Грб Краљевине Србије Грб Центра

Под Високим Покровитељством 
Његовога Краљевскога Височанства 
Кнеза Александра Павла Карађорђевића
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''

 

ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ

064/ 201 27 26
czipm@yubc.netО ОДРАСТАЊУ, ХЕРОЈИМА
И ЈОШ ПОНЕЧЕМУ
    Понукан интроспекцијом и детаљним сагледавањем одрастања, као и свеукупног стања своје и мени блиских генерација (у 20-тим годинама живота) размишљао сам, и то и даље чиним, о узорима и архетиповима који су нам нуђени, а који се и данас нуде деци и омладини, како у Србији, тако, а још и више у другим деловима Европе.

    Европа има богато наслеђе на којем може васпитавати децу. Има Сида, Ролана, Нибелунге, Зигфрида и Валкире, има Волунге, Калевалу, има Игора, Краља Артура, Ланселота, има Обилића и Марка Краљевића, епове Француске, Енглеске, Србије, Исланда, Старих Келта, Словена, Германа. Овде не улазим у историјске и научне чињенице о њима, које су несумњиво спорне, већ о систему вредности који они носе.

    Са друге стране стоји оно на чему смо, у огромној мери, и расли. То су оне фигуре чији нам је култ уграђен у умове. То су, а када здраво размислите и искључите чип обожавања који нам је убачен схватићете да сам у праву, безличне, бескарактерне фигуре које служе за забаву и ''испирање мозга''. Јер, која је друга функција огромног дела холивудских, па и дизнијевих филмова, које до данас сви толико обожавамо, почевши од аутора ових редова? Наравно, Деда Мраза нећу ни споменути! Уместо Витеза и Принцезе, ствара се Џони Браво и Барбика, холивудска звездица и зомби.

    Можда је на први поглед необично писање Витеза и Принцезе великим словом. Али, овде се не ради о конкретним личностима из бајке. Овде је у питању архетипска слика сваког човека. Сваки мушкарац је Витез, а жена/девојка Принцеза. У Витезу је сублимиран јунак, вереник, љубавник, муж, отац, нежан мушкарац који подноси жртву због љубави и кога покрене само поглед његове вољене, али и ратник који са Именом Божијим и Краљевим креће да се бори. Витез је мушкарац, нити шовиниста и примитивни грубијан, нити феминизирани ''европејац'', а у ствари бесполни, бесловесни и бизарни плод мултинационалних компанија и њиховог погледа на свет, отелотвореног у слици савремене Европе, а још више САД.

    Принцеза, она је смерна, а страсна и путена, она је умна и достојанствена, она је сублимирала у себе све оно што жену чини женом. Она је та која ће га чекати, али и та која ће га употпунити и остварити. Витез проналази срећу у Принцези, а и она у њему. Снага љубави је та која их чини тиме што јесу. Можда испрва делују као пар нежно оперважен идеалима романтичара који и даље живи у бајкама, али задубимо се у себе, јер, да парафразирам де Мела, о коме и немам баш позитиван став, али је у праву када каже да у себи једино можемо спознати истинску срећу, али и врлину.

    А погледајмо чиме нас чине безлични јунаци бескичмењачке америчке псеудо-културе. Зомбијима и робовима хедонизма, да наново то кажем. Циљ те антикултуре је да Витез постане Хомер Симпсон, а Принцеза Марџ и да њихова деца буду Барт и Лиса. Јер само таквим људима Спилберг може да прода своје приче.

    Некако у истом, или бар сличном временском периоду појавила су се два наизглед слична пројекта. Један је серијал о чаробњаку Харију Потеру, а други Господар прстенова. Бољи цивилизацијски антиподи нису се могли појавити. Док је Толкин своју причу изградио на племенитим, чак хришћанским, универзалним врлинама, користивши се пребогатим келтским и германским, уопште индоевропским наслеђем, Хари Потер је типичан нус-продукт свога доба. Чак и да не улазимо у сву комплексност Толкиновога рада, довољно је да се задржимо само на трећем делу његове књижевне и филмске епопеје. Иако потписник овога текста не сврстава себе у обожаваоце Господара прстенова једна снажна сцена ми је заледила крв, учврстивши ме, истодобно, у систему вредности који, самим тим што је приказан у најсавременијој технологији, не носи ни трунку архаичности у себи.
    Дакако, у питању је поход на Минас Тирит. У тим тренуцима у њиховом покличу смрт! и у целој тој атмосфери синкретизовала се сва етика и све њене вредности и идеали. Тај филм сам гледао у биоскопу, и другарица са којом сам ишао ми је за ту сцену рекла да такав идеализам постоји само у бајкама и историји. Нажалост, била је у праву, и сада је у праву. Хари Потер учи да буде вештац и чаробњак, а нема у себи никакве етичке врлине или ма какав кодекс који је иоле базиран на неким хришћанским, и универзалним уопште идеалима. Џони Браво, Сунђер Боб Коцкалоне и други савремени цртани (компјутерски, није ни то случајно, није само технолошки лакше) ликови стварају робове ТВ апарата, асоцијалну децу. Стварају андроиде који ће онда по тој матрици коју су усвојили у детињству усвајати све друге вредности. Из чега ће се онда изродити нова духoвна елита? Каква је будућност земље са децом која уместо правих хероја (па и истинских антихероја, јер и они имају дубоку поруку) и етичких идеала усвајају чаробњачке кодексе? У ком ће правцу ићи формирање њихове личности, да ли ће ико од њих трагати за икаквом метафисиком? Јасно је, дакле, да у питању нису безопасне ствари, већ један од фундамената даљег духовног, интелектуалног и моралног развоја народа и земље. И сваког другог, свакако, али ови су темељи и најважнији су. Ма колико савремена цивилизација и политика желели нама приказати економију и технологију као најбитније.

    Шта све још иде уз овакво одрастање? Иде и музика, која по бесмислу прати овакве узоре. Наравно, ту мислим на разне хип-хоп и поп звездице које сличе једна другој, а у Србији још додатно зачињена турбо-фолком који не само да не одумире, већ се учврстио као mainstream сакупивши огроман новац (вероватно и највећи) за помоћ поплављенима у Банату, што само доказује његову снагу и утицај у маси. По свим мерилима гледаности емисије са таквом ''музиком'' су у врху. Где онда, уз такву музику, уз тинејџерске квази-комедије, уз филмове пуне насиља и псовки о ''тешком одрастању у гету'' или остварења која врве од квази хумора, наћи место за горепоменуте Витеза или Принцезу? Витез није свако ко носи оружје, јер таквих смо се нагледали. Потегнућу стару, али свевечну мисао о витезу који друге штити од себе. Није ни Принцеза само спољашња лепота или лепа гардероба, и тога смо се сити нагледали. Када ће неко погледати Хенрија Петог Кенета Бране, када је доступније да погледа видео игрицу пресвучену у филм назван Троја (који се чак ни не подудара са епом) или досадног и бесмисленог Александра који је, уз све друго, доказ да и некада велики уметници чији су филмови имали јаку и дубоку поруку (Оливер Стоун) спремно, за велики новац, пљују на своје идеале. Још један нус-продукт цивилизације у којој живимо. Материјални поглед на свет са хедонизмом чини основу поруке која нам се преноси на многе начине, било преко политике, културе, па и медија, самим тим утичући и на одрастање и развитак младих људи, што је основна тема ове приче.

    Говорити да је решење у повратку светосављу, традицији, хришћанским вредностима је веома лако поново напоменути и од тога стварати флоскуле. Питање је на коме је одговорност? Одговор је јасан, на духовној, моралној и интелектуалној елити. Али и на младима који су свесни свега овога о чему сам писао и који су спремни да се ухвате у коштац са тим. Само таква омладина (наравно уз савете искуснијих) може своје вршњаке, али и надасве своје потомке, научити правим вредностима, показати им где се оне налазе и како их применити у све поре живота.

    Звучи ли довољно да се и ви, поштовани читаоци, прикључите овој Идеји?Проф. Борис С. Стојковски


Српска Православна Црква

Епархија Рашко-Призренска - најновије информације са Косова - сведочења о терору над Србима

КОСОВО - Истина нема власника!

ОДБОР ЗА КОСОВО И МЕТОХИЈУ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара

Епархија Западноевропска - Холандија


Српска Православна Црквена Општина Успења Пресвете Богородице у Цириху

Њ.К.В. Кнез Александар (Павлов) Карађорђевић

Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнегиња Јелисавета Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Никола и Кнегиња Љиљана Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Никола Петровић-Његош

Монархија кроз векове

Руски Царски Дом

Грчки Краљевски Дом

Руска хералдичка колегија

Словеначко хералдичко друштво

Српски хералдички Интернет магазин ''Глас хералда''

Иконографска радионица ''Павловић''

Амерички журнал за руске и словенске студије

Зауставите Б-92!

КОСОВСКА ГРАМАТА
веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер