Analiza Grba Sangaj
Грб Краљевине Србије Грб Центра
ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ

064/ 201 27 26
czipm@yubc.netАпокрифни грб Цара Душана из Београдскога грбовника II (крај XVI,  почетак XVII века)ВЈЕЧНАЈА ПАМЈАТ ДУШАНУ СИЛНОМЕГробница Цара Душана у Храму Светога Марка у Београду

Цар Стефан Урош IV Душан Немањић – Силни (1308. - +1345.)     На Дан Светога Арханђела Гаврила, 13. (26.) јула 2005. године Господње, трудом Братије Свете Српске Царске Лавре Манастира Светих Арханђела код Призрена, у овој великомученичкој Свештеној Обитељи одиграће се веома значајан духовни, заветни и повесни догађај.    Ако Бог да, овога Дана, на дан Славе ове Свете Царске Лавре, Свету Архијерејску Литиргију ће служити Његова Светост, Архиепископ Пећски, Митрополит Београдско-карловачки и Патријарх Српски, Г.Г. Павле, а у продужетку ће бити служен и Парастос, поводом шест стотина и педесете годишњице од упокојења најмоћнијега српскога средњевековнога Владара и законодавца, Цара Стефана Уроша IV Душана Немањића – Силнога (1308. - +1345.).

Крст Цара Душана из Манастира Високи Дечани     Великомученичка Света српска Царска Лавра Манастир Светих Арханђела код Призрена, је најзнатнија и главна задужбина Цара Душана Силнога и она је била и његово првобитно место починка. Саграђена је између 1343. и 1347. године Господње. Прво велико страдање Светих Арханђела се одиграло 1615. године Господње од поганих руку безбожних мухамеданаца. Тада су Архангели бестијално порушени до самих темеља! Материјал од ове раскошне Царске задужбине тада је искоришћен за градњу Синан-пашине џамије у Призрену. Међутим, по Речи Господњој: ''Не може се сакрити град кад на гори стоји'' (Мат. 5, 14.) и после толико столећа, одпочела је обнова Манастира и монашкога живота у њему. Ненаметљиво, у монашкој тишини, та обнова је текла упорно и успешно, све до злогласнога 4. (17.) марта 2004. године Господње, када је се Светих Арханђела поново сетио рушилачки и богоборни бес потомака оних истих непомјаника, који су Арханћеле рушили и први пут! Но, Арханђели, њихова Братија и њихов народ, позвани су да буду ''со свету'', а та би со заиста обљутавила, када би ова Света српска Царска Лавра коначно замрла. Зато је се Преподобно Братство Свето-Архангелско вратило на згариште своје и Душанове Обитељи да одатле настави да се моли Човекољубивоме Господу ''о всјех и за всја''!

Гробница Цара Душана у Храму Светога Марка у Београду (детаљ)    Посмртни остатци Цара Стефана Уроша IV Душана поделили су страдање његове велелепне задужбине и вековима су лежале покривене остацима Манастира и земљом, а окружене примитивизмом и мржњом азијатских хорди и њихових арнаутских подрепаша. По Промислу Господњем, тако је било све до 1927. године Господње, када је посмртне остатке Цара Душана пронашао чувени Радослав Грујић (доцније професор Богословскога факултета) и пренео их у Патријаршијски Двор у Београду. Овде је најмоћнији српски Монарх у миру чекао Дан Општега Васкрсења, све до 1968. године Господње, када су његови остатци свечано пренети у велелепни Храм Светога Марка у Београду, где и данас почивају у прелепој гробници на јужној страни лађе Храма.

    Елем, очекује се да ће Парастосу првоме српскоме Цару присуствовати и највиши представници власти Србије, а постоје и обећања о безбедности оних, који буду присуствовали овоме заветноме и Христољубивоме сабрању. Ако Бог да, за све оне, који желе да се помоле за покој душе Цара Душана у његовој задужбини баш на овај значајни Дан – биће обезбећен превоз из Београда, Ниша, Крагујевца, Краљева, Ваљева, Крушевца, Младеновца и Горњега Милановца.Најстарији препис Душановога законика, тзв. Призренски препис из XV века
Изглед Манастира Светих Архангела код Призрена после шиптарскога дивљања од 4. (17.) марта 2004.              Изглед Манастира Светих Архангела код Призрена после шиптарскога дивљања од 4. (17.) марта 2004.

Кликните да увећате слике


Српска Православна Црква

Епархија Рашко-Призренска - најновије информације са Косова - сведочења о терору над Србима

Принц Александар Карађорђевић

Кнез Александар Карађорђевић

Иконографска радионица Павловић
веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер