Грб Краљевине Србије Грб Центра

EDICT OF MILAN 313-2013
МИЛАНСКИ
ЕДИКТ

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ

SPIRITUAL PATRONAGE
ДУХОВНИ
ПОКРОВИТЕЉ

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ДРЖАВОТВОРНЕ И
ПРАВНЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR THEOLOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
БОГОСЛОВСКЕ
СТУДИЈЕ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''

Удружење за Борбу
Против Болести Зависности
''Свитање''
УДРУЖЕЊЕ ЗА БОРБУ
ПРОТИВ БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ
''СВИТАЊЕ''

 

Facebook
Facebook

 

ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ
Чланица:

Conférence Monarchiste Internationale
Међународнa
Монархистичкa
Конференцијa

064/ 800 47 90
czipm@yubc.net

НОВО И ВАЖНО ИЗДАЊЕ
  
   Центар за Истраживање Православног Монархизма је управо објавио нови и изванредно важан наслов из домена савремене православне философије и еклисиологије!

   Реч је о првом српском преводу књиге др Христа Јанараса (Χρήστος Γιανναράς): ''Црква у посткомунистичкој Европи''.

   Шта више, ово је први превод овог значајног дела са енглеског, на било који други језик!

   За ову велику част и поверење имамо, пре свега, да заблагодаримо благослову Духовног Покровитеља нашег Центра, Његовог Преосвештенства Епископа Митрополије Аустралијско-новозеландске Г.Г. Иринеја (Добријевића), као и Његовом Високопреосвештенству Митрополиту Дарданелијском Г.Г. Никити (Лулиасу), директору Православног Института Патријарха Атинагоре при Унији Теолошких Школа у Берклију, који је дозволио ексклузивно право да Центар ово дело преведе и објави на српском језику.

   Иначе, ово дело је првобитно објављено 2003. године Господње, од стране Православног Института Патријарха Атинагоре при Унији Теолошких Школа у Берклију, а Центар га је објавио и благодарећи доброти и љубави Братства ''Свети Јустин Ћелијски'' из Сиднеја, које делује при Српској Православној Митрополији Аустралијско-новозеландској.

   Књига, коју доносимо и представљамо уваженом српском читатељству и чији квантитативни обим и квалитативни значај стоје у строго обрнутој сразмери, заправо је текст трију предавања најважнијег грчког (и уопште - православног) савременог философа, која је он одржао постдипломцима, магистрантима и докторантима на Берклију, 1998. године Господње.

   Аутор дела, које је пред нама, заиста, представља сам врх савремене православне философске и теолошке мисли, те и не чуди да је он професор емеритус философије на Пандио Университету Друштвених и Политичких Наука у Атини; доктор теологије Аристотеловог Университета у Солуну; доктор Факултета Уметности и Друштвених Наука на Сорбони; почасни доктор философије Университета у Београду, Семинарије Светог Владимира у Њу Јорку и Школе Часног Крста у Бостону; гостујући професор Университета у Паризу, Женеви, Лузани, Криту и др.

   Говорећи о овом делу, у предговору његовог првог издања (на енглеском језику), др Антон Врејм, тадашњи директор Православног Института Патријарха Атинагоре при Унији Теолошких Школа у Берклију, између осталог је истакао:

   ''Иако већина философа избегава директна уплитања у еклисиолошка и теолошка питања, Јанарас је значајан изузетак. У његовим размишљањима осећамо везу и континуитет античке грчке философије и идеала јелинске цивилизације настављене у теологији и идеалима православног хришћанства. Наравно, као философ, Јанарис је претежно заинтересован за идеалне изразе теологије и философије. Јако га брине позападњачење православног хришћанства, односно робовање православне хришћанске теологије неправославним или западним мисаоним категоријама и изразима над којима првенство даје чисто православном или јелинском начину размишљања.''

   Преводилац овог дела и директор нашег Центра, Пречасни протонамесник Немања С. Мрђеновић, пак, у предговору српском издању, између осталог, вели:

   ''Центар за истраживање православног монархизма дели ову жељу за васпостављањем симфоније Цркве као евхаристијског догађаја и Царства као система који омогућује Цркви да врши своју спасавајућу мисију у свету. На путу стварања органског друштва које се састоји од односа личности чија се боголикост огледа у стваралачкој одговорности, дело ''Црква у посткомунистичкој Европи'' видимо као један изузетно важан корак.''

   Управо у овим речима се назире и повод и разлог зашто је Центар за Истраживање Православног Монархизма изабрао да управо ово дело др Христа Јанараса постане прва књига у његовој издавачкој серији Органска мисао.

   Истакнимо још и да је аутор и творац визуелног идентитета овог издања, дугогодишњи и вредни сарадник нашег Центра, г-дин Срећко М. Никитовић, да је лектуру и коректуру текста урадила проф. Љубица Колунџић, док Уреднички савет, поред оца Немање, чине још и Пречасни јереј Бошко Р. Маринков и Часни ђакон Хаџи Ненад М. Јовановић.

НА РУССКОМ
рус

ÎN ROMÂNĂ
rom

НА БЪЛГАРСКИ
бул

IN ENGLISH
eng

EN ESPAÑOL
esp

Српска Православна Црква

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара

Епархија Западноевропска 
- Холандија


Српска Православна Парохија 
Светога Василија Великога 
- Хелсингборг

Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Руски Царски Дом

Грузински Краљевски Дом

Грчки Краљевски Дом

Друштво Српских Грбоносаца ''Милош Обилић''

Руска хералдичка колегија

Сибирска хералдичка колегија

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Хералдички Уметник Срећко Никитовић

Хералдички Уметник Небојша Дикић

Уметничка Радионица ''Завештање''

ПОСМАТРАЧ

Издавачка кућа ''Конрас''

Савез Православних Хоругвоносаца

Русское Имперское Движение

Руске победе

Иконограф
Драган Јовановићвеб мајстор Преузмите банер Преузмите банер