), а Центар су представљала тројица наших сарадника, од којих је један и лично учествовао конгресним заседањима.

    Центар редовно прати сва битна збивања у нашем народном животу и настоји да да свој допринос у решавању бројних проблема са којима се као народ суочавамо. У својим редовним обраћањима српској јавности третирамо бројна питања од духовнога, политичкога, повеснога, па и хуманитарнога интереса...

    Надамо се и тежимо братској и плодној сарадњи са свим сродним организацијама, као и са истакнутим појединцима, који деле наша уверења и тежње. У томе смислу, радујемо се свакоме саборцу и свима добронамерно пружамо руку.Центар за Истраживање
Православнога Монархизма

Ненад М. Јовановић
(директор)

(Објављено: ''Светски српски глас''; Мелбурн; 13. март (20. април) 2005.; стр.23. и ''Слобода или смрт''; Честерфилд; Митровдан 2005.; стр.25.)


Српска Православна Црква

Епархија Рашко-Призренска - најновије информације са Косова - сведочења о терору над Србима

Принц Александар Карађорђевић

Кнез Александар Карађорђевић

Иконографска радионица Павловић
веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер