Грб Краљевине Србије Грб Центра

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ПОЛИТИЧКУ
ТЕОРИЈУ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''

 

ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ

064/ 201 27 26
czipm@yubc.netБеџ Одбора за хералдичке и генеалошке студије Центра за истраживање Православнога Монархизма (изображење Рада Павловића)


ЦИЉЕВИ И ЗАДАЦИ

ЦЕНТАР ЗА ИСТРАЖИВАЊЕ ПРАВОСЛАВНОГА МОНАРХИЗМА

ОДБОР ЗА ХЕРАЛДИЧКЕ И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ     У оквиру Центра за Истраживање Православнога Монархизма (у даљем тексту: Центар) образован је и делује Одбор за Хералдичке и Генеалошке Студије (у даљем тексту: Одбор). На овоме месту ћемо, у грубим цртама, покушати да представимо и уобличимо стремљења и задатке, који се постављају пред ово научно-истраживачко тело.


+ + +     Уопштено говорећи, циљеви деловања овога Одбора могу да се поделе на краткорочне и дугорочне. Наравно, с' обзиром на стање научних дисциплина, којим са Одбор бави, као и средства, којима Центар располаже, сви се наши задаци могу сматрати (мање или више) дугорочним.


     Управо из овога разлога је први и најважнији дугорочни задатак, који се, просто, намеће овоме Одбору: 1) ПОПУЛАРИЗАЦИЈА ХЕРАЛДИКЕ И ГЕНЕАЛОГИЈЕ У НАС.


     У циљу постизања овако захтевнога задатка, неопходно је: 2) ШИРЕ ПОВЕЗИВАЊЕ И ПОДСТИЦАЊЕ, ВЕЋ ПОСТОЈЕЋИХ ОРГАНИЗАЦИЈА И АУТОРИТЕТА ИЗ БРАНШЕ, што ми себи, такође, стављамо у задатак. Иако недовољно, таквих организација и појединаца од ауторитета у нас има, али је, нажалост, њихова одлика, често, учауреност и недовољна активност на хералдичком и генеалошком описмењавању наше стручне јавности (да и не говоримо о ширим народним круговима). У овоме смислу и овај Одбор жели да пружи свој допринос.


     Како би се овакво стање изменило, Одбор ће радити на популаризацији ових помоћних историјских наука: 3) ОРГАНИЗОВАЊЕМ И УЧЕШЋЕМ НА ПРЕДАВАЊИМА И ТРИБИНАМА, на којима ће се, на пригодан и већини разумљив начин, обрађивати хералдичке и генеалошке теме. Такође, водиће се рачуна о обнародовању истраживачких постигнућа Одбора: 4) ОБЈАВЉИВАЊЕМ РЕЗУЛТАТА И ПОСТИГНУЋА У ШТАМПИ И НАСТУПИМА НА ЕЛЕКТРОНСКИМ МЕДИЈИМА. Наравно, у одабиру тема ће се водити рачуна о месту или профилу медија, на којему, или преко којега, се говори, као и о профилу присутних или гледалаца и слушалаца. Уверења смо да, чинећи ове теме разумљивима, пријемчивима и доступнима већем кругу заинтересованих, неће и не може доћи до деградације и «профанизације» ових научних дисциплина. Напротив, овакав приступ може само да доведе до изласка хералдике и генеалогије из ускога круга посвећеника, што ће довести и до обилнијих и значајнијих резултата на пољу делатности, којом се бавимо. Уосталом, сва наша досадашња делатност у овоме смеру говори томе у прилог. У условима, када већина заинтересованих није у могућности да дође до литературе (ионако оскудне) из домена српске хералдике и генеалогије, жива реч је наједноставнији и најпробитачнији начин саобраћања са заинтересованима. Такође, ваља увек имати у виду и релатвно низак степен развијености навике читања у нашега народа.


     Ипак, овај Одбор, и Центар уопште, ће радити и на: 5) ПРИПРЕМИ ПРИГОДНИХ ШТАМПАНИХ ИЗДАЊА И НА ЊИХОВОМЕ ОБЈАВЉИВАЊУ. Пре свега, овде подразумевамо стручни часопис, који Центар планира, под називом: «Монархија». У плану је и израда компакт дискова, чија тема ће бити грбовна знамења већега броја српских владарских Династија и Властеле. У међувремену, ћемо се старати да приближимо тематику заинтересованима и: 6) ОБЈАВЉИВАЊЕМ ПРИЛАГОЂЕНИХ САДРЖАЈА О ХЕРАЛДИЦИ И ГЕНЕАЛОГИЈИ НА ИНТЕРНЕТУ.


     Како би се помогао и омогућио развој односних научних дисциплина, неопходно је и полагати велику пажњу на: 7) ОБРАЗОВАЊЕ КАДРОВА, који би своја интересовања реализовали радом у оквиру Одбора.


     Ипак, сав овај рад и труд ће бити знатно отежан без његовога сталнога: 8) ТЕХНИЧКОГА УСАВРШАВАЊА, а у складу са савременим технолошким достигнућима. У овоме смислу, Центар ће бити принуђен да се обрати за помоћ свима онима, који су у могућности, а којима су на срцу циљеви, које смо прокламовали и за које се залажемо.


    У делатност Одбора спада и рад на очувању и спасавању нашега хералдичкога и генеалошкога наслеђа и то: 9) ПРОУЧАВАЊЕМ И ИЗОБРАЖАВАЊЕМ ПОВЕСНИХ ХЕРАЛДИЧКИХ ЗНАМЕЊА, као и: 10) ОСМИШЉАВАЊЕМ И ИЗОБРАЖАВАЊЕМ САСВИМ НОВИХ ЦРКВЕНИХ, МЕСНИХ, КОРПОРАТИВНИХ И ПОРОДИЧНИХ ГРБОВА И ДРУГИХ СРОДНИХ СИМВОЛА.


    У циљу остваривања овако дефинисаних својих задатака, Одбор ће радити на: 11) САБИРАЊУ И КООРДИНАЦИЈИ РАДА ХЕРАЛДИЧАРА, ХЕРАЛДИЧКИХ УМЕТНИКА И ХЕРАЛДИЧКИХ И ГЕНЕАЛОШКИХ ИСТРАЖИВАЧА, који деле наша уверења и стремљења.


+ + +     Уверења смо да само свестранијим и темељнијим упознавањем наших људи са њиховим богатим предачким наслеђем, може доћи до васкрсења палога народнога духа и до повратка нашега изгубљенога народнога самопоуздања. У складу са наведеним, ми не очекујемо и не молимо само наше имућније истомишљенике (из Отачаства и расејања) за помоћ, већ помоћ и подршку очекујемо и од наше Свете и Мученичке Цркве, наше Светле Круне и свих припадника Краљевскога Дома Карађорђевића, као и од наше преживеле Високоблагородне Арстократије, као и од сталешких удружења, који, сви скупа, морају да буду најзаинтересованији за обнављање постојеће и стварање нове и веродостојне народне елите.

СА ВЕРОМ У БОГА,
ЗА КРАЉА И ОТАЧАСТВО!


У Београду

О Светоме Равноапостолноме Цару Константину Великоме
и Светој Равноапостолној Царици Јелени
21.5. (3.6.) 2001. године ГосподњеЦЕНТАР ЗА ИСТРАЖИВАЊЕ
ПРАВОСЛАВНОГА МОНАРХИЗМА

Одбор за хералдичке и генеалошке студије

Ненад М. Јовановић


(председник)Беџ Одбора за хералдичке и генеалошке студије Центра за истраживање Православнога Монархизма (изображење Рада Павловића)
Српска Православна Црква

Епархија Рашко-Призренска - најновије информације са Косова - сведочења о терору над Србима

КОСОВО - Истина нема власника!

ОДБОР ЗА КОСОВО И МЕТОХИЈУ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара

Епархија Западноевропска - Холандија


Српска Православна Црквена Општина Успења Пресвете Богородице у Цириху

Њ.К.В. Кнез Александар (Павлов) Карађорђевић

Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнегиња Јелисавета Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Никола и Кнегиња Љиљана Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Монархија кроз векове

Руски Царски Дом

Грчки Краљевски Дом

Српско хералдичко друштво ''Бели Орао''

Руска хералдичка колегија

Сибирска хералдичка колегија

Словеначко хералдичко друштво

Српски хералдички Интернет магазин ''Глас хералда''

Руско Православно Монархистичко друштво

Русија Верних

Иконографска радионица ''Павловић''

Издавачка кућа ''Конрас''

''Гусле'' - лист Савеза гуслара Србије

Амерички журнал за руске и словенске студије

Зауставите Б-92!

КОСОВСКА ГРАМАТА
веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер