Грб Краљевине Србије Грб Центра

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''

 

ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ

064/ 201 27 26
czipm@yubc.net

ДА ВИНЧИЈЕВ КОД

(Књига коју је за суперглупаке написао суперинтелигентни писац)

Прикладан амбијент? (Ден Браун и Рон Хауард)

    Аутор је јасно, на почетку књиге, изнео које су ТРИ тврдње у књизи истините. Подвлачм ТРИ! Е сада, да су то ТРИ главне тврдње онда би то било бурно, али овако, он ТВРДИ да постоје МАСОНИ. Признајемо, постоје. ТВРДИ да унутар Римокатоличке организације постоји мања, али богата, конгрегација која се зове ОПУС ДЕИ, постоји и то. И на послетку, човек ТВРДИ да су описи свих уметничких дела, архитектуре, докумената (ПАЗИТЕ; ФИЗИЧКИ ОПИСИ ДОКУМЕНАТА, НЕ САМИ ДОКУМЕНТИ) и светих ритуала (то се односи како на паганске тако и на римокатоличке) потпуно тачни и прецизни. Ајде да му и то узмемо за истинито, мада је мало претенциозна тврдња.

    А сада о самој радњи. Како неко већ рече, добар крими роман. Све до после три стотине и неке странице роман је чиста крими прича. Јако питко писана, са одличним заплетима. Ден Браун је заиста мајстор за трилере како га ја назвао "People" магазин.

    Радња се дешава у Француској, у познатом музеју Лувр. Наравно, врти се око Да Винчијевих дела и његове интригантне прошлости.

    Писац генијално користи имена историјских личности, комбинујући их са данашњим местима која су такође светски позната али мање приступачна. Другим речима, сви на свету су чули за "тајну вечеру", али ко може да увећа ову слику 50 пута и провери да ли Свети Петар заиста има женске груди!? Или, ко од нас може узети "Мона Лизу" и прегледати да ли тамо има скривених порука!?

    Тек далеко после половине књиге, писац открива своју, не антицрквену него, искључиво антихришћанску тврдњу. Ни сама прича о Христосу који је, наводно, обичан човек, женио се проститутком и отишао у Француску јер није умро на крсту, него се само онесвестио; није оригинална.

    Ово је стара (сада ризикујем да ме назову анти-семитом ма колико то било апсурдно) Јеврејска прича, коју је чак и BBC екранизовао пре неколико година и која се реемитовала у време доминације великог холивудског хита "The Passion Of Christ".

    Ден Браун узима све теорије завере које постоје на свету и меша их у једну велику, заверу над заверама.

    Ипак, за сваког ко је имало упућен у тему, књига има неколико огромних пропуста. Наиме, стиче се утисак да је аутор обавио одличан посао код истраживања паганских ритуала, тајних друштава и архитектуре, али је рукопис почео и завршио са мизерним познавањем хришћанског учења. Његова објашњења, како је Црква вештаки извршила неку врсту "медијске кампање" против пред-хришћанских богова (и сада они јадни потпуно незаслужено носе епитете демона а пре Христа људи су веровали да су они баш добра бића), тешко је разлучити да ли су трагична, комична или једноставно ГЛУПА.

    Самог напада на Цркву Христову нема у књизи, наиме иако је "Црква" скоро свака друга реч у књизи, она се односи на Римокатолике а не на Цркву. Чак и на једном месту где се помиње Црква у четвртом веку он јој се обраћа као "Римокатоличка Црква", што је апсурдно, знајући да је та организација настала у ХI веку. Чак и о самим римокатолицима аутор има подељено мишљење, о структурама које су склоне либерализму, променама учења, интригама и сексуалним скандалима он има позитивно мишљење, док о "тврдим" римо-католичким струјама има само речи гађења.

    Изненађује и његово непознавање Ислама као друге велике религије. Он наиме не зна да Ислам признаје Христа за пророка као и ЦЕЛИ Стари Завет за истинито сведочење. С друге стране, сам аутор и нема проблем са Старим Заветом али на неколико места отворено каже да је "ЧИТАВ НОВИ ЗАВЕТ (ЈЕ) ФАЛСИФИКАТ".

    Овде се опет враћам на велики хит Мела Гибсона који је изазвао велика комешања у Јеврејској заједници. Ова књига (а ускоро и екранизација) долази као савршен Јеврејски одговор на екранизовано Јеванђеље. Старе приче у модерном окружењу.

    Читајући књигу непрестано имате утисак да би Ден Браун без сумње имао највеће дневнице како у "Зони Сумрака" тако и у "Трећем Оку", са чиме, као професионални новинар, заиста не бих имао проблем. Али речник који користи описујући Христа и хришћане ме заиста, као хришћанина, вређа.

    Ден Браун је добро прорачунао шта да ради. Опште је позната ствар да су САД већински протестантска земља, а и то да је њихов протестантизам углавном на речима (као и православље код већине Срба). Колико хришћана заиста познаје своју религију? То и сам аутор користи у књизи па каже "Образовани хришћани знају истину и немају проблем с њом", и тиме он уверава читаоца (просечног Американца о чијем интелекту не вреди трошити речи) да његови пастори знају истину али је (срам их било) крију од остатка света. Па чак ни то није довољно, него истину уствари крију они који хоће да је открију свету, али су чекали 2000 година да им се добро наместе звезде. Да закључим са још једним цитатом из књиге: "Људи воле мистерије!"

    Што се тиче СТВАРНИХ победника након ове индоктринације, ту сам у дилеми. Наиме, постоје две групе које су на добитку али сумњам да су сарађивале. Прву сам већ помињао, то су Ортодоксни Јевреји који су поново успели да своју пропаганду унесу у сваки кутак планете, овај пут на тако маестралан начин.

    Друга група је Римокатоличка квази-Црква. Да, ова организација може извући велике користи ако се ова књига посматра као мамац који одвлачи пажњу са римских сатанистичких ритуала и нападајући је прави од ње некаквог мученика коме би се онда као "искреном хришћанину" могло обратити све више верујућих људи.

    Да додамо и још један факт о књизи. Иако се у њој помињу скоро све религије и религијске организације од каменог доба до данашњих дана, па чак и различите фракције унутар појединих организација; НИ ЈЕДНОМ РЕЧЈУ СЕ НИГДЕ НЕ ПОМИЊЕ ПРАВОСЛАВЉЕ.
Немања С. Мрђеновић


(Објављено: "Збиља" бр. 121-122-123, јул-август-септембар 2005, стр. 15; Интернет сајт ''Ризница''; Интернет сајт ''Видовдан'')
Српска Православна Црква

Епархија Рашко-Призренска - најновије информације са Косова - сведочења о терору над Србима

КОСОВО - Истина нема власника!

ОДБОР ЗА КОСОВО И МЕТОХИЈУ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара

Епархија Западноевропска - Холандија


Српска Православна Црквена Општина Успења Пресвете Богородице у Цириху

Њ.К.В. Кнез Александар (Павлов) Карађорђевић

Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнегиња Јелисавета Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Никола и Кнегиња Љиљана Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Никола Петровић-Његош

Монархија кроз векове

Руски Царски Дом

Грчки Краљевски Дом

Српско хералдичко друштво ''Бели Орао''

Руска хералдичка колегија

Словеначко хералдичко друштво

Српски хералдички Интернет магазин ''Глас хералда''

Руско Православно Монархистичко друштво

Русија Верних

Иконографска радионица ''Павловић''

Издавачка кућа ''Конрас''

Амерички журнал за руске и словенске студије

Зауставите Б-92!

КОСОВСКА ГРАМАТА
веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер