Грб Краљевине Србије Грб Центра

Под Високим Покровитељством 
Његовога Краљевскога Височанства 
Кнеза Александра Павла Карађорђевића

 

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

 

ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ

064/ 201 27 26
czipm@yubc.net
БОЈПетар Лубарда: Косовски бој
    «Добар рат ратовах, трку заврших, вјеру одржах» каже Свети Апостол Павле своме ученику Тимотеју. Не говори овде Свети Апостол о рату, или боју, земаљском, већ о унутрашњем, личном, рату против наше пале људске природе. Тај наш унутрашњи рат састоји се од многих бојева и битака, и сваки од њих најважнији је који боримо. Реч «бој» сваког србског родољуба асоцира на овај лични рат, ма о ком боју се говорило, од Маричког преко Косовског, Чегарског, Церског и Солунског до боја на Кошарама.

    Лични рат сваког србског родољуба води се на три фронта, по чувеној изреци великог руског светитеља, Филарета Московског: «Љуби непријатеље своје, сатири непријатеље Отачаства и гнушај се непријатеља Божијих»! Сваки од ових фронтова, против непријатеља личних, непријатеља народних и непријатеља Божијих, бори се првенствено у нама самима. Тек када добијемо тај унутрашњи бој спремни смо успешно се супротставити спољном непријатељу.

    Први фронт, против непријатеља личних, налаже нам да их «љубимо», односно да их волимо. Како нас учи Света Вера Православна, дужност нам је да не мрзимо грешника, нашег палог брата, већ његов грех. Ако се неко огреши о нас не смемо да га мрзимо. Мржња рађа мржњу и тај круг зла никада не стаје и у њега не смемо да се упетљамо. Љубити односно волети нашег личног непријатеља не значи да смо обавезни да га заиста љубимо и грлимо кад год га видимо. Не значи да му се стално намећемо, да се крећемо у његовом друштву и томе слично. Од нас се траже три ствари; прва- да га не мрзимо, јер тиме њему нећемо нашкодити него себи, друга- да га не провоцирамо тј. да га се клонимо, и трећа- да му искрено опростимо грехе, те да на њега гледамо као на заведеног брата и да га у молитвама са сажаљењем помињемо.

    Други фронт, против непријатеља отачаствених, налаже нам да их сатиремо. Наравно, то нам не даје за право да ми сами, произвољно, одређујемо ко је непријатељ Отачаства и да му за то наводно непријатељство пресуђујемо. Ко је непријатељ Отачаства говори нам сам непријатељ. Он се неће крити и врло јасно ће ставити до знања да ли нашем Отачаству жели добро или лоше, представиће се својим делима. Непријатељ Отачаства не мора обавезно за собом вући топове и у зубима «србосеке», он може доћи и изнутра. Може нападати народни морал, народну свест. Ма ко тај непријатељ био треба га сатрти и онеспособити за даљи рат. Односно, Отачаство се мора заштити и одбранити по сваку цену. Чим је опасност прошла бој се прекида. Ни у ком случају не смемо први нападати, дозвољено нам је само да се бранимо.

    Наравно, у тој одбрани обавезни смо да непријатеља «сатремо», али да га сатремо као опасност по Отачаство а не обавезно и да га збришемо са лица земље. Ако, на пример, један појединац, или установа, врше нападе на наше Отачаство путем медија, довољно је онемугућити га да кроз те медије форсира негативну пропаганду па да рачунамо да је непријатељ потучен. Ако ли пак непријатељ користи терористичке или окупаторске методе, обавеза нам је да га војно потучемо и онеспособимо за даље ратовање, икада.

    Трећи фронт, против непријатеља Божијих, налаже нам да их се гнушамо. Непријатељи Божији не могу нашкодити Богу. Они не могу умањити Његову славу или моћ, нити могу победити Бога у борби добра и зла. Наше гнушање од њих служи у нашу заштиту, како би наше душе спасли. Све што се од нас тражи јесте да се не хватамо у коло са неверницима, секташима и јеретицима. Да чувамо Веру Православну у Бога Живога, па ће и Он нас сачувати.

    Сва три фронта која смо набројали неизоставни су елементи сваког боја који смо водили и које ћемо водити. Ако узмемо за пример Косовски бој, видимо да је сваки Србин који је у њему учествовао морао најпре да победи своју гордост и да не мрзи непријатеље личне. То би конкретно значило да један србски властелин у том боју није смео да мисли како му се други властелин раније замерио па му он сада неће помоћи, већ да снаге уједине против заједничког непријатеља. Иста ствар се односи и на последњег земљорадника који је у том боју бранио Крст Часни и слободу златну. Други фронт који налаже сатирање непријатеља Отачаства говори о томе како су Срби тада могли пустити Турке да прођу ка западној Европи, али су устали да бране своје до последње капи крви, дакле сатирали су непријатеља Отачаства. Трећи фронт у којем треба да се гнушамо непријатеља Божијих говори о томе да су Срби могли и ђутуре да пређу на ислам, па заједно са Османлијама да освоје Европу, али су, врло свесно, уместо краткотрајног земаљског царства изабрали вечно Небеско.

    Наша светла историја, препуна бојева, показује нам примере и резултате који нам говоре шта нас чека у оба случаја, у првом ако на сва три фронта добијемо личну битку, и у другом шта нас чека ако у бој уђемо неспремни, односно у себи поражени. Србски народ је тај закључак сажео у великој мудрости: «Бој не бије свијетло оружје, већ бој бије срце у јунака»! Суштина лежи у томе да је то борба непрестана и да сваки србски родољуб те борбе мора бити свестан, и на њу спреман, у сваком тренутку.Немања С. Мрђеновић


Српска Православна Црква

Епархија Рашко-Призренска - најновије информације са Косова - сведочења о терору над Србима

КОСОВО - Истина нема власника!

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара

Епархија Западноевропска - Холандија


Српска Православна Црквена Општина Успења Пресвете Богородице у Цириху

Њ.К.В. Кнез Александар (Павлов) Карађорђевић

Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнегиња Јелисавета Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Никола и Кнегиња Љиљана Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Никола Петровић-Његош

Монархија кроз векове

Руски Царски Дом

Грчки Краљевски Дом

Руска хералдичка колегија

Словеначко хералдичко друштво

Српски хералдички Интернет магазин ''Глас хералда''

Иконографска радионица ''Павловић''

Амерички журнал за руске и словенске студијеЗауставите Б-92!
веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер