Грб Краљевине Србије Грб Центра

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ПОЛИТИЧКУ
ТЕОРИЈУ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''

 

ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ

064/ 201 27 26
czipm@yubc.net

Ing. Дејан С. Шуњка

ДУХОВНА ГЕРИЛА


    Свих ових година пажљиво сам пратио догађаје у бившој Српској Спарти. Кажем ''бившој'' јер да она и данас постоји не би прорадио путујући циркус по имену ''Црногорска православна црква'' или дукљанска ''академија'' и све то на неком ''црногорском'' језику. Цетињски манастир ни Турци нису дирали, а цетињски либерали редовно шаљу децу да га каменују. Слушао сам шта причају Мираш Дедејић (''митрополит Михајло'') и Јеврем Брковић, у наступу толеранције (то је овде врло модерна реч) купио сам пар бројева његовог Црногорског књижевног листа (у слободној је продаји на новинским киосцима у Београду и нема баш много везе са књижевношћу), али те бајке ни пас с маслом не би прогутао. ''Црногорски'' историчар Сретен Перовић написао је неколико дебелих књига о историји Црне Горе на задату тему ''ми нијесмо Срби и сад ћу то научно да докажем''. Водитељка ТВ емисије потпуно га је збунила простим питањем – ''има ли у вашим књигама нових података или су нова само тумачења?''... Људи као што су тројица гореспоменутих могу бити само агенти тајне полиције или потпуни лудаци, трећег објашњења нема.

    Ипак, како то често бива код Срба, народ је бољи и паметнији од својих вођа. На последњем попису 30 посто људи у Црној Гори за себе кажу да су Срби, а ако Ђукановићев режим то признаје, има их бар 10 посто више. Српским језиком, по истом попису, говори више од 60 посто црногораца. Шта се дешава у главама Црногораца (са великим ''Ц'') који говоре српски? Како ти људи ноћу спавају и шта виде када се погледају у огледалу? Негде сам прочитао да је неукусно доказивати да су црногорци Срби. Зашто се велики број њих ипак, јавно и жестоко, одриче свог српства? Секула Дрљевић, Савић Марковић – Штедимлија, Милован Ђилас – чини ми се да олако сваљујемо кривицу на ''идеје'' ових пробисвета. Не, то је сувише једноставно објашњење. Црногорци су нарочито сујетни и егоистични, српски речено самољубиви. Тешко им је да прихвате да су они само део српског народа, (немају тапију на јунаштво, требало је бити Србин – јунак и на бојиштима далеким од Црне Горе), па ће радије бити други народ, макар измишљен и мали, него други у много већој целини по имену Српство. Нека се на мене наљути ко год се препозна, али ово се у доброј мери односи и на Србе из Црне Горе...

    А сад на крају и пар речи о референдуму и његовом исходу, логичном завршетку свега што сам описао и већег дела који сам прећутао. Вође опозиције (иначе, скоро сви су по националности Црногорци), тј. Блока за заједничку државу, пристали су на тешка правила игре. Без права гласа остали су људи из Србије, рођени у Црној Гори, рачуна се да их има преко 200 хиљада. Тачно је да они овде гласају на изборима и Србији плаћају порез, али ово није обично изјашњавање и, да је правде и поштења, ипак их је требало питати за мишљење. У том делу је било страних притисака, а то најбоље видимо сад после референдума – Хавијер Солана је међу првима пожурио да ''Црногорцима'' честита на ''зрелости'' и није заборавио да пљуне Коштуницу, националистичког вођу из Београда. Да причу упростим до краја – независној Црној Гори радују се само српски непријатељи, то не признају само злонамерни, необавештених већ одавно нема.

    Славко Перовић, поглавица Либералног савеза Црне Горе, своје присталице је светим Василијем Острошким заклео да гласају за независност. Један отворени атеиста – безбожник своје зеленаше (непрецизно име јер су стари зеленаши били – Срби) заклиње српским светитељем, рођеним као Србин Стојан Јовановић у Поповом Пољу у Херцеговини! Реч ''лудило'' сам већ употребио, стварно ми треба речник да опишем наш српски јад и пад у понор без дна.

    Гледам ових дана на телевизији младе људе на улицама црногорских градова. У пијаном бесу и пркосу славе своју самосталност и стварно верују да ће им бити боље без Србије. И пре ће стићи у лепши живот оличен у Европској Унији. У рукама им се вијоре ''државне'' заставе Црне Горе. Сећам се кад је Милов режим одбацио тробојку и прихватио ратни барјак Николе Петровића – Његоша, али са жутим орлом на тамно црвеној позадини. Оригинални бели орао пожутео је од стајања у музеју, баш згодно – тако им се чини да су још мање Срби. На неким местима ова моја прича из трагедије прелази у комедију...

    Шта да кажем на крају? Не верујем у теорије завере али верујем у теорије интереса. Одвајањем Црне Горе завршена је још једна фаза у растакању и дробљењу Српства на Балкану. Када прославе и заслужено се одморе, светски моћници и њихови пиони на терену наставиће свој посао. Њихов нови задатак зваће се Војводина, Санџак (ми то зовемо Рашком) или ''Источно Косово'' (Прешево – Бујановац – Медвеђа), у редослед нисам сигуран, али ће ићи једно по једно, од Хитлера су научили да не треба истовремено отварати два фронта.

    У врло блиској будућности, српски народ на Балкану ће живети у још неколико, углавном непријатељских, држава. Одмах морамо наћи начин да одржимо духовно јединство и у том послу се не можемо ослонити на државу Србију, режим у Београду, династију Карађорђевића, САНУ па чак ни на Српску православну цркву или бар њене врхове, јер окупација прожима СВЕ поре српског друштва. Духовна герила– то су кључне речи за опстанак чистог Српства!

    А што се тиче Црногораца – нека иду с милим Богом! Ако не желе са нама – нећемо их задржавати, ако одбацују своје српско име – не требају нам! Ко зна боље – широко му поље, лепо каже наш народ. Без таквих отпадника бићемо јачи!


Српска Православна Црква

Епархија Рашко-Призренска - најновије информације са Косова - сведочења о терору над Србима

КОСОВО - Истина нема власника!

ОДБОР ЗА КОСОВО И МЕТОХИЈУ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара

Епархија Западноевропска - Холандија


Српска Православна Црквена Општина Успења Пресвете Богородице у Цириху

Њ.К.В. Кнез Александар (Павлов) Карађорђевић

Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнегиња Јелисавета Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Никола и Кнегиња Љиљана Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Никола Петровић-Његош

Монархија кроз векове

Руски Царски Дом

Грчки Краљевски Дом

Српско хералдичко друштво ''Бели Орао''

Руска хералдичка колегија

Словеначко хералдичко друштво

Српски хералдички Интернет магазин ''Глас хералда''

Руско Православно Монархистичко друштво

Русија Верних

Иконографска радионица ''Павловић''

Издавачка кућа ''Конрас''

Амерички журнал за руске и словенске студије

Зауставите Б-92!

КОСОВСКА ГРАМАТА
веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер